Tot onze verbazing kregen we te horen dat Eider ook een Polartec Alpha jas had. Ons lijstje gebaseerd op wat volgens Polartec de allereerste Alpha modellen waren, was dus niet compleet!

Snel even opfrissen: Polartec Alpha is de spikspinternieuwe isolerende laag van Polartec en nieuw sinds deze winter 2013 – 2014. Wat deze laag zo bijzonder maakt, in vergelijking met bijvoorbeeld een PrimaLoft is dat het extra zweetdoorlatend is. De bedoeling is dan ook actief gebruik, in tegenstelling tot PrimaLoft dat vaak aangetrokken wordt bij statisch gebruik. M.a.w. als je niet meer aan het bewegen bent.

Polartec Alpha is dus vooral voor de snelle jongens onder ons, die hard zweten, en geen schrik hebben hun intensieve activiteiten ook tijdens de winter uit te oefenen. Met Polartec Alpha ligt de nadruk dan ook bewust op een hoog ademend vermogen, en minder op absolute warmte.

We maken ons lijstje dus compleet: naast Vaude, Rab and Mammut brengt Eider op de valreep nog een allereerste Alpha model uit: de Eider Blow Alpha Jacket.

Bij al deze jassen is het isolerend materiaal uiteraard hetzelfde, dat is net het nieuwe Polartec Alpha. De buitenstof bij Eider maakt gebruik van Pertex Microlight, net zoals bij Rab. Een goeie keuze want Pertex is werkelijk een zeer goeie stof, die heel snel droogt. Voor de rest is de jas vrij compleet: comfortabel zittende hood, borstzakje, 2 steekzakken, en een dubbele rits. Goed voor 425 gram. Enkel de kleuren hadden naar onze smaak wat minder extreem mogen zijn – nu is Eider een merk dat ook populair is bij skiërs – waar een nieuw materiaal als Alpha ook wel eens van pas zou kunnen komen – wellicht zien we hier dus een beetje de invloed uit de hippe skiwereld.

Toen we deze jas uittesten in januari was het jammer genoeg minder koud… een winter hebben we niet echt gehad dit jaar! Bij temperaturen van enkele graden boven nul droeg de jas heel aangenaam, met enkel een lichte basislaag eronder. De pasvorm is Europees en past de slankere mensen prima. Tijdens een inspanning van het type 100+ hoogtemeters steil klimmen met rugzak begon je je zweet te voelen in de jas. Je wordt dus nat… maar het verschil met een klassieke synthetische isolatie is dat zodra de (extra) inspanning voorbij is, de jas heel snel droogt, vanbinnen én vanbuiten. Je raakt het klamme zweetgevoel dus na enkele minuten kwijt. Vandaar ook het label “actieve laag”.

Meer info op www.eider.com.
Prijs: 200 EUR

Let op, op bovenstaande website is er sprake van PrimaLoft Eco. Voor zover wij konden zien is die niet aanwezig in deze jas en gaat het hier wellicht om een typo. De jas is dus gemaakt uit het nieuwe Polartec Alpha.