Zowat de warmste belay jacket beschikbaar op de markt met het uitstekende 133 gram PrimaLoft One voor een prikje via Amazon.co.uk.

Dat een lichte maar warme synthetische jas prima is voor ons klimaat weten we al langer dan vandaag. De zogenaamde belay jackets zijn ook voor wandelaars en trekkers uitstekend geschikt. Je trekt ze boven je kledij aan, hoe nat die kledij ook mag zijn, en de warmte van de luchtige synthetische isolatie doet de rest. Je kleren drogen er dwars door heen, en het vocht tast het isolerend vermogen niet aan. De ideale bovenlaag tijdens lange pauzes en ’s avonds in en rond de tent.

De grote naam in “synthetic high-loft insulation” is PrimaLoft. Dit merk dat enkel synthetische isolatie maakt voor outdoorproducten (slaapzakken, jassen, etc) wordt door nagenoeg alle grote merken gebruikt. Het is de Gore-Tex van het isolatiemateriaal zeg maar.

PrimaLoft komt in een aantal smaken en diktes. Zo heb je One (het beste), Sport en Eco. Eco is een gerecycleerde variant van One, maar is minder fluffy en dus minder warm. Sport valt ergens tussen in: minder warm voor hetzelfde gewicht. De warmte wordt typisch uitgedrukt in clo / oz. Clo in een warmte eenheid, oz is gewoon 28 gram. Dus hoe meer warmte per gewicht hoe beter. One heeft 0.92, Sport heeft 0.79 en Eco 0.68.

Wat betekent dit voor jou? Wellicht heb je graag dat de jas warm is… als je op zoek bent naar een warme jas… Dus bekijken we gewoon de warmste PrimaLoft One.

Binnen de PrimaLoft One familie kan je gigantisch veel diktes hebben. Net zoals rollen stof per lopende meter wordt de dikte gewoon uitgedrukt in het aantal gram per vierkante meter. En dat varieert van 40 gram, via 60 en 100 gram tot 133 gram. Hoger bestaat ook maar kom je heel weinig tegen.

De typische belay jackets voor klimmers maken gebruik van 60 gram of degene die als zeer warm bestempeld worden van 100 gram. Je hebt ook soms hybride modellen die op de torso 100 gram gebruiken en in de armen 60 gram.

Die super warme 40 – 60 gram belay jackets vallen in de praktijk eigenlijk vrij hard tegen. Als je ze effectief gebruikt om het warm te hebben terwijl je stil staat zul je merken dat je het na pakweg een uur toch wel heel koud gaat krijgen. In 60 gram steekt gewoon geen isolerend vermogen genoeg om je warm te houden, zelf al is dat 60 gram PrimaLoft One (kan je voorstellen wat Eco of Sport moet geven…).

Maar waarom gebruiken al die grote en goeie merken dan zo weinig materiaal in hun belay jackets? Wel… omdat belay jackets populair zijn. Ze zijn heel fijn om te dragen, nemen bij lage diktes heel weinig plek in in de rugzak, je kan ze makkelijk aan trekken in een meer-lagen-systeem. Je kan ze zelf gebruiken als alternatief voor fleece. En dat is het hem juist: een belay jacket wordt in de Alpen gebruikt als actieve laag, net zoals je een fleece gebruikt tijdens het sporten. In mindere mate als passieve laag. En als het toch moet als passieve laag, dan trekken ze liever 2 belay jackets aan, misschien een 60 gram terwijl ze bewegen, en een 100 gram als ze stilstaan. Op die manier hebben ze meer mogelijkheden.

Maar de aankoop valt natuurlijk duur uit. Belay jackets kosten sowieso vrij veel, zeker in bekende premium materialen als PrimaLoft One. Twee belay jackets kopen valt al helemaal tegen voor de casual gebruiker die het gewoon warm wilt hebben tijdens een pauze. Maar warmere modellen à la 133 zijn zeldzaam, en 160 gram al helemaal (hoewel Patagonia er ooit een had aan 300 EUR – de DAS parka, maar die wordt bijna ieder jaar anders uitgevoerd, inclusief andere isolatie en andere dikte).

Als wandelaar en trekker kunnen we gerust stellen dat je 133 gram nodig hebt om een beetje comfortabel in en rond de tent te kunnen zitten in koude temperaturen. Om een idee te geven: voor een slaapzak goed tot ergens 5°C zou je de 133 gram dikte nodig hebben. De warmte van de 133 gram stof is dus zo’n beetje die van een twee seizoenen slaapzak.

Keela

Keela is vrij onbekend bij ons. Het is een Schots merk dat no-nonsense outdoor kledij maakt. En zoals het wel vaker het geval is bij dergelijke merken leveren ze ook aan het leger. Met als resultaat passe-partout kleurtjes als zwart, legergroen en zandbeige en een robuuste constructie zonder veel tralala.

Keela kan op veel bijval rekenen in de UK omdat het goeie ontwerpen heeft in combinatie met goeie materialen voor een zeer concurrentiele prijs in vergelijking met gelijkaardige producten op de markt. Met als resultaat: niemand die een kwaad woord heeft over Keela.

Het probleem is natuurlijk je vindt Keela dachten we niet in België. Hebben die Britten daar leuk spul voor koude winters aan een aantrekkelijk prijsje, maar kunnen wij er niet aan.

Wel het goede nieuws is Amazon.co.uk verkoopt die ook. En Amazon.co.uk verstuurt die gratis naar Belgie vanaf 25 GBP. En het betere nieuws is de GBP : EUR ratio is nog steeds goed. En het allerbeste nieuws is dat de Keela producten op Amazon.co.uk vaak sterk afgeprijsd staan, wat een competitief product nog aantrekkelijker maakt. Let wel de prijzen op Amazon.co.uk, en Amazon in zijn geheel, variëren letterlijk dagelijks, of zelfs meerdere keren per dag.

Belay Advance Jacket

Keela’s Belay Advance Jacket gebruikt 133 gram PrimaLoft One isolatie, weegt 574 gram en kost 72.95 GBP maar je vindt die voor 55 GBP op Amazon. Wat de prijzen zijn voor gelijkaardige producten laat ik je zelf ontdekken.

De Keela Belay Advance Jacket hebben we sinds winter 2013 getest. En we hadden chance, het was koud en er lag veel sneeuw. Er valt weinig op aan te merken. PrimaLoft One in de 133 gram variant doet netjes zijn werk. We bestelden bewust de maat XL in plaats van L, zodat we de Belay Advance Jacket boven onze winterlaag kunnen aandoen (wat typisch een Buffalo Special 6 Shirt is), en zo kregen we een hele wijde jas. Zo wijd eigenlijk dat we misschien toch een L hadden mogen nemen?

We wandelen je even door de foto’s van deze jas heen.

De jas heeft een vrij hoge kraag, met achteraan een cordlock om de kraag goed dicht te snoeren. Jammer genoeg is er geen kap bij. Wellicht komt dit omdat deze jas vooral populair is bij militairen, en die dragen een helm natuurlijk. Keela is van plan een warme hoed uit te brengen, die naar eigen zeggen multifunctioneler is dan een vaste kap.

De afwerking is eenvoudig maar correct. Opnieuw een cordlock onderaan aan de zoom. Beide heupzakken zijn groot zonder gigantisch te zijn – m.a.w. ze gaan niet tot helemaal bovenaan de jas zoals bij sommige softshells maar zijn klassiek ruim gesneden. Er worden dikke YKK ritsen gebruikt met een extra touw-trekker-dingetje. Binnenin zijn de zakken gelined met een microfleece.

Een extra dikke en dubbele YKK rits vooraan met een microfleece liner aan de binnenkant van de stormflap die tot aan de kin gaat.

Er is een kleine binnenzak van een 15tal centimeter met een vrij zware YKK rits. Vooral bedoeld voor GSM en portefeuille. De ingang tot de binnenzak is vrij smal voor de handen. Handschoenen kan je er bijvoorbeeld onmogelijk in kwijt.

De mouwen zijn afgewerkt met velcros. Ter hoogte van de pols had de mouw net iets breder mogen zijn, terwijl ze op de andere plekken, bijvoorbeeld ter hoogte van de schouders, wel breed genoeg is. Voor gewoon gebruik valt dit absoluut niet op, voor overlayering gaat het nog net. Een detail, maar het wijst erop dat de jas vooral bedoeld is om boven normale kleding te dragen, en minder als een echte overlayer boven een (natte) jas.

De buitenstof is gemaakt van een heel fijne lichte ripstop nylon. De binnenkant van gladde nylon taffeta. De binnenste stof voelt vreemd genoeg ietsje zwaarder aan dan de buitenstof. Het geheel voor een zeer ruime XL jas met lekker veel zware 133 gram per vierkante meter isolatie valt nog relatief klein te proppen, wellicht de grootte van een handbal of nog kleiner. Te hard proppen is evenwel niet goed want daardoor verslijt de PrimaLoft te snel, en verliest het zijn veerkracht. Wat ik doe is de jas gewoon bovenop het dichtgesnoerde hoofdcompartiment, en onder het toplid van de rugzak leggen, zo kan ik er ook altijd makkelijk aan zonder de rugzak te hoeven te openen, hooguit de riemen wat te lossen.

Samengevat een zeer warme jas bijzonder geschikt voor trekkers. De beste PrimaLoft wordt gebruikt met een serieuze dikte van 133 gram, wat je niet gaat vinden in de veel dunnere alpiene belay jackets. Hier en daar zijn wat kleine details op te merken hoe de jas voor ons gebruik beter had gekund, in het bijzonder missen we een kap, maar voor de prijs van 55 pond kan je niet sukkelen. PrimaLoft One is PrimaLoft One, en hier krijg je er veel van voor zeer weinig geld, dus je zal het warmer hebben dan de gemiddelde alpinist.

Adviesprijs: 72.95 GBP
http://www.keela.co.uk/catalog/product/view/id/1628/s/belay-advance-jacket/category/15/