Ook dit jaar zijn er weer een pak nieuwigheden in de wereld van de puffies. En wellicht het grootste nieuws komt uit de Patagonia hoek, die hun Nano range – de oer puff zeg maar – uitgebreid hebben met een Nano-Air, een zachte & stretchy puff voor actief gebruik. Put it on, leave it on.

Een jaar geleden zagen we de Patagonia Nano-Air voor het eerst. Funky kleuren, niet zo shiny als de typische puffs, maar vooral dat gevoel: een beetje micro-velours-achtig. Een zachte stof versus de typische gladde stoffen. Het was even wennen.

Actief gebruik zou een belletje moeten doen rinkelen: verleden jaar kwam Polartec Alpha uit, de eerste actieve isolatie laag voor puffies (als we even negeren dat Buffalo al 30+ jaar meegaat, als het al niet langer is). Met actief bedoelen we een warme, isolerende jas voor koude condities, waarmee je ook actief kunt sporten (denk bergop stappen met rugzak of klimmen in de Alpen), zonder meteen kletsnat in het zweet te staan.

Patagonia was eerst mee in dit Alpha verhaal gestapt, maar ging dan zijn eigen weg op. Nu weten we waarom: ze hebben samen met de Japanse weverij Toray de FullRange isolatie ontwikkeld, die ze nu voor de eerste keer in hun Nano-Air puffies stoppen. 60 gram / m² FullRange isolatie die goed zou zijn voor 40 CFM (cubic feet per minute), oftwel een hele hoge air permeability (luchtdoorlaatbaarheid) voor een puffy.

Rap even die 40 CFM waarde wat in perspectief zetten: een winddicht membraan, denk Gore-Tex, heeft een waarde van 0, ahja want er kan geen wind door, door geen air permeability. High-tech shells die de laatste jaren de kop opsteken zullen ergens iets minder dan 2 CFM hebben… dat beetje lucht dat binnen (en buiten) kan zal je zweet extra snel afvoeren. Windshirts die de wind moeten tegen houden – duh – gaan rond de 5 CFM hangen, misschien zelf tot 10 CFM gaan. Softshells gaan in de 10-20 CFM range zitten. Onze nieuwe Nano-Air 40 CFM. Polartec Wind Pro fleece die de wind wat tegenhoudt is 60 CFM en een gewone Polartec 200 fleece, die niet winddicht is, heeft 200 CFM. Je ziet dus dat de Nano-Air echt op het randje van winddicht zit met de focus op actief gebruik.

Qua draagcomfort scoort de Nano-Air zeer hoog: stretch en zachte materialen. Minimalistisch design, zodat niets in de weg zit. 385 gram. Niet opbergbaar in zijn eigen zakje… ook niet het kleinste volume… ha neen, want deze jas gaat nooit uit, weet je wel! Een heel eenvoudige en snugge maar stretchy hood die ten allen tijde lekker aanvoelt rond het gezicht. Twee stekenzakken en ook twee borstzakken – je mobieltje blijft dus ook lekker warm, wat je batterij zeker weet te appreciëren.

De unieke stof, die zo zacht aanvoelt, en van de jas werkelijk een klasse apart maakt, zorgt er ook voor dat je de jas vaker casual gaat aantrekken. Ook op de blote huid bijvoorbeeld (denk boven een t-shirt) voelt het gewoon heel lekker aan. Met Put in On, Leave it On in gedachte, Patagonia’s slogan, begonnen we de Nano-Air in heel uitlopende situaties te testen.

Een koude en veel te vroege oktober morgen: met t-shirt en Nano-Air op weg naar Zaventem. Lekker warm. In het gebouw zelf, na wat rushen door security, en met een rugzak op de rug, hadden we het toch te warm met de puffy aan, maar zodra we terug in het vliegtuig zaten waren we blij dat we de Nano-Air aanhadden. Een paar uurtjes in de file in de rental: Nano-Air aan. Bergdorp op 800m: Nano-Air aan. Liftjes naar 2200m: Nano-Air aan. Op het heetst van de dag, in de zon, en tijdens het fasthiken richting Alpspitze 2500m, toch even de Nano-Air moeten uitdoen. Eigenlijk was het net te koud om gewoon in een t-shirt te stappen, maar ook net te warm om deze actieve puff aan te houden. Softshell of windshirt weer dus eigenlijk. Late namiddag berghut op 2000m en in de laatste zonnestralen eten we buiten lekker zacht in de Nano-Air gewikkeld. Zalig eten en een zalig decor. Enkele dagen later zakt de temperatuur ferm en zitten we op 500m, 1°C en smeltende sneeuw. De DWR op de Nano-Air doet goed zijn werk, en opnieuw met enkel een t-shirt eronder hebben we het lekker warm.

November. Roadtrip naar Chamonix. We rijden heel Frankrijk door in de regen. De testers merken op of ik altijd een puffy aanhoud in de wagen om te rijden? Euch… neen… maar de Nano-Air voelt gewoon lekker aan, en niettegenstaande de 21°C in de wagen is de puff gewoon zalig om te dragen. ’s Avonds laat in een koud maar droog Chamonix aangekomen: t-shirt en Nano-Air. Tent opgezet, in de slaapzak gekropen en de Nano-Air aangehouden. ’s Ochtends met het Montenvers bergtreintje naar 1900m met de Nano-Air, de laddertjes afgedaald naar de Mer de Glace in de sneeuw met de Nano-Air. Een dag de gletsjer opstappen met de Nano-Air. Basecamp in het hooggebergte opgezet met een tweede puff. Diezelfde tweede puff als hoofdkussen gebruikt maar opnieuw de Nano-Air aangehouden om te slapen. Een midden in de nacht evacuatie tijdens een storm met de Nano-Air. Gebivakkeerd zonder tent met de Nano-Air en een tweede puff in de slaapzak. Terug helemaal te voet afgezakt met een Nano-Air naar Chamonix op 1000m. De laatste 200m het toch wel erg warm gekregen maar te moe en geen zin om de Nano-Air uit te doen dus die maar volledig opengeritst. Verfrissen aan de wagen, Nano-Air terug aan, en terug richting België. Beetje knikkebollen met de Nano-Air in de wagen. Halverwege Frankrijk stoppen in een McDonald for some much needed proteins: t-shirt met de Nano-Air. Bon qua “Put it on, leave it on” kon dit wel tellen zeker?

De eerste keer dat we de jas zagen waren we wat sceptisch, die doffe stof, zeker in combinatie met enkele funky retro kleurtjes zagen we niet direct schoonheidswedstrijden winnen. Maar zodra je de jas aanhebt, houd je die effectief aan, niet alleen om er hard in te werken in de bergen of de bossen, maar ook gewoon omdat die zo zalig aanvoelt. Zachter dan fleece eigenlijk, of misschien beter, verfijnder dan fleece. Met 60 gram / m² heb je zeker niet de warmste puff in huis (Patagonia Nano Micro heeft bijvoorbeeld 100 gram / m² Primaloft Eco of Sport), en ook niet de meest comprimeerbare, maar wel een zeer universeel inzetbare puff. Warm genoeg in de meeste omstandigheden, en zweet wordt verbazend snel afgevoerd. Een zeer geslaagde actieve puff. Maar geen enkele internet review gaat je een idee geven van hoe deze puff aanvoelt, vandaar: ga naar je favoriete speciaalzaak en voel eens aan die stof! It grows on you.

www.patagonia.com
220 EUR