Sinds de prille lente ligt Columbia’s Solar Polar Short Sleeve Crew t-shirt op ons te wachten. Maar het weer wilt maar niet mee. We willen die occasionele lente-hittegolf, maar die komt maar niet – en ik zou geen geld inzetten dat we die dit jaar nog gaan zien. En we hebben deze hitte nodig, want dit is geen gewoon t-shirt, dit is een Omni-Freeze Ice t-shirt!

Het gaat hier vooral om de nieuwe technologie die Columbia dit jaar voor de zomer 2012 uitbrengt: Omni-Freeze Ice.

De kledingslijn maakt gebruik van platte, vierkante vezels – in de plaats van klassieke, ronde – waardoor die meer contact met je huid maken – waar ronde vezels 35% minder contact maken. Hierdoor kan lichaamswarmte en zweet al sneller afgevoerd worden. Dit is het Omni-Freeze gedeelte dat sinds verleden jaar bestaat. Het Ice gedeelte is nieuw, en voegt een speciale chemische stof toe aan deze vierkante vezels die zorgen voor een verkoelend effect wanneer ze in contact komen met water of zweet. Yip, je leest het goed: je begint te zweten en je t-shirt begint doodleuk koud te worden.

Klinkt science fiction? Neen hoor, het werkt wel degelijk. De test is eenvoudig, je hoeft geen 10km te gaan lopen; gewoon om het even welk kledingsstuk in Omni-Freeze Ice eventjes lichtjes nat maken met water en je voelt de polyester sterk kouder worden. En zodra je lichaam voldoende afgekoelt is en het laatste druppeltje zweet verdampt is, stopt het koelend effect dan netjes ook. Draagbare airconditioning dus.

Het is een chemisch proces eigenlijk, en zoals de meeste chemische stoffen gaan die niet oneindig lang reageren. Daarom wordt er van uitgegaan dat dit geheime chemische middel 50 à 70 wasbeurten kan meegaan. Je moet het zo zien: beter 50x dan nooit een koeleffect bij een gewoon high-performance t-shirt.

Het Solar Polar t-shirt heeft een leuke altletische snit met zeer veel stretch, maar zonder te nauw en te body-hugging te zijn, en biedt 3 soorten specifieke bescherming: Omni-Freeze Ice tegen de hitte en voor het koelend effect, Omni-Wick om zweet makkelijk naar buiten te sturen en Omni-Shade tegen de schadelijke zonnestralen, en het t-shirt is uiteraard bacteriën-werend zodat je ook voor je medemens fris blijft.

Wanneer begin jij terug te lopen? Wij straks… Kwestie van wat conditie op te bouwen zodat we deze zomer de nodige hoogtemeters kunnen klimmen. We vinden altijd wel een excuus om niet te gaan lopen, maar “veel te warm” als excuus kunnen we nu niet meer gebruiken… bedankt Columbia!

Adviesprijs 54,95 EUR

http://www.columbia.com/Men%27s-Solar-Polar%E2%84%A2-Short-Sleeve-Crew/AM2720,default,pd.html?cgid=root