De wandeling rond Stausee Eupen, of lac d’Eupen, is verbazend mooi, niettegenstaande 2/3 van de route op asfalt wordt gestapt.

Eerst en vooral moet je de lac vinden. In het doolhof dat Eupen bij momenten wel is, volg je Malmedy. Net buiten de stad, ter hoogte van een rond punt, sla je af. Een mooie, kronkelende weg brengt je tot naast de stuwdam. Parkeergelegenheid genoeg.

Vanaf de parking stap je richting cafetaria, om zo de stuwdam over te steken. De route volgt nagenoeg de omtrek van het meer. Je volgt een brede asfaltweg (verboden voor wagens) tot op het eerste “einde” van de lac. Daar steek je links een brugje over. Nu keer je aan de andere kant terug richting stuwdam. Hier stijgt de weg zeer lichtjes (het enige hoogteverschil in het hele traject). Een tweede, brede weg komt eventjes later uit op je route. Daarna draait de weg zodat je nu parallel met het stuwmeer loopt.

Hier vind je aan je rechterkant (dus de waterkant) een zitbank. Naast die bank zou je ook een kleine wegeltje, dat naar het meer leidt, moet vinden. Een paar meters door het hoge gras en je komt aan het “strand” uit. De ideale picknick plek als je het ons vraagt.

Daarna keer je terug tot op de asfalt weg. Je volgt deze nog een heel eind. Je passeert nogmaals een splitsing (waterkant aanhouden), direct daarna een riviertje, een paar kronkels, nog wat asfalt en je komt aan een boshut uit. Hier daal je de trappen links af en neem je het bruggetje om het zijriviertje van het meer over te steken. Je bent nu terug aan de “parking” kant. Aan de overkant draai je onmiddelijk links af, parallel met het riviertje (dus niet het stijgend pad nemen, maar opnieuw zo dicht mogelijk bij de waterkant blijven). Hier stopt het asfalt.

Je loopt door een stukje natuur dat veel weg heeft van een steppe (in de herfst dan toch). Het smalle, rotsige paadje loopt dicht tegen het water, uitkijken dus. Bij momenten verdwijnt het paadje, maar je moet gewoon rechtdoor, altijd het water blijven volgen. Je komt aan een inham, die je wat dieper “landinwaarts” oversteekt. Je volgt opnieuw het smalle paadje dat nog rotsiger is geworden. Zo’n goeie laatste kilometer voor het stuwmeer kom je terug op de asfalt weg uit. Eventjes doorstappen en je bent terug aan de parking.

Niettegenstaande deze wandeling voor een groot stuk over asfalt gaat, hebben we er veel plezier aan beleefd. De natuur is er zeer ongerept en het zicht op het “strand” doet denken aan uitgestrekte bossen in Canada. Let wel dat je deze wandeling niet kan onderbreken gezien je uiteraard het meer rond moet. Deze wandeling is 14km en kan in minder dan 4 uur gestapt worden, hoewel je beter wat meer tijd neemt om van het zicht te genieten. De ideale moment is volgens ons een koude, heldere herfstdag.