Soms is het heel eenvoudig. Zoals nu. Dit is een item, dat Patagonia wellicht maar één keer zal maken, en je gewoon moet hebben, voor ze niet meer te verkrijgen zijn. Ja het kost 230 EUR en je kan het enkel online bestellen maar dit is nu écht een item waarvan je denkt “they nailed it”. Het heeft alle specs waar we al zo lang op zoek naar waren. En na deze zomer zal het niet meer bestaan. Get it.

Waarom werd ik helemaal gek toen ik deze specs onder ogen kreeg? Wel, de Nano Puff hoeft geen introductie. Het is de mother of all puffs en gaat al jaren mee en het typische blokjespatroon is erg herkenbaar. Maar deze is subtiel doch waanzinnig anders.

Waar beginnen we? Bon… het is een pullover. Een anorak dus, in de juiste betekenis van het woord anorak. Oftewel een smock. En we zijn dol op smocks, hier, hier en hier. Smock means business. Het is gewoon een erg functioneel design. En als ik me goed herinner was de allereerste Puff van Patagonia een pullover. Minder rits, rudimentair, lichtgewicht. Uitstekend dus. Maar deze pullover is nog beter want hij heeft een capuchon. Een smock dus!

Dit betekent dan ook dat deze puffy een a) kangoeroe doorsteek zak heeft vooraan, waarin je sneller je handen kan opwarmen én je heupriem van je rugzak door kan steken!, b) een grote ruime borstzak heeft voor al je bazaar dat weinig flatterend uit je pens steekt, maar oh zo praktisch binnen handbereik is en c) je een lange, diepe zipper hebt om goed te ventileren.

Wat ontbreekt er, thumbloops en ventilatieritsen aan de zijkant van de taile, maar dat had het waarschijnlijk te zwaar en lomp gemaakt, want je kan deze puff in zijn eigen borstzak omvormen tot een praktisch kussen (hoewel ik een “Bivy” puff toch gewoon lekker aanhou als ik slaap hoor). In de zoom onderaan zit wel een typische toggle om de taille wat aan te spannen maar een rits (of nog beter: twee) was toch completer geweest. Niet dat het noodzakelijk is, de puff is nogal vierkant gesneden, typisch Patagonia, en layert makkelijk boven de andere lagen. Met zijn 351 g valt die netjes binnen de Nano range qua gewicht, wat op zich wel knap is, want… deze jas is gemaakt van Pertex.

En dat, in combinatie met het smock design, zorgt ervoor dat we helemaal lyrisch worden. Dit is Pertex Quantum. Dit is de modern day Buffalo Belay jacket waar we al altijd van gedroomd hebben. En hij komt nog eens in hipster groen. Oh boy oh boy! Het heeft dus dezelfde werking als Buffalo, in die zin dat de Pertex water opzuigt en over een groter oppervlakte verspreidt, waardoor het snel droogt. Patagonia omschrijft het als “interlocking Y-shaped fibers to enhance the performance of the DWR finish”. Wij weten dat het gewoonweg werkt. Pertex werkt. Het is de meest discrete outdoor technologie ooit, dat gewoon beter werkt dan hun bescheiden marketing laat uitschijnen. Hoor je me? Pertex werkt beter dan ze zelf zeggen. Kom je ook niet vaak tegen dezer dagen hé?

Pertex dus. Weliswaar Quantum, de dunnere soort, maar nevertheless Pertex. Dat het niet zo sterk is als Pertex Classic 6 à la Buffalo Special Six mocht ik dag 1 van de winter IJsland expeditie ontdekken. Hoge rotspartij, even onhandig me opduwen op de buik, en de smartphone in de borstzak schuurt netjes in samenwerking met de lava een stevig gat in de nagelnieuwe Pertex. Lap. Chicks dig scars en zouden ze gaten in je Nano ook leuk vinden?

Dat de Pertex anders werkt dan een membraan mochten we weer eens ten lijve ondervinden. Na een paar dagen typisch IJslandse regen was de regenjas nat, DWR doorweekt, en de buitenkant was gewoon zwaar en nat. De Nano Puff was ook nat. Even nat eigenlijk. Maar gezien het hier om PrimaLoft Gold gaat (60 gram, wat op zich weinig is maar het laat je wel toe die puff actief te dragen in erg koude winterse omstandigheden), het voormalige PrimaLoft One, en dus PrimaLoft’s beste synthetisch isolerende vulling, maakt het allemaal niet zoveel uit als de vulling nat of droog is, het isolerend vermogen blijft min of meer bestaan, in tegenstelling tot (onbehandelde) dons. Maar de puff was dus nat. En na beschutting gevonden te hebben droogde de Pertex puff uit in pakweg een uur, terwijl de GTX jas nog steeds zeiknat was. Toegeven, de GTX was al dagen blootgesteld aan regen, en de Nano Puff heeft het minder hard te verduren gehad, maar qua snel droog is Pertex onklopbaar.

En daarom, zijn we dol op deze jas. Het is een extreem model, wat weinig commercieel succes zal hebben, want je koopt dit niet om even naar de bib te fietsen of een pint te gaan pakken. Het is gewoon te functioneel daarvoor. Maar het is de puffy waar we zelf al jaren van droomden en waarvan we de specs letterlijk al jaren geleden (op cafe, ooh ironie) van op papier gezet hebben. Smock model, Pertex, lichtgewicht en de beste PrimaLoft isolatie.

Bestellen doe je enkel online. Het is Patagonia exclusive. De link staat hieronder, verzending is gratis. Het is niet goedkoop, maar hierna zullen ze zo’n extreme smock nooit meer maken, vrezen we. Daarna is het terug de gewone Nano, of de Nano-Air, De Bivy Pullover zal discreet een seizoen meegaan, om na augustus wellicht even discreet voor altijd te verdwijnen. Zeg niet dat we het niet gezegd hebben.

230 EUR
eu.patagonia.com