De beste kwaliteit dons in de lichtste buitenstof die Patagonia ooit gebruikt heeft: de Ultralight Down Hoody, 252 gram pure warmte.

En we eindigen deze reeks met een pur sang donsjas. En niet zomaar één, 800 fill dons (met andere woorden topkwaliteit) in combinatie met de lichtste stof uit deze test: 10D nylon. Meteen ook de lichtste buitenstof die Patagonia ooit gebruikt heeft voor een donsjas. Het geheel past in een meegeleverd mini zakje en weegt 252 gram, de lichtste jas uit deze test en meteen ook de warmste.

De snit is typisch Patagonia, maar iets minder ruim dan we gewend zijn dankzij zijn slimfit label, wat zorgde voor een perfecte fit hier, en vrij eenvoudig, een strak, modern design zeg maar, zeker met de vele donsschoten, die afwisselende diktes hebben. Twee handzakken en een borstzak met rits, geen binnenzak. Een puur functionele jas zoals we die graag zien. De capuchon zit heel luchtig, is mooi gevuld met dons, en kan achteraan afgesteld worden, vooraan is het design van de capuchon clean en zacht.

Binnen de Ultralight Down lijn van Patagonia vind je opnieuw een Vest, dus zonder mouwen, een Jacket en deze Hoody. Kijk je even verder dan merk je nog een Down Sweater lijn op mét en zonder hoody, en ook een Hi-Loft Down Sweatlijn, opnieuw mét of zonder hoody. Mocht je door het bos de bomen niet meer zien: de andere lijn maakt gebruik van het zwaardere 22D polyester (vs 10D nylon voor de ultralight hier), gebruikt wel dezelfde 800 fill dons, en stopt er meer van in de Hi-Loft lijn omdat die dikkere schotten heeft.

De Ultralight zet dus vollop in op lichtgewicht, minimalisme én stijl. En daar houden we wel van. 252g is werkelijk niets voor een dergelijke “dikke” jas mét capuchon. In zijn stuffsack kan de jas zonder problemen worden teruggebracht naar een volume van 13cm doorsnede op 15cm hoogte. Dat dan nog eens verder gecomprimeerd kan worden tot iets van 10 op 10 op 10cm. Een donsjas de grote van pakweg een gasbidonnetje. Pure kunst eigenlijk! Een jas voor de specialisten onder ons die schoonheid weten te appreciëren.

http://www.patagonia.com/eu/enBE/product/womens-ultralight-down-hoody?p=84771-0
320 EUR