Een lichtgewicht mix tussen een bivakzak en een tunneltent met een leuk discreet kleurtje “dark moss”, gekoppeld aan een hoge waterdichtheid en een heel scherpe prijs. De Jack Wolfskin Gossamer – aka snipertent zoals we ze hier noemden – was direct populair en mocht mee op kanotocht.

De Gossamer is een compacte eenpersoons tunneltent en een klassieker in het Jack Wolfskin gamma. En het ziet er inderdaad uit als een mix tussen een bivakzak en een tunneltent. Met zijn 225cm is deze tent vrij lang, en de 90cm breedte is ruim genoeg om nog wat spullen naast je te leggen. In de hoogte is de tent minimaal: nog geen 80cm op het hoogste punt aan de ingang, en sterk aflopend naar het voeteinde. Je kan er dus absoluut niet in rechtop zitten, maar dit is dan ook de bedoeling niet van deze tent. Een zeer discreet tentje dus met een kleine voetafdruk. Samen 1530g in 46 x 15cm ingepakt.

De binnentent bestaat uit een stevig 150D 10.000mm waterkolom grondzeil met enkel fijn 40D gaas als bovenbouw. De buitentent is 75D 4000mm waterkolom, en is bevestigd aan de binnentent. Je zet de tent op met behulp van twee DAC alu tentstokken – een grotere vooraan, en een kleine achteraan voor de voetruimte – enkele piketten en twee stormlijnen. De tent heeft geen vestibule, de ruimte vooraan in de tent is eerder voor hoofd en schouders. De ingang is daar ook. Het leuke is wel dat de buitentent volledig of gedeeltelijk (voor en achter) opgerold kan worden om zo lekker fris onder de sterrenhemel te kunnen slapen, maar toch volledig beschermd zijn door het gaas.

De tent opstellen is eenvoudig na enkele keren oefenen. Het boekje lezen vraagt meer tijd dan het opstellen zelf. De tentstokken door de sleuven schuiven is zowat het moeilijkste aan de hele oefening, hier mag je niet gaan sleuren en moet je voorzichtig te werk gaan. Nu raden we aan om met de tent een paar keer te oefenen in het opzetten zodat je een beetje weet hoe en waar de piketten moeten staan om de tent lekker strak te hebben. Je zal merken dat je regelmatig een piket moet verplaatsen tot het helemaal goed is. Samengevat komt het neer op 2 piketten achteraan, de tent strak trekken, dan 3 piketten vooraan, een stormlijn voor en achter aanspannen, en nog twee piketten om de zijkant extra op te spannen.

De tent is goed gemaakt en afgewerkt. Voor zijn zachte prijs van 99,95 EUR is het lichte tent, die ook nog eens robuust en goed waterdicht is. Natuurlijk vind je lichtere tenten maar dan spreken we over een heel andere prijsklasse. De verluchting is uitstekend omdat de binnentent volledig van gaas is, dus van condens heb je weinig last. En dankzij zijn heel klein volume warmt de tent ook merkbaar sneller op. Binnenin is veel ruimte voor één persoon, zelfs een zeer groot persoon. Het materiaal moet wel ofwel buiten, ofwel langs de zijkant gelegd worden: de binnentent is 90cm breed, dus je hebt nog zo’n 30cm over. In een noodgeval kun je er misschien met twee in. In een noodgeval hé… Of je moet elkaar enorm graag zien en wel heel slank zijn, maar strikt genomen is er geen plaats voor twee matjes.

Een leuke, specifieke tent voor wie een eenvoudige, lichte oplossing zoekt met een laag profiel in een discreet kleur. Ideaal dus voor die speciale clandestiene operaties… of zo iets… of laten we het toch maar op een kanotocht houden! Of als aangenaam alternatief voor een bivakzak. De afwerking is uitstekend en het oprollen van de buitentent is slim gevonden en erg nuttig in hete temperaturen. Hoe goed vinden we deze tenten? Wel voor 99,95 EUR hebben we er meteen een tweede bijbesteld voor ons Paris-Dakar avontuur door de Sahara deze zomer. Dat zegt genoeg.

Adviesprijs: 99,95 EUR
http://www.jack-wolfskin.be/nl/uitrusting/tenten/tunneltenten/3000431-gossamer.aspx