Le Hérou is een woest stukje natuur, omringd door de Ourthe, met kleine paadjes en puntige toppen. Op dit kleine eilandje kan je een bijzondere wandelingen maken en daal je een stoer stukje af via een ketting.

Le Hérou is een extreem smal en langwerpig schiereilandje omringd door de Ourthe. We bevinden ons aan het begin van het schiereiland, hoog boven de Ourthe. Door het midden van dit schiereiland loopt een rotspartij – een zogenaamde crête – die zorgt voor zeer geaccidenteerde paden, én een afdaling van een 50m hoge rotswand via een ketting! Dit stukje wandeling is slechts 3.5km lang, je kan het dus perfect combineren met andere lokale wandelingen. Wij focussen ons hier enkel op het spectaculairste stukje! Kort maar goed zeg maar.

Vanaf de parking bij het Hotel Belvédère op 350m hoogte stap je richting het bos. Er is maar één weg en die daalt meteen serieus na enkele meters. Tijdens die eerste meters ga je misschien hier en daar een kleine vertakking opmerken, maar die volg je niet, je blijft gewoon afdalen. Meestal zijn er twee parallelle wegen: één die lekker spannend dicht bij de linker rotswand loopt, én een makkelijker pad aan de rechterkant. Mensen met een vaste voet kiezen voor het linkerpad, en volgen de crête. Let wel het kan hier heel glibberig zijn, en een valpartij is zonder meer dodelijk. De Ourthe stroomt dan ook 100m lager!

Na een eindje stappen over de crêtes kom je aan een opening waar je links én rechts de Ourthe ziet stromen. Hier is het eiland op zijn smalst. Het uitzicht is spectaculair! Omdat we onverbiddelijke avonturiers zijn dalen we af naar de Ourthe via kettingen in de rotsen die je vindt links ter hoogte van een duidelijke opening in de rotsen.

Jaren terug kon je de centrale crête verder blijven volgen, tot bijna op het einde van het schiereiland. Ter hoogte van enkele hele grote markante dennen vond je toen een zogenaamd pad waarlangs je kon afdalen naar de Ourthe aan je linkerkant. Vandaag anno 2013 is dit pad niet meer zichtbaar. De officiële wandeling van Le Hérou gaat dan ook niet tot het einde van het schiereiland maar maakt er een brave en minder gevaarlijke versie van.

Terug naar de kettingen. Je moet deze heel voorzichtig afdalen. De rotsen zijn glibberig en de ketting heeft ondertussen ook zijn beste tijd gehad. Op handen en voeten, en met hier en daar wat abseiltechniek raak je heelhuids beneden. Enkel voor mensen met een hele vaste voet!

Je bent nu naast de Ourthe, aan de linkerkant (oostkant) van het eiland, op 250m hoogte. Hier is het aangenaam wandelen met de Ourthe die net naast je stroomt (opgepast na hevige regenval kan dit pad onder water staan). Wanneer je het uiteinde van de lus nadert, wordt het terrein wat ruwer en moeten de handjes al eens gebruikt worden. De grootste uitdaging is de rots die het paadje doorsnijdt en eindigt in de Ourthe. Die rots moet je passeren. Dit betekent het nodige – horizontale – klauterwerk. Staat de Ourthe erg hoog, dan is deze passage wellicht onmogelijk, en zit er niets anders op dan terugkeren van waar je komt.

Na deze commando toestanden, verbreedt de weg zich opnieuw. Je bent nu in de meander van de Ourthe, helemaal op het einde van de eiland. Een breed en makkelijk pad brengt je snel tot aan onderaan het punt waar je daarstraks de ketting nam. Hier neem je het aangeduide pad en een korte klim brengt je terug naar de crête, waar je beide Ourthes kan zien. Voor de terugweg kan je misschien nu wel voor het makkelijkere pad kiezen en na een stevige klim sta je terug aan Hotel Belvédère.

Een variant is niet omhoog te stappen richting ketting, maar de Ourthe nog even verder volgen stroomafwaarts om de rivier dan door te waden (enkel in zomer!), waar de heuvelrug aan de overkant op zijn smalst is. Deze heuvelrug kruisen en dan meteen opnieuw de Ourthe doorwaden en zo via een boogvormige beweging terug naar de parking van Hotel Belvédère te wandelen. Laat je echter niet verrassen door de kracht van het water, dus enkel voor de zomer! Een kaart is aan te raden want het gebied met zijn vele kronkels kan nogal desoriënterend werken!

Bekijk de volledige fotoshoot op Facebook – ook toegankelijk zonder Facebook account. Like de Hiking.be Facebook pagina voor meer avontuur.

http://nl.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=4800695