De Xerro Plus Winter GTX van Hanwag is een winterschoen met Gore-tex membraan met extra isolatie, een uitneembaar geïsoleerd voetbed en de bekroonde IceGrip-technologie in de zolen die zorgen voor meer grip op gladde ondergronden.

De voorbije wintermaanden kregen we de kans om een sneeuwschoen te testen van Hanwag. Dit was de eerste keer voor ons, normaal stappen we gewoon verder op onze wandelschoenen, en als het echt extreem koud is stappen we over (ha!) naar zomer alpine schoenen (C/D). Maar winterschoenen zouden beter zijn, vooral warmer, en dit verbaasde ons eerlijk gezegd wel, zeer populair zijn in de Benelux, en vlot verkrijgbaar in de lokale speciaalzaak. Blijkbaar stapt een grote groep daar buiten met specifieke winterwandelschoenen. Tijd dat we het ook eens proberen. En met de voorbije weken aan sneeuw hebben we kans genoeg gehad om deze te testen!

Wat alle winterschoenen van Hanwag speciaal maken is de bekroonde IceGrip-technologie. De zool is gemaakt van een speciaal rubber waar zeer fijne glaspartikels in zitten, die zich vastbijten in het ijs, een beetje zoals schuurpapier. Van buitenaf zie je het niet, en dat klopt want je kan er gerust over wrijven met je vinger, maar biedt extra grip op gladde ondergronden.

Verder heeft deze allround winter wandelschoen een extra bodemisolatie, wat de koude doorstraling van uit de grond moet tegen gaan. Ook de Gore-Tex is een extra warme variant. En het thermo voetbed is uitneembaar. Dit alles zou ervoor moeten zorgen dat je geen dikke sokken meer nodig hebt in de vrieskou.

En dat klopt wel, de schoen is merkbaar warmer. Blijven staan tijdens de lunchpauzes in de sneeuw is geen enkel probleem. De voeten warm stampen is niet meer nodig. Maar warme sokken houden we toch nog liever aan voor het geval dat we water binnenkrijgen van bovenuit. Zo bleven we ook getten gebruiken op deze sneeuwschoen.

De glaspartikels zitten in die grijze stukjes die je op de foto duidelijk ziet uitsteken. De zool zou niet sneller afslijten dan een gewone zool omdat die glaspartikels eigenlijk niet aan de buitenkant zitten, maar min of meer beschermd in de zool. Hanwag stelt zelf dat je met deze schoenen gerust een wandeltocht in de bergen in de zomer mee kunt ondernemen. Wel… de slijtvastheid hebben we op zo’n korte tijd natuurlijk niet kunnen testen, maar het gezond verstand zegt ons dat we dit misschien moeten behandelen als winterbanden?

Als je deze winterschoenen aandoet verslijten je gewone wandelschoenen niet. Ben je iemand die bijvoorbeeld vaak op skivakantie vertrekt, of effectief vaak gaat wintertrekken in pakweg het hoge noorden dan kan een investeering in specifieke winterschoenen best wel zinvol zijn. Maar om je winterschoenen nu effectief ook in de zomer te gaan gebruiken in de bergen? Dat zouden we nu niet direct doen… ergens moeten die glaspartikels toch wel verslijten en deze Hanwag winterzool is speciaal vorm gegeven voor sneeuw, en dat merk je. Ice-grip biedt extra houvast op ijs, maar in pakweg modder en gruis zal een klassieke wandelschoen toch nog net iets beter presteren. Winterbanden voor in de winter, zomerbanden voor in de zomer dus.

We willen er toch even bijzeggen dat IceGrip zolen een leuke toevoeging zijn voor een winterschoen, die in de eerste instantie warm moet zijn. En dat is deze schoen zeker. IceGrip is handig meegenomen, en de bedoeling is vooral een pijnlijke uitschuiver op het trottoir te vermijden… het kan in geen geval stijgijzers vervangen, dus spring nog niet direct een gletsjer op!

Wat wel straf is is hoe de schoen beduidend warmer is zonder echt zwaarder te worden, en dit is vooral dankzij de lichte schacht en zoolconstructie. We zaten zelf rond de 600 gram. Hanwag geeft 580 gram op voor maat 7,5. Het materiaal is een combinatie van nubuck, velours en cordura en ziet er zonder meer prima uit. Wie dacht dat winterschoenen oubollige dingen waren heeft het mis. De pasvorm is vrij slank en de schoen zit comfortabel. Eigenlijk kan je op het zicht niet zeggen dat dit een sneeuwschoen is, de schoen ziet er gewoon uit als een moderne halfhoge wandelschoen, en dat zal ook wel deel van zijn succes zijn.

Een discrete allround winterschoen die beduidend warmer is dan een gewone wandelschoen maar net zo makkelijk stapt, én met de bonus van de innovatieve IceGrip zool die pijnlijke uitschuivers op het ijs helpt vermijden.

Adviesprijs: 169.95 EUR
http://www.hanwag.de/schuh-detail.php?shoe_id=114