De Thermoball lijn van The North Face gebruiken voor de eerste keer de exclusieve Thermoball isolatie die The North Face samen met PrimaLoft ontwikkelden.

Naast Polartec Alpha is dit dé grote innovatie van deze winter! The North Face ontwikkelde in samenwerking met PrimaLoft hun eigen dons alternatief. Topalpinist Conrad Anker moest een beklimming net onder de top afblazen, dat zat hem wat in zijn maag, en vroeg om betere synthetische isolatie. Al het goeie van dons, maar dan ook tegen vocht kunnen – was maar eens een donsjas dan weet je wat we bedoelen.

Fast forward enkele jaren ontwikkeling en Conrad krijgt een prototype van de Thermoball isolatie mee, en zie, zijn beklimming lukt deze keer wel. Maar wat zijn die magische Thermoballs dan wel?

Het systeem zit heel knap in elkaar, met honderden driehoekige schotjes die duizenden van die balletjes vasthouden. Alles in een 15D nylon (lees: ultralight) omhulsel. Van buitenaf ziet het er uit als een gewone dons; zo’n moderne dons, met veel schotjes en stiksels. Van binnen steekt geen dons, maar balletjes, maar die voelen echt wel aan zoals dons: de jas is makkelijk samendrukbaar, is enorm soepel, en weegt werkelijk niets. 278g in Women’s M, zelf nagewogen en lichter dan wat TNF zelf opgeeft – wat hem de tweede lichtste jas uit de serie maakt, en enkel de 10D Patagonia Ultralight Down Hoody die nog 18 gram lichter is, moet laten passeren.

De Thermoball technologie werkt zonder meer. Deze 278g jas is warm, The North Face stelt dat hun synthetische isolatie het equivalent is van 600 fill dons. Om dit in perspectief te plaatsen, The North Face’s klassieker de Nuptse donsjas heeft 700 fill dons, maar weegt 2.5x zoveel. En het grote verschil is natuurlijk: deze jas kan tegen het vocht! De jas is natuurlijk niet waterdicht, maar de isolatie stort niet in zodra die nat is. Iets wat alpinisten wel weten te appreciëren – of hikers op trektochten die hun jassen niet kunnen drogen!

De Thermoball lijn bestaat uit verschillende modellen, en naast het hier getoonde vrouwenmodel met rits bestaan er ook modellen met capuchon. Het mannenmodel hier heeft een vrij ruime capuchon, net zoals de snit overigens van deze volledige lijn – ietsje ruimer en ietsje meer Amerikaans, zoals de meeste The North Face jassen eigenlijk.

Het lichte gewicht en de warmte is indrukwekkend, maar vooral ook hoe soepel de jas draagt. We zijn van mening dat The North Face er hier echt in geslaagd is om een synthetische dons te ontwikkelen.

http://www.thenorthface.eu/tnf-eu-en/women-s-thermoball-full-zip-jacket/p83022.html
190 EUR