Een zeer geslaagde dagwandeling van zo’n 11km aan de rand van de Hoge Venen. Je vertrekt stroomopwaarts aan de parking van de Trô Maret en gaat via het veen naar Les Six Hêtres. Vandaar afdalen naar Moûpa om dan de weinig bekende maar zeer mooie Targnon te volgen.

Deze wandeling willen we toch snel even met jullie delen. Het is een variant op de “gele kruis” wandeling die aangeduid staat op de “Hoge Venen Wandelkaart 1:25.000”.

Vertrek is na de chicane bocht van Hockay richting Xhoiffraix. Op de kleine parking van de rivier Trô Maret laat je de wagen achter. Je volgt de hier nog kleine Trô Maret stroomopwaarts, in noordelijke richting. Wellicht is dit het ruigste stukje terrein van de hele wandeling, maar het is oh zo mooi. Een paar plankjes en brugjes verder kom je in het veen van Fraineu terecht (maakt deel uit van het grotere Setai veen). Hier ga je naar noordwesten. Op het einde van het veen kan je de gele kruisjes blijven volgen (die de boord van het veen volgen) of rechtdoor gaan en even de GR volgen. Dat kleine stukje GR tussen de boomwortels is best mooi. Daarna komen beide paden terug samen.

Je volgt de gele kruisjes tot op de baan Hockay – Xhoiffraix. Je moet die weg nu een kilometer of zo volgen. Maar als je goed kijkt zal je een parallelle weg (weg is een zeer groot woord – wildspoor is beter, maar het staat wel degelijk aangeduid op oude kaarten) vinden 10 – 15m naast de baan. Een beetje spoorzoeker ziet het pad nog en zo kan je tot nagenoeg het punt waar je het bos ingaat (Croix de Rondchêne – gewoon gele kruisjes volgen) de asfalt baan zelf vermijden.

Aan Croix de Rondchêne starten we een lange rechte afdaling over het gras richting Moûpa. Aan een grote kruising neem je westwaarts, terug richting Hockay dus als het waar. Daar volg je een makkelijke brede bosweg tot aan het riviertje Targnon. Net voor de rivier veranderd de omgeving fel, en wordt de ondergrond rotsachtig. Als je denkt dat je de rivier gemist hebt (het is niet dat kleine bronnetje dat over de weg loopt) kom je aan een wandelhut met daarna de Targnon. Hier is de rivier op zijn mooist, dus zeker even pauzeren hier.

Van hieruit is het de Targnon volgen om zo richting Moûpa te stappen. De Ferme Libert ligt eigenlijk vlak achter die heuvel die je nu voor je ziet. Je volgt die boebel eventjes aan de zijkant, om het moerassige Les Chôdires en zijn plankjes door te steken. Je passeert Chêne Fredéric, enkele stokoude eiken. Daarna kom je op hetzelfde punt uit als daarstraks – dat groot kruispunt en deze keer stap je oostwaarts via een makkelijke brede bosweg. Kort daarna kom je onder de wagen uit, waar je nog snel eventjes de Trô Maret naar boven – stroomopwaarts – volgt.

Een zeer geslaagde en gevarieerde combinatie van minder dan 11km en nog geen 200m hoogteverschil, je stapt er door een viertal sterk verschillende gebieden. Dit is een wandeling die je op basis van de kaart er niet direct zou uitpikken, op de kaart ziet het er allemaal hetzelfde uit, maar in het echt is het absoluut een aanrader. Valt prima te combineren met andere wandeling daar, zoals die van de Trô Maret zelf, maar dan ga je toch wat extra uren moeten voorzien.

Een instant klassieker.

EveryTrail wandelkaartje en GPX data voor de GPS via deze link: http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=1525730&code=ff34c0d90daad5c2d7f0e14e6467240e