Sprayway profileert zich als een gunstig prijs/kwaliteit merk waar je voor een relatief lage prijs simpele, maar goed doordachte producten krijgt. Voor hun 40-jarig jubileum hebben ze nu een Gore-Tex jas op de markt gebracht. Bedoeld om te beschermen tegen de elementen voor wie gepassioneerd is om buiten te spelen, aldus Sprayway.

Het eerste wat we zien als we de hardshell vastnemen is dat hij heel netjes afgewerkt is. Kleine details zoals de zipper garages, hoogwaardige ritsen, mooi ingewerkte koordjes, en netjes getapede naden geven zeker een goede eerste indruk. De jas komt minimalistisch over, iets wat we weten te appreciëren, en de features zijn gericht op alpien gebruik. De kap is bijvoorbeeld groot genoeg om er een helm onder te dragen en in de hals zit een stukje stof met velcro dat je rond de kap kan spannen en er zo de kap kan vastzetten als kraagje. Heel netjes!

De Sprayway Zeus is vervaardigd uit 3-laagse Gore Tex, het ademend membraan dat haar pluimen intussen wel verdiend heeft en waarvan de voor-en nadelen bekend zijn. Gore-Tex is 100% waterdicht en de 3-laagse variant zorgt ervoor dat de jas stevig is – die moet dan ook tegen alpiene gebruik kunnen, met rugzak op en schuren langs de rotsen! Vrij vertaald betekent dit dan ook dat dit een goeie jas is voor dagdagelijks intensief gebruik.

Wat we heel tof vinden is de afwerking van de aanspankoordjes op de heup: in plaats van het klassieke lusje dat je aantrekt, is het lusje hier opengemaakt en kan je dus apart de spanning op de voorkant of de achterkant van de jas bijstellen. Van zo’n details zijn we meteen grote fan! De zakken (een borstzak en twee hooggeplaatste zijzakken) zijn zo geplaatst dat ze niet mogen in de weg komen zitten van een heupgordel of klimgordel, en de snit moet je toelaten je armen boven je hoofd te steken zonder dat je polsen bloot komen te liggen.

Over die snit gesproken, het modelletje dat wij toegestuurd kregen was een maatje Small! We hebben mogen wringen en duwen om ons proefkonijn in de jas te wurmen! Hoewel, dat viel eigenlijk best wel mee. De snit is behoorlijk ruim en zo zaten we al bij al wel lekker in die hardshell. De pasvorm is dus redelijk ruim gerekend. Dat vinden we goed, want een regenjas draag je over al je kleren heen, wanneer het weer zodanig slecht is dat je andere lagen je niet meer voldoende kunnen beschermen. De rest van de tijd houden we hardcore backpacker een hardshell liever in de rugzak. Gore-Tex mag dan wel een ademend membraan zijn, tot nu toe bestaat er geen enkel membraan dat even snel ademt als dat wij zweten tijdens een stevige bergop, en dan worden we toch maar nat in de jas. In de rugzak dus. En dat viel goed mee. De jas kan door zijn minimalistische features erg compact ingepakt worden en het gewicht is met ruwweg 430 gram aanvaardbaar voor de backpacker.

Een cruciale zwakke plek die we wel opmerken is dat de jas nergens verluchtingsmogelijkheden voorziet. Ritsen onder de oksels, of desnoods zakken die met mesh afgewerkt zijn kunnen de jas enorm helpen om zweet naar buiten te laten en zo het microklimaat binnenin je kleren aangenaam te houden. Geen van beide is aanwezig in deze jas. We zouden ook kunnen vitten op die hooggeplaatste zakken die eigenlijk toch nog een stuk onder de heupgordel van je rugzag terecht komen, maar eigenlijk is dat iets waar heel veel, en vaak veel duurdere jassen ook mee kampen dus misschien moeten we daar niet zo zwaar aan tillen.

De jas mocht in onze rugzak mee op een wintertrektocht in de Hoge Venen. ’s Nachts waaide er een storm over onze tent en toen we vroeg ’s ochtends wakker werden, was die nog niet helemaal uitgeblazen. Wij dus met een Woolpower 200 en de Sprayway Zeus lekker op pad. Kap op en laat maar waaien! Dat is natuurlijk het grote voordeel van jassen met een membraan erin. Er kan misschien wel veel te weinig naar buiten, maar er kan ook gewoonweg niets naar binnen. Van die naweeën van de storm hebben we dus zeker geen last gehad.

Met de Zeus jas heeft Sprayway een mooi jubileum-product op de markt gebracht waarmee ze bewijzen dat ze aan een scherpe prijs echt wel in staat zijn een jas neer te zetten die mee kan met de grote namen in de industrie. Het ontbreken van ventilatiemogelijkheden vinden we een minpunt, maar de zeer nette afwerking en het oog voor specialistische details in deze jas kan ons wel bekoren.

www.sprayway.com

335 EUR