The North Face Casimir 32, een fijne handige dagrugzak.

Enkele weken geleden kreeg ik de mogelijkheid om de The North Face Casimir 32 eens flink aan de tand te voelen. Gezien mijn oude dagrugzak aan vervanging toe was, leek me dit wel een uitgelezen kans.

Eerst even de specificaties: De Casimir 32 heeft een volume van 32 liter en een verstelbaar harnas voor het fitten van de rugzak naargelang je lengte. Hij komt in het geel, zwart of blauw en beschikt over een ‘bucket-style panel opening’. Je kan de zak dus bijna in zijn geheel openritsen zodat je makkelijk aan je spullen kan. Voor de snowboarders of klimmers onder ons zit er ook een aparte flap op bovenaan om een eventuele helm achter vast te sjorren met de meegeleverde klemmetjes en elastieken. De rugzak weegt net geen kilo (964 g voor de M/L versie) en bestaat uit geo ripstop PU nylon.

Het fitten van de rugzak is kinderlijk eenvoudig. Je trekt het rugpaneel weg van het paneel met de schouderbanden en de velcro laat los, waarna je het harnas maximaal 7 cm kan verschuiven tot je de gewenste hoogte hebt bereikt. Wanneer je weer loslaat plakt de velcro weer vast en is de aanpassing in orde. Het metertje waarop je kan zien hoe ver je het schuift lijkt me niet echt behulpzaam. Ik ben 1m77 en had verwacht van ergens een lijntje te zien met 1m77. Dit blijkt echter niet zo te zijn en het metertje telt van 43,5 cm t.e.m. 50,5 cm. Er zal zeker en vast wel een logica voor zijn, maar die ontging mij. In de praktijk is het gewoon zo dat de rugzak goed moet aansluiten tegen je rug en dat hij comfortabel zit. Dat was zeker en vast dik in orde dus kudos voor The North Face. Niet alleen het rugpaneel kan afgesteld worden, ook de heupband kan voor een smallere of bredere taille afgesteld worden door middel van een velcrosysteem, zodat die altijd lekker én gecentreerd zit, zonder dat je die bijvoorbeeld extreem hard hoeft aan te trekken bij een smalle taille. Dubbele kudos voor The North Face!

Helaas is het niet mogelijk om het flapje voor de helm volledig los te maken van de rugzak, zodat je dit kan thuis laten om zo nog enkele extra grammen te besparen. Gelukkig hadden ze bij The North Face wel door dat niet iedereen een helm mee heeft en hebben ze toch de mogelijkheid voorzien om het flapje bovenaan los te koppelen en weg te stoppen in een klein zakje achter het flexibele hoesje eronder, zodat deze toch uit het zicht is moest jou dit storen.

Mijn eerste ervaring met de Casimir 32 was op een day-hike naar Obies in Frankrijk om te gaan Geocachen. Je kent het ritueel wel, ’s ochtends pak je de rugzak erbij je propt hem vol met alles wat je nodig denkt te hebben en je vertrekt. Het kan maar zo eenvoudig zijn. Je ritst de Casimir 32 bijna volledig open en je kan makkelijk je Belay jas, Aïkie noodles, Jetboil, EHBO-pack en nog wat andere spullen opbergen. Het feit dat hij zo ver openritst is echt handig! Een extra pluspunt is dat je de volle 32 liter van de rugzak volledig kan benutten omdat het uit één grote ruimte bestaat zonder aparte compartimenten, waar je dan dikwijls net dat item niet kan inpassen. In het kort samengevat, een no-nonsense rugzak en daar houd ik wel van!

De rugzak biedt voldoende ruimte om alle spullen mee te nemen voor een dagtocht met 2 personen. Helaas biedt de Casimir 32 te weinig ruimte voor een meerdaagse trektocht met 2 slaapzakken, een tent en nog andere spullen. Voor meerdaagse tochten is hij dus helaas te klein, maar het framework, de stevige uitvoering en de kwalitatieve afwerking laten dit eigenlijk wel toe. Maar dan enkel voor de ervaren ultra light backpacker die weet wat hij wel en niet kan meenemen en over zeer compact en lichtgewicht materiaal beschikt.

Het oppakken van de rugzak gaat heel vlot met het kleine handvat bovenaan. Wanneer je de schouderbanden aan hebt kan je de riem onderaan vastklikken en is het ook mogelijk om ter hoogte van de borstkas een extra riempje vast te klikken voor wanneer het terrein wat extremer wordt. Heel attent van The North Face om op dit extra riempje een clip met een klein fluitje te monteren. Het moest je maar eens overkomen dat je schoonmoeder er vandoor gaat zonder jou… just blow the whistle (or not 😉 ).

De gebruikte clip voor de riem is van zeer stevig materiaal en zal zeker niet snel kapot gaan. Deze staat in contact met de rugzak via 2 brede straps aan elke kant die ook instelbaar zijn in lengte. Zodat je altijd de perfecte pasvorm kan bereiken. Het is heel fijn dat deze straps dubbel zijn als ze naar de clip gaan, dit zorgt ervoor dat er een stevige grip gecreerd wordt rond je middel. Je zou dit effect niet kunnen bereiken als je maar één enkele strap hebt die verbonden is met de clip, omdat de strap dan gewoon te smal zou zijn. Prima werk hier van The North Face designers!

De zijzakjes aan de riem zijn ook handig. Je kan er snel een energybar, een zakmes of een waterfilter (Sawyer Mini met zakje) in kwijt. Dat zorgt ervoor dat je niet de hele rugzak moet afnemen als je onderweg snel een chocolade bar wil eten. Ook voor de zijzakjes van de rugzak zelf gaat dit op. Deze zijn gemaakt van een zeer flexibel materiaal waardoor je zelfs een waterfles van 1,5 liter hier moeiteloos in kwijt kan.

Op de tweede hike, de mars van The 82nd Airbourne Division, had ik deze zak ook mee. Het regende af en toe en de zak bleef droog van binnen. Ook bij andere testen onder de kraan bleek het water de ripstop niet te penetreren.

Beoordeling

The North Face Casimir 32 is bedoeld voor gebruik als dagrugzak. Met zijn no-nonsense design en verderlichte materialen heeft The North Face de bal zeker niet misgeslagen en zal je deze zak graag gebruiken. Hij biedt veel opbergruimte en handige zijzakjes wat hem brengt op een score van 8/10. Ik zou deze rugzak zeker aanraden aan een vriend maar niet in de kleur geel, gezien deze zeer vuilgevoelig is.

Punten voor verbetering
– Eenvoudigere weergave van het metertje voor de instelling van het rugpaneel
– Mogelijkheid tot het volledig verwijderen van het flapje voor de helm
– De gele kleur is snel vuil

Positieve punten
– De grote rits vooraan gaat zeer ver open
– Vederlicht
– Water afstotende buitenlaag
– Zeer rekbare zijzakjes en één grote rekbare zak vooraan voor easy access
– Zakjes op de riem rondom je middel
– Stevige riem die zeer comfortabel zit
– Ritsen met grote treklus
– Vooraan vrije lussen om extra dingen op vast te sjorren
– Kleine reflecterende puntjes in de stof voor de veiligheid
– Fluitje op de clip vooraan voor noodgevallen

Nog meer foto’s op Facebook.

www.thenorthface.eu.
140 EUR