We sluiten onze hipster casual fun hybrid schoenenreeks af met de trendy Arrowood. Een schoen die volgens mode kenners hedendaags is, en eigenlijk een stadsschoen is, maar dan één met net voldoende technologie, waardoor je die ook voor outdoor kan gebruiken. 

Volgens Teva gaat buiten zijn om plezier hebben en dit doen we tegenwoordig meer in de vorm van casual uitstapjes met vrienden in plaats van extreme outdoor solo excursies. Bon, dat past zo’n beetje in het plaatje dat we ook zien, mensen houden er van om een weekendje, of zelf een dagexcursie te maken naar de Ardennen, daar even de frisse lucht op te snuiven, zonder daarom die hard avonturiers te zijn.

Zelf klasseren we ons nog wel graag in die laatste categorie. Dus of we veel aan deze nieuwe Teva gingen hebben was nog maar te bezien. Mensen die het allemaal beter weten dan mezelf wisten me te vertellen dat zo’n witte zool knap is. Dat iedereen die draagt. Dat dat mode is. Wist ik ook alweer.

De Teva Arrowood is een sneaker. Of een mid. Beide exemplaren zijn waterproof. Wat je niet aan de buitenkant kon opmerken hoor, behalve een discrete stempel in het leer. En vanbinnen dan natuurlijk de typisch witte lining van het waterproof membraan. Normaal ben ik geen grote fan van waterproof, maar als je vanuit een stadsschoen vertrekt, dan is het wel zinvol, dat je die net wat “sterker” maakt door die waterproof te maken. Kwestie dat je een regenbui kan overleven en door plassen kan stappen. Het verminderd ademend vermogen van een waterdichte schoen nemen we er dan graag bij want zo’n extreme inspanning zal je wel niet leveren met een stadsschoen. Waterdicht én stadsschoen is gewoon een praktische combinatie.

Teva zegt dat ze ultralicht zijn, en dat klopt ook, net geen vierhonderd gram in een 44, én dat dit zou komen door hun Float-Lite technologie in de zool. Veel vinden we niet terug over deze technologie behalve dat het dempend en veerkrachtig is. En dat is het ook, het is een erg makkelijke casual schoen om te dragen. Teva noemt het fashionable outdoor. Kijk eens aan.

Ik koos voor het lage model. De gedachte was een schoen om rap aan en uit te doen. Liefkozend, en met de nodige ironie, werd het onder de outdoor vrienden mijn “lelijke” schoen genoemd. De hipster in mij was nog net niet aanwezig genoeg om het een mooie schoen te bestempelen. Maar… ik doe die wel de hele tijd aan.

En daar gaat het eigenlijk om. Een stadsschoen waarmee je toevallig ook eens buiten kan spelen. De schoen presteerde fantastisch bij winkelen en obligatoir trendy alternatief coffee huisje met Apple laptop bezoek, of op de luchthaven… opnieuw met koffie. Maar ook om de hond even buiten te laten in rotweer… laag model… waterproof, de veters lekker los en hup zo erin. Even spelen met de hond in nat gras, stukje stappen, het gaat allemaal allemaal vlot natuurlijk.

Ook als reisschoen heb je eigenlijk een fantastische allrounder. Recent NYC mee afgestapt. Ik ben nu niet het type dat verschillende schoenen gaat inchecken dus gingen de Teva Arrowoods mee. Lange afstanden comfortabel kunnen stappen in Manhattan, ongeacht het weer, is uiteindelijk erg fijn.

Ook om langere afstanden – zelf – te rijden is het een praktische schoen. Licht, subtiel genoeg om de pedalen te controleren. Stap je uit in slecht weer of ergens in een bos dan heb je meteen schoenen aan waar je gerust een dagwandeling mee kan doen. In dat kader bleken deze schoenen ook erg leuk om bijvoorbeeld te gaan offroaden – als je dan toch uit de wagen moet stappen heb je toch beter iets aan dat tegen een stootje kan. Of een lange rit door de Rocky Mountains op 3000m hoogte, bij temperaturen diep onder nul en een totaal ondergesneeuwde snelweg.

Yep mijn “lelijke” schoen heeft veel actie gezien het voorbije half jaar. Als je goed kijkt zie je de schoen hier op vakantie liggen in de hoek van de chalet (terwijl we ons bezighielden met locale specialiteiten te testen – onder het motto “je moet willen overleven”). We kunnen lachen wat we willen, maar ze gaan wel mee op vakantie.

Maar zo ziet Teva het ook, een schoen voor de moderne avonturier, de reiziger. Als reisschoen klopt het gewoon, wil je er nog een weekje Ardennen aan koppelen dan zal dat ook nog wel gaan. Maak er een weekje Chamonix van en je zal wellicht de limieten tegenkomen van deze schoen. Maar om tot daar te reizen, en dan lokaal wat de toerist te spelen, is een comfortabele sneaker met wat outdoor technologie erin verwerkt eigenlijk wel een goeie keuze, ongeacht het weer en de omgeving. 

www.teva-eu.com

120-150 EUR