De lichtgewicht, minimalistische alpiene dagrugzak van Jack Wolfskin viel meteen op, met zijn felle kleuren, pluimgewicht van 520g en zijn speciale rits rondom met 4 zippers die toegang tot de rugzak wel heel gemakkelijk maken.

De Jack Wolfskin Accelerate Pack 30 is een alpiene dagrugzak, maar kan net zo goed dienst doen als lichtgewicht dagrugzak voor de wandelaar, of misschien zelfs als overnight backpack voor de ervaren ultralight trekker onder ons. Wij testen de rugzak voor het gebruik op gletsjer, en waren aangenaam verrast hoeveel er in ging.

Aan de buitenkant vinden we een enkele gesp voor de ijsbijl. Het full-contact draagsysteem ACS TIGHT (Air Control System) met flexibel kunststof frame zorgt voor de nodige ventilatie en biedt een afneembare heupriem, verstelbare borstriem met noodfluitje en drinkwaterzak voorzieningen aan.

Het hoofdcompartiment bestaat nagenoeg uit één enkel volume – om het gewicht zo laag mogelijk, en het volume zo hoog mogelijk te houden. Het systeem met de rits, die zich als een slang rond de rugzak draait is leuk gevonden, en dankzij de 4 ritssluitingen, kan je overal bij. Dankzij dit ingenieuze systeem kan je zowel onderaan in de rugzak, als bovenaan, of in het midden makkelijk iets uit de rugzak halen.

Leg je de rugzak op zijn rug, en rits je de rits volledig open, dan heb je een volledige open rugzak waar je in één oogopslag al je spullen ziet.

Binnenin vinden we nog een speciale, smalle tunnelvormige opbergsleuf voor bijvoorbeeld een lawinesonde, en een houder voor een waterzak (of sneeuwschep).En bovenop de rugzak is nog één enkel klepcompartiment met rits om kleine spullen apart op te bergen.

Dankzij zijn eenvoudige opbouw en zijn relatief groot volume van 30L kan er veel in de rugzak. Op de foto’s zie je in het hoofdcompartiment Gore-Tex jas, donsjas, klimgordel met de nodige gletsjeruitrusting, stijgijzers, klimhelm, 30m touw en 2L drinkwaterzak. In de bovenklep steken handschoenen, buff, hoofdlamp, powerbars en nog wat kleine spullen, en aan de buitenkant is de ijsbijl netjes bevestigd. Alles gaat makkelijk de rugzak in, zonder dat het proppen wordt, en zonder dat de rugzak uit zijn voegen barst. Er is eigenlijk nog plaats over… terwijl we werkelijk alles bij hebben wat je nodig hebt voor het hooggebergte, inclusief regenjas en donsjas voor als het weer plots omslaat.

Samengevat: leuke technische lichtgewicht rugzak die prima geschikt is voor de bergen. De rits met zijn 4 ritssluitingen bieden toegang tot iedere plek in de rugzak, en laten toe om de rugzak werkelijk helemaal open te ritsen. De extra’s zijn bewust heel minimalistisch maar zeer functioneel.

Adviesprijs: 69,95 EUR
http://www.jack-wolfskin.be/nl/uitrusting/rugzakken/alpine-rugzakken/heren/2001621-accelerate-pack-30.aspx