Toen Keen in 2003 begon met het maken van sandalen waarbij de tenen extra beschermd waren hadden ze er waarschijnlijk geen idee van dat ze 10 jaar later hoogtechnologische hikingschoenen op de markt zouden brengen. Eén van hen is de Keen Marshall Mid WP die door zijn makers werd gedoopt als zijnde “The perfect hiking boot for your next best adventure” en voor personen waarbij het allemaal wat sneller mag gaan.

Toen we de schoenen voor het eerst aan de voeten deden vielen we van de ene verbazing in de andere. De schoenen zaten quasi perfect en het was net of we schoenen aan hadden waarmee we reeds kilometers hadden kunnen speedhiken. Superlicht en zeer comfortabel. Het knappe design geeft de schoenen een speciale “look” maar dan toch wel met veel technische bagage. De technische specificaties van deze schoenen zijn daarom ook enorm maar we zetten de belangrijkste even op een rij.

http://player.vimeo.com/video/93290196

Het KEEN.PROTECT systeem (of de Keen neus) beschermt de tenen doordat deze in een omhulsel zitten dat doorloopt naar de zool. Dit systeem zie je ook terug bij de KEEN sandalen en andere outdoor schoenen.

Ook het KEEN.DRY systeem (waterdicht en ademend membraan) is blijkbaar iets waar ze graag mee uitpakken bij KEEN, en met reden. Het water komt er langs geen kant in maar toch is er voldoende voorziening om het vocht (lees zweet) af te voeren.

Met het KEEN HEEL LOCK kan je door gebruik te maken van de veters de “hiel van de schoen” iets naar voren laten komen teneinde de schoen mooi te laten aansluiten. Keen noemt deze techniek de CONTOURED HEEL LOCK. De veters serieus aantrekken en het “contoured heel lock” strak aanspannen is dan ook de ideale configuratie voor speedhiking!

De stevige middenzool zorgt voor een langdurig comfort in alle mogelijke omstandigheden vooral voor mensen die iets sneller willen stappen of speedhiken. De middenvoetsteun van TPU en de high-traction buitenzool zorgen hierbij nog eens voor extra stabiliteit. Na het testen van deze schoenen kwamen we inderdaad tot de vaststelling dat na uren stappen ze nog steeds goed zaten. De schoenen voelden aan als een extensie van de voet en niet als extra ballast. Tevens viel het ons op dat ondanks de zeer goede zool het gevoel van de ondergrond nooit ver weg was. Het gaf een echte natuurbeleving die je bij de zwaardere zolen niet terugvind.

De schoenen zijn tevens voorzien van handige litsen die het aantrekken vergemakkelijken. Bovenaan zijn ze afgewerkt met leer om extra steun te geven aan de enkel en om de bevestigingen van de veters te verstevigen. De inlegzolen kunnen worden verwijderd en zijn voorzien van luchtgaatjes.

Conclusie

De schoenen zijn lichtgewicht, klaar om te wandelen en zeer comfortabel. Vooral voor zij die het wat sneller willen doen. Inlopen is mijn inziens niet nodig aangezien ze onmiddellijk perfect rond de voeten zitten.

Tijdens de speedhiketest konden we slechts onbelangrijk nadeel ontdekken; de lengte van de veters. Deze zijn veel te lang en hangen maar rond te zwiepen tijdens het wandelen. Als je in een survival situatie komt kan dat beetje extra touw natuurlijk voordelen geven! Ha! nvdr: Toch oppassen dat ze niet in de rotors terechtkomen Peter!

Voor mensen die op zoek zijn naar een snelle all-round outdoor schoen bij alle mogelijke weertypes zijn deze schoenen zeker te overwegen. Ze zijn beschikbaar in lage en middelhoge modellen zowel voor mannen als vrouwen en zijn zeer flexibel.