Om maar meteen met de deur in huis te vallen, we zijn van mening dat The North Face sinds een paar jaar er weer helemaal staat, zeker met hun Summit Series. Misschien is het perceptie, maar The North Face was zo’n beetje slachtoffer van hun eigen succes geworden… iedere student had ondertussen wel al een TNF regenjas voor op de fiets. En mijn ma & pa hebben beide een TNF windstopper fleece… héél fijn… voor op vakantie.

Maar sinds pakweg 2010 zien we opnieuw een heel technische The North Face opstaan. Thermoballs is er een goed voorbeeld van. En ook hun nieuwe DNP Hoodie puffy voor deze zomer is een schot in de roos. En nu deze trailrunner.

Wie een beetje thuis is in het wereldje van trailrunning, is vertrouwd met de ultratrail van de Mont-Blanc, de UTMB. 160km en zo’n 8000 verticale meters. Het houdt een mens eventjes bezig. The North Face is daar de hoofdsponsor van, en een hoop van hun atleten staan in de top 10, en heeft zo wel toegang tot tonnen ervaring in de ultratrailsport.

Dit hebben ze dan blijkbaar aangewend voor het maken van deze schoen. Een discreet grijze bovenkant met een schreeuwend harde zool dat verdacht veel op roze lijkt. We keken er niet naar uit om deze hippe schoen te testen… eerlijk gezegd. Waarom roze in godsnaam, voor mannen?

Maar kom. Testen is testen. En op één van de eerste drogere dagen van het jaar trekken we de schoenen aan met een dunne merino liner. Je voelt er de buitenlucht zo doorheen, want de schoenen zijn volledig geperforeerd en met dunne mesh bedekt. Na een minuutje stappen zijn de voeten opgewarmd en geniet je natuurlijk van de uitstekende ventilatie.

The North Face: “Barefoot-running is populairder dan ooit. De Ultra Kilowatt benadert het natuurlijke, ‘back-to-basic’-gevoel tot in de tenen. Deze onovertroffen schoen heeft een minimale structuur, waardoor je als wandelaar het gevoel hebt met blote voeten recht in de natuur te staan. Toch heeft The North Face ervoor gezorgd dat er niet wordt ingeboet op bescherming en comfort. De duurzame en innovatieve VIBRAM buitenzool biedt een nog natuurlijkere voetafwikkeling. En de Pebax CRADLE aan de onderzijde van de voet beschermt en geeft energie terug. Last van opspattende steentjes en stof? De Ultra Kilowatt-schoen houdt ze buiten. Off-road wandelen was nog nooit zo makkelijk.

De uitstekende Vibram zool biedt inderdaad verbazend veel grip, en moet totaal niet onderdoen in vergelijking met meer typische hiking schoenen. Zelfs niet op een nagenoeg verticale aarden helling naast een paar hoge rotsen (we nemen een shortcut!… je kent het wel). De zool, en de schoen, is extreem licht (271g per schoen) en zeer buigzaam. Eigenlijk lijkt het nog het meest op die witte turnpantoffeltjes uit de jaren 80 (bestaan die nog steeds?)… heel comfortabel om te dragen, je merkt met moeite dat je iets aanhebt.

Tot je in een plas stapt… alles dieper dan 1cm zorgt natuurlijk dat je voeten onmiddelijk kletsnat zijn. Maar in combinatie met een merino sok valt dit goed mee… we zijn dan ook voorstanders van het “rap nat rap droog” principe. Zelf na een paar keer goed weggezakt te zijn in natte modder hielden we de hele dag de schoenen aan, en konden de sokken uitdrogen terwijl we ze nog aanhadden, ook in het vroege voorjaar. Hun zogenaamde FlashDry behandeling zal er wel voor iets tussen zitten. The North Face stelt zelf dat je blootsvoet de schoen in kan.

Yip. Goeie schoenen. Lekker snel. Licht. Lelijk kleurtje. Einde test?

Een week later moeten we enkele grote stukken gaan “verkennen” voor een nieuwe wandeling. Welke schoenen trek ik aan. Mijn favoriete Lowa Zephyr’s? Kies ik toch niet opnieuw voor die roze zeker. Hmm… dat wil wel wat zeggen. Lange rechte stukken bergop, weinig tijd, en veel te verkennen, het tempo ligt hoog, en de schoenen nodigen uit tot rennen. Mocht de conditie nu nog zo goed zijn als de schoenen, dan deden we dat ook… Of de schoen energie geeft dat willen we nog wel eens zien, maar zin in rennen krijg je alvast zeker.

En wat blijkt… de veel te warme eerste maanden van 2014 ben ik met The North Face Ultra Kilowatt gaan wandelen. Wie had dat gedacht? De combinatie van het extreem lage gewicht, zonder meer aangenaame en eenvoudige pasvorm, de soepele zool die net genoeg bescherming biedt, en telkens veel grip vindt, laat toe er snel tegenaan te gaan. Hoe voelt inderdaad een beetje aan als blootsvoets lopen, wat ik graag doe. Wat de schoen doet met een zware rugzak, dat weten we niet (enkel getest met daypack), maar daarvoor is deze schoen dan ook niet gemaakt… je gaat sowieso ultralight met zo’n schoen. Of de schoen jaren mee zal gaan bij intensief gebruik durven we ook betwijfelen, maar het is een compromis dat je graag sluit wanneer je de voordelen van zo’n snelle schoen aan de lijve ondervindt. Ook de wintermaanden zullen niets voor deze schoen zijn – of je moet al heel hard rennen – maar als snelle schoen voor de overige maanden… blijk ik graag naar deze schoen te grijpen. Zelfs in het roze.

Aanrader voor wie een snelle hiking schoen zoekt en graag heel actief bezig is! We waren oprecht verbaasd door deze schoen. Goed bezig The North Face!

P.S. Schoenen bestaan ondertussen in een fraai zwart met rode accenten combinatie.

http://www.thenorthface.eu
120 EUR