Voor dit winterseizoen lanceert Odlo zijn eerste naadloze ondergoed Evolution Greentec. Het is gemaakt van 100% gerecycleerd polyester en is op zijn beurt 100% recycleerbaar.

Zowel het korte mouwen shirt “Odlo Shirt s/s crew neck Evolution Warm Greentec” en de driekwart onderbroek “Odlo Pants 3/4 Evolution Warm Greentec” hebben we van dichtbij kunnen bekijken. De naam is natuurlijk al een mondvol, maar het groene aspect moedigen we uiteraard aan. Het is te zeggen, zolang de prestaties hier niet onder lijden, laten we daar eerlijk over zijn. Gelukkig is polyester polyester en hoeven we ons daar geen zorgen over te maken. Hun productieproces hebben ze ook geoptimaliseerd, zodat hun ecologische voetafdruk zoals dat zo mooi heet, er netjes uitziet. Wat we bijzonder knap vonden was dat het gamma en de kleuren gedurende minimum drie jaar ongewijzigd zullen blijven – en verademing is de outdoor industrie die soms net iets te hard op de modewereld begint te lijken, met ieder seizoen een nieuw kleurtje en een nieuw model. Deze duurzame gedachte applaudisseren we.

Deze sportieve basislagen zijn gemaakt van 3D-tricot, hebben een zogenaamde “free move” snit en bevatten functionele zones voor een hoog draagcomfort en een goeie klimaatregeling.

Wat betekenen deze sportieve basislagen concreet voor de wandelaar?

Wel de 3D-tricot is een naam die de lading goed dekt. Wat meteen opvalt als je de basislaag aantrekt is hoe de stof geribbeld is, en hoe die ribbels zorgen voor instant warmte. Geen koude lakens gevoel dus.

Free move slaat wellicht op het feit dat deze basislagen volledig anatomisch correct zijn uitgewerkt. Er zijn veel verschillende zones die op verschillende manieren zijn afgewerkt. Iedere zone, en iedere zoom gaan naadloos over in elkaar. Er is nergens een naad te zien, ook niet aan de uiteinden van de mouwen bijvoorbeeld. De verschillende zones en hun specifieke opbouw zorgen voor vochttransport en warmte isolatie. De snit is heel strak en weinig verhullend, en doet wat denken aan die typische compressie shirts die populair zijn bij balsporten. Je voelt wel degelijk dat je spieren ondersteund worden. Of dit effectief ook de prestaties verbeterd, daar kunnen we ons niet over uitspreken. Het instant-warm effect dankzij de ribbels en de nauwe snit kunnen we des te meer appreciëren.

Qua warmte zitten we mooi in de middenmaat. Niet poolexpeditiewarm, maar toch wel degelijk een winterlaag. Je zou dit niet in de zomer als zweetafvoerende laag kunnen aantrekken, daarvoor is het te warm. Of je zou het dan bijna als enige laag moeten aantrekken, en dan nog. Het is dus een middelmatige warmte die makkelijk layert onder andere kleren. De snit draagt ook veel bij naar het warmtegevoel, het feit bijvoorbeeld dat het lekker snug zit in de rug ter hoogte van de nieren met hun 3D jersey geeft je ogenblikkelijk een behaaglijk gevoel. Zelfs binnenshuis, tijdens regenachtige novemberdagen in het Hiking.be hoofdkwartier, kon je ons zien rondlopen met een Evolution Greentec shirt, gewoon omdat het zo’n leuk shirt is om te dragen onder een fleeceje.

De maten zijn correct, een large is bijvoorbeeld een large, je kan dus bij je typische maatvoering blijven.

De enige naad die we konden ontdekken was die rond de hals. In het begin was die een klein beetje stug, en een tikkeltje te nauw, maar na het shirt wat gedragen te hebben begon die zoom zich wat te zetten. Achteraf viel dit probleem niet meer op.

De driekwart broek hebben we ook getest. Je hebt dezelfde warmte, en dezelfde ondersteuning. Alleen zijn we er regelmatig in geslaagd het aanspankoortje in de zoom bovenaan te verliezen, waardoor we de onderbroek niet voldoende konden aanspannen. Een lange ijzerdraad en het nodige gepruts en we hadden het koortje terug. Persoonlijk hadden we voor wandelen hier liever geen koordje gezien en liever een wat meer elastische taille.

Met de kleuren zit het snor. Het stoere khaki-zwart voor de mannen konden we heel goed pruimen, en de vele zones laten je er gespierder uitzien dan je bent – win win! Er is ook nog navy-zwart, en naast een korte mouw is er ook nog een lange mouwen variant, en hetzelfde geldt voor de onderbroek: er bestaat ook nog een volledige onderbroek in de plaats van het driekwart model. Uiteraard is ieder model ook specifiek voor vrouwen te krijgen.

Adviesprijs: 60 – 75 EUR
http://www.odlo.com/en/#collection/?uCategory=men_sports_underwear_evolution