Een leven lang in Chamonix rondgelopen en nog steeds ontdekken we ieder jaar fijne nieuwe plekjes, zoals deze opwarmingswandeling, perfect voor de dag van aankomst als je nog even een paar uurtjes hebt, en er meteen wilt invliegen. Een rustige relaxe wandeling naar de Chalet du Chapeau, 350 aangename hoogtemeters, 45 minuutjes stappen in een verfrissend bos om dan meteen één van de betere uitzichten van heel Chamonix te hebben!

We vertrekken vanuit Le Lavancher 1217m dat net voorbij de Mer de Glace ligt als je vanuit Chamonix komt. Je volgt het bospad omhoog, als er meerdere mogelijkheden zijn, volg je het kleinere pad, dat typisch aan de “buitenkant” ligt (rechts dus), naast de Mer de Glace. Hoe dan ook, het is allemaal mooi aangeduid, en Le Lavancher vinden is eigenlijk moeilijker dan de wandeling zelf.

Het pad is erg gevarieerd en tussendoor krijg je geleidelijk aan meer en meer vistas te zien. Eigenlijk zijn de hoogtemeters net genoeg om het interessant te maken, en je een goed gevoel te geven dat je iets aan het doen bent (zeker op dag van aankomst, hey 8 uur geleden was je nog in België), zonder dat je je kletsnat in het zweet hoef te werken.

Het leuke aan deze tocht is a) de uitzichten behoren gewoon tot de grootste van de hele vallei, wat je helemaal niet verwacht van zo’n kleine wandeling, b) je komt aan een fantastisch sympathieke buvette aan waar je op slag zen van wordt en c) je kan de wandeling eventueel nog uitbreiden met een avontuurlijke trek naar Tête des Prapators 1778m, de top boven de chalet, om dan via de Grand Balcon Nord terug aan de vertrekplek te komen – reken een goeie drie uur voor deze tocht.

Deze chalet is echt het vermelden waard en de sfeer die er heerst werkt aanstekelijk. De waardin onderhoudt een prachtige bergtuin en is de vriendelijkheid zelve.

Vanuit de chalet is het nog ongeveer een kleine 10 minuutjes naar het uitzichtpunt, absoluut een aanrader, je krijgt een uniek zicht op de Mer de Glace, les Dru en Les Aiguilles de Chamonix voorgeschoteld.

Terug langs dezelfde weg, of combineren met een beklimming naar de Prapators. Waarschuwing, deze tweede wandeltocht – het blijft een wandeltocht – is toch van een heel ander caliber en de paden zijn smal, de afgronden steil en er komt een laddertje aan te pas. Just the way we like it.