Deze hardfleece is geen softshell – volgens Arc’teryx toch – maar voldoet wel volledig aan de vooropgestelde kenmerken van een goeie softshell. Met zijn gewicht van 586 gram en zijn prijs van 200 EUR vertoeft de Epsilon SV Hoody zich in de hogere regionen, zonder de hoogste te zijn. De afwerking en de attentie voor details is typisch Arc’teryx en het design is gewoon mooi – iets waar we uiteraard allemaal “ongevoelig” voor zijn, nietwaar?

Toen we de Arc’teryx Epsilon SV Hoody voor het eerst vastpakten vonden we het materiaal een beetje stug, en het volume best wel groot. Dan komt er natuurlijk van als je minieme pluimgewichten zoals The North Face er net ervoor hebt vastgehouden. Dan is je gevoel voor perspectief een beetje zoek. Is het nu ons gedacht of niet, maar na 3 maanden testen is deze softshell soepeler geworden, en is de microfleece aan de binnenkant welkom nu het september is. En wat het volume betreft, de softshell hebben we ondertussen al zo vaak uit een 30 liter rugzak naar boven gevist, bedolven onder materiaal, dat we onze menig moeten herzien, en dat er altijd wel een gaatje in de rugzak is, waar de softshell – sorry, de hardfleece! – in past.

De weerbescherming is dankzij het stuggere, gladde 100% polyester goed. Het ziet er zelf een beetje neopreen uit, mede door het strakke design. Water rolt heel gemakkelijk van deze softshell – je voelt je echt wel veilig in deze softshell. Niettegenstaande de microfleece lining en de gladde buitenstof is het ademend vermogen zeer goed. Doe zelf de test: blaas dwars door de buitenstof heen, en aan de binnenkant ga je je warme adem en vocht voelen. Arc’teryx noemt dit een hardfleece, en eigenlijk is het een goed ademende, non-stretch, softshell, glad aan de buitenkant, zacht aan de binnenkant. Niet verwarren met de “Hardface” technologie van Polartec – maar daar lijkt het inderdaad wel wat op. Het ademend vermogen is minder dan de pluimgewichten uit deze softshell test, maar de regenbescherming en het thermische vermogen is dan weer beter. Het materiaal toont ook nog geen enkele slijtage niettegenstaande het nodige misbruik.

De softshell bestaat uit een heel aantal anatomisch correcte, asymmetrische panelen met vaak golvende lijnen, onder meer ter hoogte van de onderarmen, om het draagcomfort te verhogen en de snit te verbeteren. In maat Large weegt de Arc’teryx Epsilon SV Hoody 586gram en is de snit comfortabel, zodat er nog ruimte is voor een warme laag eronder – zoals de Arc’teryx Atom LT Hoody op de foto. Of omgekeerd, je kan deze medium-weight Epsilon zelf gebruiken als mid-layer.

Qua zakken is het wat pover gesteld: enkel twee geritste handzakken en het icoonische Arc’teryx zakje op de mouwen. Hoe de aanspankoordjes verwerkt zitten in de voorzakken is gewoonweg prachtig. Zowel de heup kan aangetrokken worden van binnen in, onderaan de zakken, en de capuchon kan geregeld worden van binnen in, bovenaan de zakken, dat dan via een discreet koordje helemaal door de capuchon loopt. De mouwen hebben géén velcro en géén thumbloops, maar ze zijn geweldig afgewerkt. Op het eerste zicht is die vreemde, asymmetrische afwerking met een elastische stukje onderaan de pols gewoon raar– een gimmick denk je. Maar het voelt zeer aangenaam aan rond de pols en op je bovenhand. Iets wat we nog nooit eerder gezien hadden op een kledingstuk, maar het is vreemd genoeg zeer aangenaam om te dragen.

Arc’teryx staat bekend voor zijn mooie afwerking, zijn details, maar ook zijn prijs. Deze softshell kost 200 EUR en is in Arc’teryx speak een “koopje”. In deze test is hij de duurste van alle “echte” softshells, samen met de Jack Wolfskin (200 EUR – met membraan) en de Mammut (250 EUR met Windstopper membraan). Eén van de verklaringen voor de hogere prijsklasse van de Arc’teryx producten is hun design filosofie: ze maken een bepaald kledingstuk met een duidelijke toepassing, een specifiek gebruik, en willen dat het binnen dat gebruik het beste is. Als daarvoor duurdere oplossingen nodig zijn, dan is dat zo, te dure design features worden dus niet geweerd om binnen een bepaalde prijsklasse te blijven. Kost het meer, dan is het zo. Dat vertaalt zich onder meer in zeer complexe patronen die moeilijk te maken zijn, en tijdrovende designs. Als je nog maar naar de mouwen van de Arc’teryx Epsilon SV Hoody kijkt dan weet je wat we bedoelen. Maar het blijven duurdere kledingstukken.

En we begeven ons even op nog gladder ijs: deze softshell ziet er gewoon goed uit. Ja natuurlijk, over smaken en kleuren discuteert men niet, maar dit is een jas die – durven we het zeggen? – er in de stad ook nog goed uitziet, zeker in het zwart. Onlangs stond ik in het buitenland op een taxi te wachten. Het goot water en ik was in een heus kostuum gekleed. Enkele collega’s stonden gniffeld onder een afdak toe te kijken hoe ik straks door deze wolkbreuk naar de taxi zou moeten rennen. Van onderaan mijn tas toverde ik deze zwarte Arc’teryx Epsilon SV Hoody tevoorschijn, en trok in hem boven mijn kostuum aan. Met als resultaat bewonderende blikken van de collega’s en droog in de taxi aangekomen. Het beetje warmte van de microfleece was op dat moment ook heel welkom.

De Arc’teryx Epsilon SV Hoody is een goeie softshell om te gaan wandelen in ieder seizoen, behalve bij grote hitte. Niet de lichtste uit de test maar een goed compromis tussen warmte, gewicht en ademend vermogen. Niet te warm, niet te koud. Qua weerbestendigheid bij de betere in zijn soort. Vandaar eigenlijk een goeie all-round softshell waaronder nog een extra midlayer past mocht dit nodig zijn, of zelf nog onder een hardshell gedragen kan worden. Stevig, duurzaam en best wel knap.