Klinkt een beetje gek, maar we hebben het al gezegd, The North Face is goed bezig. Zo brachten ze voor deze zomer deze nieuwe puffy uit in Primaloft One 60 in hun Summit Series.

Niks nieuws onder de zon natuurlijk, puffies bestaan al jaren, Patagonia leidt daar de weg met hun Nano Puff reeks in alle mogelijke modellen en kleuren. En die komen ook in Primaloft 60. Primaloft is Primaloft, dus waar kan het verschil steken?

Wel die van Patagonia, de oerpuffies zeg maar, en nog steeds heel populair omdat ze er ook casual zo goed uitzien (niet onbelangrijk!), die bestaan volledig uit polyester shell en Primaloft vulling. Dan kwam Arc’teryx op de proppen met hun eigen puffy, en zelfs hun eigen vulling (Coreloft, geen Primaloft dus), de Atom. En daarna de Atom LT, een lightweight versie die zijpanelen uit Polartec Power Stretch Hardface heeft. Die extra panelen zorgen ervoor dat zweet extra snel weg kan en maakte van de Atom LT, Arc’teryx meest populaire puffy.

Wat doet The North Face, ze nemen een geslaagde Europese pasvorm, en voegen net zoals Arc’teryx ook zijpanelen toe, maar voeren die uit in hun eigen softshell Apex materiaal. In de plaats van de Polartec fleece die in de Atom LT steekt. Een lichter resultaat, blokt de wind net een beetje beter hebben we de indruk, en een veel kleiner pakvolume. We hebben het Apex materiaal van The North Face (een marketing naam, in de praktijk bestaan er veel varianten binnen het TNF gamma, in dit geval werd Apex Aerobic gebruikt) altijd al fijn gevonden, en onze eerste alpinisme softshell broek in dat materiaal, ondertussen al meer dan 10 jaar oud, doet het nog steeds uitstekend.

Omdat dit Apex materiaal dunner is, neemt het ook minder regen op, en droogt het sneller. Wat eigenlijk het geval is voor de hele jas, die is natuurlijk niet waterdicht, maar tegen zo’n typische “stadsregen” kan hij wel hoor. De volledige buitenkant en zijpanelen zijn waterafstotend (DWR) en drogen snel. De lichte buiten- en binnenstof is een fijne 15 denier en weegt 33 g/m2. De inzetstukken zijn 125 g/m2 87% nylon en 13% elastaan, wat voor een goeie stretch zorgt. Het geheel weegt een knappe 300 g. Ter vergelijking, een Nano Puff gebruikt 22 denier en 47 g/m2, en weegt iets van 350g. De Atom gebruikt dan weer 20 denier en 64 g/m2 stof, plus de Polatec zijpanelen goed voor 230 g/m2, wat op zo’n 400g uitkomt.

The North Face DNP Hoodie (en ondertussen ook wel Hooded Jacket genoemd… ) gaat dus resoluut voor de lichtere en dunnere stof, en niettegenstaande de “zwaardere” inzetstukken is het toch de lichtste van de populaire puffies. Dit betekent concreet: klein pakvolume maar ook extra opletten voor haperingen: wij hebben ondertussen één gaatje in de jas, dankzij een doornstruik, dat gelukkig niet verder doorscheurt. Mocht het geel-oranje je afschrikken, weet dan dat er ook andere kleuren bestaan, zoals het strakke Asphalt Grey. En behalve hoodies moet je ook jackets en vests vinden, en mogelijk ook een pullover.

Voor de rest is de jas heel minimalistisch, zoals het moet. Fijne capuchon, prima pasvorm, klein pakvolume, kan in eigen jaszak opgeborgen worden, even warm als iedere Primaloft One 60 gram jas en stretch Apex panelen om extra hitte snel te dumpen. Gewoon goed.

www.thenorthface.eu
200 EUR