Een 90% nylon 10% elastaan softshell met uitstekende stretch en een aangename stof vanbinnen. Met zijn 502 gram in maat large valt de Boa Hood in het middensegment, net zoals met zijn prijs van 150 EUR. Qua features is deze softshell vrij eenvoudig maar Haglöfs eigen unieke aangename, stetchy stof “Flexable” met 4-way stretch en prima snit maakt veel goed, en daar gaat het uiteindelijk om in een softshell.

Haglöfs heeft een duidelijke, transparante strategie binnen zijn softshell aanbod. Zowel broeken als jassen als hoodies zijn beschikbaar in WindStopper (met membraan dus) of in Flexable, hun eigen ontwikkelde softshell stof. Met de Haglöfs Boa Hood (ook wel bekend onder de naam Viper) uit Flexable liggen de prioriteiten duidelijk bij stretch en sterk ademend vermogen.

De stof is licht, stil en comfortabel, en zit in dezelfde categorie als de Vaude. Het verschil ligt hem bij het gevoel binnenin, waar dat van Vaude wat katoenachtig aanvoelt, is het hier een zachte ribbel, die zorgt voor een goeie opname van het vocht binnenin de softshell. De stretch is ook indrukwekkend. De snit is sportief comfortabel zonder te wijd of te strak te zijn, en de lengte van de mouwen zijn extra lang, zodat de thumbholes goed passen. Dit model past me (1m85 en 85kg) uitstekend in large en behoort tot de allerbeste uit de test qua pasvorm.

De Haglöfs Boa Hood is vooral een softshell voor de warmere temperaturen en hoofdzakelijk uit nylon vervaardigt. De stof voelt aangenaam op de huid en biedt gedeeltelijke bescherming tegen wind en regen.

Deze softshell is net zoals die van Vaude in dat noodweer in de bergen terecht gekomen. Ook hier was die gigantische hoeveelheid regen teveel van het goede voor de softshell, maar uiteindelijk zijn we toch beneden geraakt zonder het koud te hebben. De softshell absorbeerde het water en hield het voornamelijk in de softshell zelf vast. In het basecamp konden we de softshell letterlijk uitwringen en te drogen hangen. Onze keuze van de Haglöfs voor die beklimming was voornamelijk gebaseerd op de frisse stof, de uitstekende stretch en het kleine volume en gewicht.

De Haglöfs Boa Hoody heeft enkel twee zakken vooraan, geen andere zakken. Dat is best een minpuntje voor een overigens uitstekende softshell. De Boa Hoody heeft wel een verstelbaar capuchon, zowel vooraan via twee koordjes, als achteraan via een extra koordje aan te spannen. De taille kan via een eenvoudige klemmetjes worden dichtgesnoerd.

Om Haglöfs eigen woorden te gebruiken: een no-frills 3 seizoenen jas, maar dan wel een jas uit zeer aangename 4-way stretch stof, wellicht één van de meest aangename stoffen uit de test, en een fantastische snit, typisch Haglöfs. Comfort met een grote C.