Begin deze zomer kregen we een prototype van de Crux X1 te zien, en we waren héél erg onder de indruk. Crux is een specialistisch merk uit de UK, dat samen met zusje Lightwave, heel functionele outdoorspullen op de markt brengt. Deze éénwandige tent bestaat uit een “geheime” waterdichte stof, die het condensprobleem eens en voor altijd aanpakt. En het zijn geen loze marketing uitspraken.

Het kleine Crux gaat natuurlijk niet aan de grote klok hangen wat deze stof precies is, maar de eigenschappen van deze stof zorgen ervoor dat het ideaal is om het condensprobleem in een tent aan te pakken.

Deze éénwandige tent bestaat uit stof die volledig waterdicht is, maar condens kan doorlaten. De stof trekt water aan, aan de binnenkant, en drijft het naar buiten, waar het afgestoten wordt. Door een speciale behandeling aan de binnenzijde van de stof voelt de binnenkant droog aan, zelfs wanneer die nat is.

Wat betekent dit? De condens is er nog steeds, en wordt langzaam naar buiten gestuurd, maar de stof blijft droog aanvoelen. Het komt er op neer dat er geen druppels meer gevormd worden, en dat het vocht meteen geabsorbeerd wordt door de stof. De condens is visueel verdwenen, er zijn geen druppels meer, en het vocht bevindt zich binnenin de stof, dat het naar buiten stuwt, terwijl de binnenkant droog aanvoelt.

Verder heeft het Assault model van de X1 ook een cuben voortent. Een zeer sterk, duur en ultralicht materiaal van 18 g/m². Deze tweepersoons alpine tent, geschikt voor extreme condities, weegt dan ook maar 1995 gram, alles in. En de meest eenvoudige X1 variant, de Raid, een simpele iglostructuur zonder voortent, weegt slechts 1550 gram.

Vanaf volgend jaar op de markt.