Het klimseizoen is opnieuw gestart en dit jaar zet The North Face volop in op zijn hoogtechnologische “Summit Series”. In deze toplijn is de 300g lichtgewicht Ediolon alpinismebroek voor koel tot gematigd weer de nieuwste toevoeging.

The North Face is sinds 1966 een begrip geworden. Zelfs niet buitensporters kennen ondertussen de naam. En als ik het zo zie heeft iedere student in Leuven een The North Face regenjas aan om te fietsen.

Voor 2012 keert The North Face terug naar zijn roots, alpinisme en klimmen, om zo heel specialistische kledingstukken uit te brengen. In het kanariegeel bijvoorbeeld. En waarom is dit goed nieuws voor de wandelaar en trekker? Wel, wat we zien is dat deze nieuw ontwikkelde technieken doorsijpelen naar de andere productlijnen zoals bergwandelen, of wandelen tout court.

De Eidolon Pants zijn héél specialistisch zoals we al schreven. Excentriek bijna, deze broek is heel nauwkeurig ontwikkeld voor alpinisme, zonder onnodige toevoegingen, heel minimalistisch. Maar het gebruikte materiaal is indrukwekkend.

De broek weegt gemiddeld rond de 300g en is een absoluut pluimgewicht. In heel onze outdoor kleerkast is er geen dunner materiaal te vinden. Hou het materiaal tegen de zon en je kijkt er los door. Maar het is verbazingwekkend stevig. Er steekt een soort van honinggraat motief in aan de binnenkant, en een diamant motief aan de buitenkant. En toch is het maar één laagje stof, en draagt het polyester aangenaam op de blote benen.

Het materiaal heet TNF Apex Aerobic en is de lichtste en meest ademende softshell stof die ze hebben. De term softshell kan hier best wel verwarrend zijn, denk vooral niet aan een stretchy broek, maar vooral wel aan zeer sterk ademend, winddichtheid, DWR behandeling en sneldrogend.

De snit is zeer uitgekiend en atletisch, mensen die niet in top conditie zijn, gaan in dit specifieke model moeilijk hun gading vinden, dus passen is de boodschap. De afwerking is spartaans maar heel functioneel. Zo zijn er geen zakken vooraan of achteraan, er is geen broekknoop, enkel een elastische taille met touw. Op die manier blijft de broek prettig zitten in een harnas, zonder knellende plooien. De broek heeft wel twee schuine, stretch zakken op de dijen, een broekrits (die naar beneden toegaat – om geen drukpunt te worden onder dat harnas?), en een zachte binnenband aan de taille. Van het kruis tot aan de binnenkant van de knieën loopt een stretch paneel, dat samen met de goeie snit van de broek zorgt voor een aangename pasvorm en veel bewegingsvrijheid.

De stof is dun, maar heel sterk, verbazend warm wanneer het koud is – wellicht door zijn winddichtheid, en fris wanneer het warm is – door zijn ademend vermogen? Daarom is de broek geschikt voor zomeralpinisme, maar ook voor de frissere tussenseizoenen. Door zijn waterafstotend behandeling en zijn sneldrogende eigenschappen zou deze broek, in combinatie met lang thermisch ondergoed, ook wel eens goed kunnen werken in de winter, in onze contreien dan, maar dat hebben we nog niet kunnen uittesten.

We kijken alvast uit naar meer broeken in dit bijzondere materiaal, misschien een model specifiek voor de hiker, in een discreet kleurtje? The North Face Eidolon Pants, iets om echt wel goed in de gaten te houden. Het begin van een nieuwe generatie broeken?

Adviesprijs: 130,00 EUR
http://eu.thenorthface.com/tnf-eu-en/men-s/shop-by-category/trousers-pants/softshells/men-s-eidolon-pants.html