Begin dit jaar zagen we voor het eerst de Rab Alpha Direct jas. Een variant van de sterk ademende Polartec Alpha puffies. Dat ons meteen ook deed denken aan Rab’s Vapour-Rise techniek, zo’n beetje Rab’s Pertex & Pile lijn zeg maar.

Het is meteen een mondvol natuurlijk. Even vertragen. Polartec Alpha kennen we als de synthetische isolatie van Polartec, die door verschillende merken gebruikt wordt, waar de nadruk ligt op ademend vermogen en sneldrogend. Om er actief in te zijn, en dus deze actieve eigenschappen belangrijker zijn dan pure warmte.

Vapour-Rise kennen we dan weer als Rab’s zogenaamde authentieke softshell lijn, waarin we de Lite al jaren geleden hebben gereviewed. Pertex aan de buitenkant, een dunne fleece aan de binnenkant, en ook al wordt je nat, je blijft op de huid droog, en je droogt sowieso snel, zolang je maar beweegt. Naast de Lite heeft Rab ook een dikkere Alpine lijn voor erg koude omstandigheden.

En dat verhaal kennen we natuurlijk van de moeder van alle softshells: Buffalo. Met dan in het bijzonder het Special 6 Shirt. Hier en hier. De dikkere Buffalo’s zoals de Special 6 zijn de originele waarop Rab met zijn Vapour-Rise lijn moderne varianten heeft gebouwd, met de typische Rab kwaliteit en snit.

En ja… de geschiedenis hierachter is belangrijk, om deze nagelnieuwe Rab Alpine Direct jas te kunnen plaatsen. Want eigenlijk kleurt deze jas een beetje buiten de lijntjes: het is een beetje een puffy. Het is een beetje een windshirt. En het is een beetje een softshell. Eigenlijk een beetje veel. Het is voornamelijk een softshell in de “Buffalo is een oer-softshell” betekenis. Maar zelf binnen Rab valt het moeilijk te positioneren (en is het daarom natuurlijk net zo interessant)… is het een Polartec Alpha puffy voor actief gebruik, of is het een Vapour-Rise, met dezelfde typische lange & warme pile vanbinnen. Er is duidelijk overlap. Het is een puffy met haren aan de binnenkant. De Vapour-Rise is een softshell met haren aan de binnenkant. De haren zijn niet hetzelfde maar lijken toch hetzelfde.

Overlap dus. Erg veel overlap. Een nachtmerie voor marketing neem ik aan, maar een buitenkansje voor de doorwinterde avonturier die ondertussen de meerwaarde van pile & pertex aan de lijve ondervonden heeft. Kudos voor Rab dat ze zo iets op de markt brengen, dat niet meteen in een hokje past.

Wat is het nu precies. Het is Polartec Alpha waarvan de binnenstof is weggenomen. Waardoor de harige voering zichtbaar is geworden. En waardoor het dus op Vapour-Rise / Buffalo lijkt. Door de voering weg te nemen gaat het ademend vermogen omhoog (ahja want een laag minder), en de haren komen meteen in contact met je lichaam (of baselayer). Die haren zuigen dan het vocht meteen op, capillaire werking, etc etc. Je kent het verhaal als je doorgeklikt hebt op de Buffalo link. Deze haren eindigen netjes in een Pertex buitenstof (Pertex Microlight) en snel verdampt, dankzij je actieve lichaamswarmte. De Microlight biedt ook nog voldoende winddichtheid zodat je je gegenereerde warmte niet ogenblikkelijk verliest.

De kap is naar goeie Rab gewoonte fantastisch en prachtig afgewerkt, en is ook voor de niet-klimmer, de hiker dus, erg aangenaam. De kap heeft geen afstelmogelijkheden maar dat komt dat weer het draagcomfort ten goede. En als je tot boven dicht rits blijft de kap mooi steken. Je kan de kap wel vastmaken met een velcro bij niet-gebruik, zodat die niet gaat wapperen in de wind. Je vindt een borstzak terug en twee grote steekzakken. Verder zijn er thumbloops (yes!), vind je een lap microfleece ter hoogte van de kin, en kan je de zoom aan de heupen op twee plekken aanspannen.

De snit is weliswaar erg slank. Terwijl we net gewend zijn van Rab dat ze voor lange mensen ontwerpen, is de Large hier eigenlijk vooral een Medium. Ik kan er nog net in, maar de mouwen zijn erg nauw rond de voorarmen, en net lang genoeg – terwijl je dus bij Rab normaal gezien apen-armen mag hebben. Misschien is dit omdat het een eerste exemplaar was, een jaar voordat ze in de winkels gaan liggen? Passen dus. Outdoor vrienden die normaal medium dragen droegen met plezier deze Large jas.

De Rab Alpha Direct jas leunt nog het dichtst aan bij Rab’s eigen Vapour-Rise Guide Jacket, dat dan Pertex Equilibrium (meer winddoorlatend en een gradient dernier die nog snel droogt) gebruikt en hi-loft fleece (warmer en zwaarder). De Pertex Microlight is dan weer dichter (minder wamteverlies), maar ook minder sterk, en is zo licht dat het toelaat de voering eronder (de haren) mooi dik te laten staan (extra warmte). Je zou dus kunnen aannemen dat de Alpine Direct (480g) en de Vapour-Rise Guide (840g) z0’n beetje in hetzelfde koude spectrum actief zijn, de Alpine Direct aan de warmere kant ervan (maar toch winter) voor bijna helft het gewicht, de Vapour-Rise Guide voor full-on winter. Het warmtegevoel is meteen aanwezig, en dat komt natuurlijk door die haren. Warmte is natuurlijk erg subjectief, maar van een dunne wollen baselayer en dikke 300 fleece gaan (windstil) naar dezelfde dunne wollen baselayer en de Rab Alpha Direct voelde aan als een upgrade.

De Alpine Direct neemt erg weinig plek in (pakweg iets meer dan een Nano Puff) maar massa’s minder dan een Vapour-Rise Guide. Nu hoeveel plek die inneemt is weinig relevant gezien dit een actieve laag is, en je die dus ten aller tijde draagt.

We zijn erg benieuwd om de jas te blijven testen en te vergelijken met andere Vapour-Rise en pile & pertex lijnen. Maar deze jas is alvast een schot in de roos, en kan voorlopig aanzien worden als een lichtere, windichtere en bijna even warme actieve jas als de Vapour-Rise Guide. Absolute aanrader en zeker passen als je op zoek bent naar een “echte” softshell voor de winter!

rab.equipment

250 EUR