Is er een beter moment dan de warmste dag en nacht van het jaar, om even de Omni Freeze Zero technologie van Columbia onder de aandacht te brengen? Een tweede generatie “Freeze” die ervoor zorgt dat je t-shirt kouder aanvoelt wanneer je begint te zweten!

Verleden jaar bracht Columbia al een eerste generatie “Omni Freeze Ice” op de markt, dit jaar hebben ze het systeem verder verbeterd zodat het gevoel van koude continue is, zodra je begint te zweten. Met andere woorden, zolang je zweet zal de stof actief werken om kouder aan te voelen.

Het geheim zit hem in de blauwe cirkeltjes aan de binnenkant. Die vele blauwe ringen van verkoelend polymeer zwellen op wanneer ze vochtig worden, waardoor er lucht bij je kan, en je een gevoel van afkoeling gewaar wordt. Je zweet wordt eigenlijk slim gebruikt om een soort van kippenvel effect te creëren. Het zou zelf betekenen dat je het frisser hebt met het shirt aan, dan zonder shirt.

Wij vonden het vooral een fijn t-shirt, dat zeer aangenaam draagt dankzij zijn 4 way stretch. De cut is sportief zonder extreem spannend te zijn. Wat opviel was hoe aangenaam de stof wel aanvoelde; om het zo te stellen: op trektocht durven we wel eens een katoenen t-shirt mee te nemen voor ’s avonds. Gewoon om dan na het verfrissen ’s avonds in een aangenaam, eenvoudig t-shirt te kunnen springen, en niet langer in synthetische vezel te moeten rondlopen. Wel… met dit t-shirt zouden we de katoenen avond t-shirt thuis laten. Als je wrijft over het shirt voelt het gewoon ook heel zacht aan. Echt wel een leuk t-shirt om te dragen in zeer hete temperaturen.

Het model dat we hier zien is het Total Zero Short Sleeve T-Shirt voor vrouwen in Riptide blauw. Zowel voor vrouwen als mannen bestaan t-shirts en baselayers, zoals de Coolest Cool Short Sleeve Top. Naast Omni Freeze Zero biedt het t-shirt ook nog Omni-Wick aan, wat er voor zorgt dat het t-shirt snel droogt en heeft het een antibacteriële behandeling gekregen tegen nare geurtjes.

We spraken even met Columbia en die wisten ons te vertellen dat ze de voorbije jaren erg veel tijd en energie gestoken hebben in het ontwikkelen van nieuwe technologieën. En dat ze nu vooral werken aan deze technologieën betaalbaar te maken voor iedereen. Met als resultaat: dit t-shirt kost minder dan de eerste generatie van vorig jaar, en zit in de prijsklasse van een gewoon technische vochtafdrijvende basislaag. Het afkoelend effect krijg je er dus gratis bij zeg maar. Absoluut een aanrader in deze hitte!

Verkrijgbaar sinds deze lente 2013.
http://www.columbia.com/omnifreezezero