In onze serie casual-fun-urban wandelschoenen konden we ons geen groter contrast voorstellen tussen de Aphlex van KEEN, en hun zalig traditionele Feldberg.

Waar de Aphlex een schoen is waarvoor de liefde langzaam moet groeien, en enkel een moeder die meteen graag kan zien, waren we op slag verliefd op de Feldberg. En eigenlijk was het al een tijdje geleden dat we nog gewoon een bepaalde schoen wilden hebben, want na meer dan 15 jaar testen heb je natuurlijk al wat schoenen zien voorbijgaan.

Met de KEEN Feldberg was het liefde op het eerste gezicht. Normaal gezien wordt er kritisch naar de specs gekeken, maar hier was het vooral, in alle brutale eerlijkheid: oooooh rede veters! Het moet de flashback naar de jaren 80 geweest zijn in de Valais in Zwitserland waar bergschoenen bruin waren en veters rood. Hoe dan ook, het werkte, verliefd op de Feldberg.

En als je verliefd bent denk je niet altijd rationeel. Mijn grootste bekommernis was het kleur. Want Feldberg komt in twee kleuren, en twee verhalen eigenlijk. Feldberg is een top in het Zwarte Woud, maar is ook een plek in de stad Frankfurt. Aan de ene kant klassieke (retro) outdoor, aan de andere kant hip urban. Maar mijn bekommernis dus… de outdoor retros komen in bruin nubuck met bruine veters, die hippe urbans in donker antraciet met rode veters. Urban boven outdoor verkiezen zou heiligschennis zijn natuurlijk… maar zei ik al dat die rode veters hadden?

Het testpaar kwam toe en zonder expliciet een keuze gemaakt te hebben, waren het de bruine retro outdoor schoenen. Het nubuck is prachtig, de vorm klassiek, gecombineerd met de comfortabele en stevige kenmerkende KEEN neus. De veters waren bruin… Tot we in de doos een extra paar rode veters zagen liggen! Bruine veters eruit, rode erin… en oh wat een beauty… best of both worlds! Bij nader onderzoek blijken de andere donker antraciete urban modellen te bestaan met rode, en met zwarte veters, kwestie dat je volledig discreet urban kan gaan wanneer je de hipster look even niet nodig hebt. Voila bij deze meer dan voldoende geïnformeerd over de veters en de kleurencombinaties.

De schoenen zijn gemaakt in Europa, iets waar KEEN Benelux bijzonder trots op is. De schoen mag er dan ook echt zijn. De typische kwaliteiten van een KEEN zijn aanwezig, een comfortabel voetbed, steun en bescherming, de typische KEEN bescherming aan de tenen, waterdicht membraan. Eigenschappen die je elders bij KEEN ook vindt, maar deze schoen is gewoon mooi. Met net geen 700 gram per schoen in maat 44 is deze robuuste nubuck schoen geen pluimgewicht, maar zwaar is die ook niet. Deze schoen voor – dixit KEEN – bergliefhebber of asfaltcowboy, voor de wandelaar en de reiziger, voelt robust aan, en is net iets warmer dan de space-age Aphlex. De zool is stevig en voorzien voor het traditionele werk zeg maar. Fijn detail voor de ingewijden: het kenmerkende gele uitroepingsteken van KEEN aan de tenen is in het discreet bruin uitgewerkt, en niet zoals hieronder.

Met de KEEN Feldberg krijg je een klassieke retro wandelschoen, Europees gemaakt met premium nubuck leer aan de buitenkant en onderhuids alle typische moderne KEEN technologie. En de schoen is mooi. En soms is dat voldoende.

www.keenfootwear.com

170 EUR