We blijven even in Engeland met Brasher’s nieuwe klassieker: de Hillmaster II. Of zoals ze het zelf stellen: Britain’s most loved hillwalking boot just got better.

De Brasher Hillmaster GTX werd ontwikkeld door Chris Brasher in 1983. Zijn insteek was eenvoudig: waarom kan een wandelschoen niet zo comfortabel zijn als een sportschoen? Ondertussen onderging de schoen een 10 punten verbeteringsplan met de bedoeling de beste wandelingschoen te maken voor Groot-Brittanië.

En je merkt wel dat de schoen voor Groot-Brittanië is ontworpen. De nagenoeg uit één stuk bestaand leder van 2.2mm in combinatie met Gore-Tex maakt de schoen zowat dubbel waterdicht. Op het gladde leer heeft water maar weinig grip en het glijdt er dan ook makkelijk van af, in de plaats van erin te dringen.

Rond de zool heb je een stevige rubberrand die de schoen goed beschermd. Je vind enkel één naad terug (naast de typische naad achteraan de schoen natuurlijk), en dat is schuin aan de binnenkant van de schoen. De buitenkant – die wellicht meer vocht ziet – bestaat uit één enkel stuk. En daarvan zijn we altijd al fan geweest: grote stukken leer zonder naad, meestal zie je dit enkel bij zware, stugge schoenen. Maar hij is de zool net soepel, en moest de schoen niet ingelopen worden.

De nadruk ligt inderdaad vooral op wandelcomfort, de hele dag door. Zo is de buitenzool en middenzool extra shockdempend, en werd er memory foam gebruikt rond de enkel, tong en schacht. De schoen komt ook net ietsje lager, zeker achteraan, dan wat je typisch gewend bent van een “mid” schoen – je ziet het hier vrij goed op de foto. Het gewicht is 1482g voor een paar in maat UK 9, wat het nu niet meteen een lichtgewicht schoen maakt, maar comfort en robustheid is des te meer aanwezig, en dat weten we ook te appreciëren.

En dat voel je best wel wanneer je de voet in de schoen plaats. De binnekant voelt luxueus aan. Zacht. En ook de hiel is precies wat nadrukkelijker aanwezig dan wat we bij Europese-vasteland schoenen, of van Amerikaanse schoenen, gewend zijn. Het loopt net ietsje anders, maar net zo prettig: je voelt dat er een beetje een hiel ondersteekt.

De schoen komt in een mooi klassiek chocoladebruin dat we best knap vonden en is beschikbaar in zowel mannen als vrouwenmodellen. De gangbare prijs is £150. Passen kan je wel enkel aan de andere kant van de Noordzee. Een schoen voor de échte liefhebbers van het genre dus.

http://www.brasher.co.uk