Care Plus brengt nu ook onder eigen label de uitstekende Sawyer waterfilter uit. Omdat we het systeem ondertussen al goed kennen én vertrouwen, gingen we voor een stevige test: trektocht rond Les Aiguilles Rouges in Chamonix zonder flessenwater.

Yip dit is de Sawyer filter zoals we die hier al besproken hebben. Identiek hetzelfde. Dat wil zeggen: handpalm klein, 137 x 35 mm, 65 gram met een 0.1 micron holle vezel membraanfilter goed voor 375.000 liter water. Filtert bacteriën en protozoa. We zijn dol op dit ultralight systeem, en Care Plus blijkbaar ook, want ze nemen het rebranded mee in hun assortiment. Wat betekent dit voor jou? Dat je deze water filter makkelijker in de outdoor zaak zult vinden.

Als persoonlijke uitdaging gingen we fast & lite gewijs rond Les Aiguilles Rouges. Minimalitische uitrusting, én vooral: geen flessenwater. We drinken enkel water uit de vele bergstroompjes en kunnen zo enkele kilo’s gewicht uitsparen.

We hadden wel twee kleine (lege) flesjes water mee, van 500 ml, waarin we het gezuiverde water tijdelijk opsloegen. We waren met zijn tweeën en hadden elk een filter mee, een beetje uit voorzorg, en gezien het toch maar 65 gram weegt. We kwamen tot de conclusie dat één enkele filter meer dan genoeg is, en de stroomsnelheid (in theorie 1.7 liter per minuut) voldoende is, zowel om te drinken en om te koken.

Het bijgeleverde 500 ml zakje om het “vuil” water in te doen mag gerust wat groter. Omwille van het platte formaat is het wat prutsen om daar enkele dl water in te krijgen. Een halve liter zoals opgegeven lukt niet. Het zakje kleeft te fel bijeen, waardoor het volume te laag blijft. De twee flesjes van hierboven, samen goed voor één liter, hadden in totaal 3 volle waterzakjes nodig om gevuld te worden. Je krijgt dus praktisch gezien zo’n 300 ml in de 500 ml waterzak wanneer je die onderdompelt in de rivier. In de praktijk kost één litertje filteren je dus 3 squeezes… niet dat het erg is.

Wil je toch meer instant capaciteit, dan koop je misschien best een één liter waterzak. Sawyer heeft ze, en wellicht zijn er nog merken die hierop passen. Of je schroeft gewoon een passende plastiek fles op de filter, in de plaats van een zak. Let wel, niet alle flessen passen. De Spa fles uit de originele review toevallig wel. Nadeel van een gewone plastieken fles is natuurlijk het grote volume wanneer het niet in gebruik is.

De Care Plus Water Filter doorstond de “we dragen geen flessen” trektocht met glans en is een prachtig systeem. Dankzij het bijzonder compacte formaat kan je de filter en de waterzak bijvoorbeeld eenvoudigweg in de heupgordel van je rugzak kwijt, zodat je er snel aankan wanneer je even wat water wilt filteren en drinken. Een koopje én gamechanger voor wie fast & lite gaat.

www.careplus.eu
39,95 EUR