In de categorie eigenzinnige t-shirts staat de Houdini Airborn Tee lekker bovenaan, met een unieke mix van merino en zijde. Sterker dan pure merino, warmer dan pure zijde.

Dat hadden we nog nooit eerder gezien. We wisten al dat merino het best gecombineerd wordt met een andere vezel, zeker bij ultralight shirts, om zo sterk genoeg te zijn. Meestal wordt daarvoor polyester gebruikt, maar bij het Zweedse Houdini, een bedrijfje van nog geen 20 creativelingen opgericht in 1993, pakken ze het helemaal anders aan: 75% merino wol wordt gecombineerd met 25% zijde, goed voor een stof van 142 g/m2, om zo het meest zachte shirt ooit te maken. Of zoals het zelf zeggen: the ultimate organic solution. Het geheel is een verbazend sterk en duurzaam t-shirt: zijde heeft namelijk dezelfde treksterkte (tensile strength) als staal bij dezelfde diameter!

Merino dragen, zeker op hete dagen, is voor velen nog altijd even wennen, maar de zijde in deze shirt maakt het je wel heel makkelijk. Deze mix houdt je koel op wame dagen, en warm op frisse dagen. Tijdens de veel te hete lente (om te compenseren voor de veel te natte augustus, maar dat wisten we toen nog niet!) waren we wat blij dat we dit shirt hadden. Een typisch scenario was een dagje gaan verkennen: dat wil zeggen je gaat een bepaald gebied zo snel mogelijk doorstappen om de beste stukjes ervan in kaart te brengen, veel berg op en af, veel afstand, en regelmatig een paar kilometer verkeerd lopen, of speuren naar een pad dat er niet meer ligt. Om dan badend in het zweet ’s avonds aan de wagen aan te komen. De extra ruime col dumpt de hitte lekker snel en na enkele ogenblikken droog je op en kan je fris plaats nemen achter het stuur om dan enkele uren terug naar huis te rijden.

De snit, met het extra knopje en de col, is gedurfd, net zoals de kleuren. Naast het klassieke shirt heb je ook nog een lange mouwen variant, met of zonder ritsje. En een tank model, ondergoed en zelfs een “buff” en muts uit hetzelfde SilkMerino materiaal. Zoek maar even op “airborn” op hun website.

Als je dit bijzondere materiaal zelf even wilt voelen ga je voorlopig (september 2014) toch nog even richting Nederland moeten. Dit fijne Zweedse merk ligt alsnog niet in de Belgische winkels. Hoe voelt het nu precies aan? Moeilijk te zeggen, iets minder ruw dan een klassiek lichtgewicht merino shirt vinden we. Iets soepeler misschien ook. Maar het is niet zo dat je de zijde erin voelt, het verandert eerder de eigenschappen van de merino, zonder zelf nadrukkelijk aanwezig te zijn. Best wel verbluffend wat zo’n beetje zijde doet, en eigenlijk zijn we wel nieuwsgierig wat bijvoorbeeld een 50/50 mix zou geven – als dit technisch mogelijk is natuurlijk. Hopelijk leest Houdini mee.

Wat ons betreft heeft Houdini een voltreffer met hun merino zijde mix. Een fijn groen produkt van een groepje creatieve enthousiastelingen. Hou die mannen, euch… vrouwen in de gaten!

www.houdinisportswear.com
90 EUR