Een alternatieve start voor de – gelukkig – veel te onbekende woeste schoonheid van de Hoge Venen aan de Duitse grens.

De Steinbach & Eschbach wandeling kennen we al. De aanloop ervan, die eerste kilometer vanaf de katine, over een geasfalteerd bospad is natuurlijk niet het mooiste wat er is. Maar zie, dankzij wat gespeur op OpenStreetMap vonden we een alternatieve start, met parking, op Duits grond gebied, en op enkele meters van de grens.

We maken vaak gebruik van de TopoMapViewer van het NGI, maar die stopt natuurlijk netjes aan de landsgrenzen, terwijl een pad niet begrensd hoeft te zijn.

De Steinbach wandeling begint opnieuw net over de Belgische grens. Je volgt best de snelweg richting Aachen om dan meteen de eerste afrit, die werkelijk 100m voorbij de grens ligt, met gierende banden te nemen. Yip de afrit komt nogal plots. Het goeie nieuws is dat die afrit vlot bereikbaar is, en het zo één van de makkelijker te bereiken wandelingen uit de regio maakt, zeker in tijd. Van pakweg Luik naar Roetgen is het sneller dan naar bijvoorbeeld Mont-Rigi.

Zoek de Mühlenstrasse in het Duitse Roetgen. De parking is ter hoogte van een piepkleine brug over de Vesder: de Weserbrücke.

Je slaat de veldweg in, en via enkele velden kom je aan de rand van het bos. Daar sluit je aan op het klassieke traject. Volg niet de asfaltwegen, maar het piepklein avontuurlijk padje achter de Vesder: steek schuin de asfaltweg over, voorbij de zitbank, en volg de Vesder op de rechteroever tot aan de samenvloeiing met de Steinbach. Daar volg je de Steinbach stroomopwaarts tot aan de samenvloeiing van de Eschbach, en de leuke houten brug.

Van daaruit heb je mogelijkheden genoeg, hoewel deze plek al een mooi doel op zich is. De erg goeie kaartlezers vinden in deze buurt ook een discreet kronkelend jagerspad, met moeite meer dan een wildspoor, dat je naar een noordoostelijk gerichte brandgang brengt, die dan netjes overgaat in de Mühlenstrasse.

Voila, bij deze, een nieuwe inloop voor een bijzonder uniek gebied van de Hoge Venen. Enne… nog een alternatieve start, als je bijvoorbeeld de regio Reinartshof wilt stappen, op het einde van de Schwerzfelder strasse is een kleine parking voorzien, die je via enkele geasfalteerde wegen door het bos naar dat ministuwdammetje op de Steinbach brengt.

http://nl.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=8608997