MSR heeft net de nieuwe FreeLite serie op de markt gebracht, nieuw voor 2016 – de lichtste, dubbelwandige vrijstaande tent uit de MSR-collectie – voor de serieuze avonturier die lichtgewicht, leefruimte, en ventilatie zoekt.
De serie dankt de gewichtsbesparing aan een unieke stokkengeometrie en materiaalkeuze. Beschikbaar in één-, twee- en driepersoons model biedt de FreeLite serie complete drieseizoensbescherming en superieure leefruimte met een gewicht van respectievelijk 0,82 kilogram, 1,08 kilogram en 1,47 kilogram.
De FreeLite 2 beschikt over een vloeroppervlak van 2,7 m2, net zoals de klassieke Hubba Hubba 2, en twee grote vestibules met telkens een deur. De FreeLite 1 heeft één enkele deur / vestibule en biedt 1,7 m2, opnieuw net zoals de Hubba Solo.
Het grote verschil zit hem in de gebruikte materialen, 15D buiten- en grondzeil tegenover 20/30D bij de Hubba. Dit resulteert al snel in een 300 – 400 gram winst en een veel kleiner pakvolume. Daarnaast is er maar één enkele Y splitsing op de stok bij de FreeLite, straks daar meer over.
Nu heeft 15D wel een nadeel, het is zeker waterdicht (coating is 1200mm voor het buitenzeil en 1500mm voor de vloer, wat zo’n beetje standaard is bij MSR) maar het zal minder duurzaam zijn dan een dikker nylon met hoger dernier. MSR is daar eerlijk in en raadt aan om een footprint te gebruiken op ruwe ondergrond.
De FreeLite wordt gepositioneerd als de lichtste vrijstaande dubbelwandige tent. Het is maar hoe je het bekijkt, want voor de vestibules heb je nog steeds een piketje nodig, en het voeteinde heeft eigenlijk ook twee piketjes van doen. De voor 2016 vernieuwde Carbon Reflex serie is dit al helemaal niet want die gebruikt eigenlijk maar één lange stok in het midden (zonder Y splitsing).
De Carbon Reflex serie maakt gebruik van 7D (yip dunner gaat niet voor het moment), biedt net wat minder hoogte en oppervlakte (alles om die laatste grammen eraf te schaven), gebruikt zoals de naam het zegt Easton carbon stokken en gebruikt géén ritsen. Nope geen ritsen. Gewoon wat velcro. Zowel buitentent als binnentent wegen een goeie 100 gram minder, op de stokken is er nog meer gewichtsverlies en zo komt het dat de Carbon Reflex voor 2 personen in dezelfde gewichtsklasse speelt als de FreeLite 1 die we hier reviewen.
Maar kijk, de FreeLite zit netjes gepositioneerd tussen de twee extremen, en is een volwaardige tent. Zelf het solo model voelt erg ruim aan, er is plaats voor een moderne opblaasmat, zelf een breder of langer model, er is extra ruimte aan het hoofd- of voeteinde, en je kan dankzij de 96cm best wel rechtop zitten. De binnenkant is nagenoeg volledig mesh en ventileert dus erg goed. In open veld tijdens een sneeuwstorm, daarvoor is ‘ie niet gemaakt, maar zet je die netjes in het bos op tijdens diezelfde sneeuwstorm en het valt allemaal nog erg goed mee. Je beperkt je dus niet qua comfort, je maakt hooguit gebruik van lichtere 15D materialen maar voor de rest blijft het beproefde concept van de Hubba Hubba gelijk. Ook het opzetten biedt geen verrassingen, en iemand die al een MSR tent heeft gezien zal meteen de specifieke Y vormige stok met dwarsstok herkennen. Het hoofdeinde krijgt de twee armen van de stokken, en is daar dan zelfdragend, de enkele stok achteraan komt midden in het voeteinde te staan, wat ervoor zorgt dat je de hoekjes nog met een piketje moet opspannen, zoals we al eerder zeiden. De afwerking is werkelijk perfect, zoals we dat van MSR gewoon zijn. Alles klikt zonder frustratie ineen. Het eindresultaat ziet er uit zoals het moet zijn, “gelijk in de boekskes”, en de tent staat strak zonder moeite. Het enige wat op te merken valt is dat ons solo model geen touwtje had aan de niet-vestibule kant, waardoor er toch wat slack was op het buitenzeil aan die ene zijkant. Makkelijk op te lossen door een stormkoordje van elders los te maken en die zijkant dan toch op te spannen – want een lusje is er wel. Misschien een vergetelheid bij ons prototype?
Nu om het helemaal ingewikkeld, doch compleet te maken, MSR brengt ook voor 2016 een Thru-Hiker lijn uit, voor de (erg) lange afstandswandelaar à la PCT en AT, of de Europese GRs als je wilt. Dan spreken we niet over 100km maar 1000km. Voor dat publiek hebben ze à la cottage industry een 2p en 3p Mesh House gemaakt (de naam zegt het zelf, een ultralichte binnentent volledig uit mesh en een waterdichte vloer) en twee verschillende tarpen, 70 Wing en 100 Wing genaamd, die je kunt combineren met de mesh binnententen (beide binnentent kunnen gecombineerd worden met beide buitententen). Wat opvalt is dat ze niet voor 7D zijn gegaan, als je duizenden kilometers stapt neem je best wat dikker 15/20D, lijkt ook MSR te denken, maar dat ze wel de dunste coating ooit van 1200mm voor de vloer gebruikt hebben. Dikkere stof, maar dunnere coating dus eigenlijk. Maar deze modulaire systemen zijn eigenlijk een volledige categorie apart gezien ze geen tentstokken gebruiken en gewoon opgehangen kunnen worden tussen twee bomen of met twee wandelstokken.
De keuze voor een solo tent werd geïnspireerd door het lage gewicht, en het hoge comfort dat de MSR FreeLite 1 biedt. Een eigen, ruime leefruimte hebben terwijl je wandelpartner verderop hard ligt te snurken is best wel aangenaam. De wandel zijn erg verticaal en dus gebruik je makkelijk de volledige oppervlakte van de tent. Delen we het tweepersoonsmodel door twee dan komen we op 1,35 m2, wat nog maar eens aantoont dat de 1,7 m2 van dit solo model lekker ruim is. Ook het voeteinde voldoet mooi en je drukt niet met je tenen tegen het buitenzeil, wat je slaapzak erg apprecieërt naar condens toe… Het gevoel dat ik had telkens ik in de MSR FreeLite 1 sliep was dat van rust en ergens sereniteit. Alles klopte gewoon, je had mooi de plek om een paar spulletjes aan je hoofdeinde kwijt te kunnen, je matje paste mooi in de tent, je rugzak kon je kwijt onder de vestibule, net als je schoenen. Alles was gewoon netjes. De neuroot in mij was blij. En ik hoefde niet lepeltje te liggen met mijn wandelmaten.
De stokken (in hoes) goed voor 289g, de binnentent 314g en de buitentent (met touwtjes) 314g zijn samen 920 gram – en niet de 0,82kg die MSR zelf opgeeft. De overigens uitstekende opberghoes weegt nog eens 68g en het zakje piketjes 70g. Een totaalgewicht van 1060g. Een goeie kilo dus.
Een fijne tent dus. Er zijn zeker lichtere tenten, maar er is geen magische formule: je bereikt lager gewicht enkel door a) lichtere stokken b) dunner nylon en c) minder leefruimte. Vooral de leefruimte is in deze FreeLite series erg groot (zoals de klassieke Hubba Hubba) en de tent laat niets achterwege qua comfort.
390 EUR
Geef een reactie