Ieder jaar bloeien er in de Oostkantons, vooral de streek voorbij Elsenborn en Rocherath, duizenden narcissen. Wij wandelden voorbije zondag langs de valleitjes van de Holzwarche, Jansbach en Olefbach.

Hoe geraak je er: met de auto: via E 42 tot Malmedy dan over Waimes, Butgenbach en Bullingen tot Mürringen. De vertrekplaats ligt bij Enkelbergermühle op de weg tussen Mürringen en Rocherath. Met openbaar vervoer: alleen TEC bus 394 komt in Rocherath, vandaar nog anderhalve km (GR 56) tot Enkelbergermühle.

Aard van de wegen: meestal rustige boswegen, langs de Holzwarche en Jansbach soms smalle paadjes. Ook enkele stukken asfalt. Het hele gebied is verkeersvrij, een auto zal je niet tegenkomen. Buiten enkele jachthutten zie je ook nergens een huis.

Afstand: ongeveer 20 km. Wij gebruikten de wandelkaart “rond om het meer van Bütgenbach”.Hiermee zijn er genoeg mogelijkheden om de wandeling in te korten of te verlengen.

Vanaf de ruime parking bij de zagerij volg je GR 56 naar rechts, een stijgend asfaltwegje. Aan je rechterkant stroomt de Holzwarche, je ziet al onmiddellijk waarvoor je naar hier bent gekomen, hele weiden vol narcissen. Na 500 m verlaat je het GR pad dat rechtsaf draait. Hier moet je de stijgende asfaltweg nog even volgen tot bij het eerste kruispunt.Hier rechtsaf, een mooie bijna vlakke bosweg. Op het einde kom je weer op een asfaltwegje. Linksaf en bij het volgende kruispunt naar rechts. Je volgt nu twee plaatselijke wandelingen, bewegwijzerd door een gele en groene rechthoek, in tegenovergestelde richting. De wegbedekking is eerst nog asfalt maar bij het volgende kruispunt moet je een dalendfe bosweg in. Je passeert een eerste jachthuis en even verder bereik je de Jansbach. Hier opletten, niet de stijgende weg nemen, wel het smalle paadje naast de beek. Langs een mooi parcours bereik je een volgend kruispunt, je volgt tot hier nog altijd de gele rechthoek in tegenovergestelde richting. Rechtdoor verder door de vallei van de Jansbach.Hier ben je wel in het militaire gebied van het kamp van Elsenborn, aan iedere bosweg staan infopanelen met de toegankelijkheid, maar op de wandeling die je volgt moet je niet vrezen dat je gaat doorzeefd worden.De weg wordt smaller en stijgt een beetje. Je komt in een ander dal, dat van de Olefbach. Hier zie je in de verte, aan de overkant van de beek, de vele Duitse toeristen die met hele busladingen de narcissenpracht komen bewonderen. Het pad maakt een grote bocht naar rechts. Door een echt narcissentapijt kom je via een smal paadje in een bos. Even verder bereik je een brede bosweg, naar links tot bij de Olefbach. Nu ben je weer op GR 56 (Dreiherrenwald 41 in topogids). Je volgt het GR pad naar rechts. Op het volgend kruispunt het brugje over. Hier kies je de meest linkse bosweg, het GR pad loop hier rechtdoor.

Bij een eerste kruispunt rechtsaf en bij het volgende naar links. Er volgt een prachtig stuk bosparcours, weliswaar zonder narcissen. Na ongeveer één km kom je op een bredere bosweg, hier linksaf. Je bent weer op de plaatselijke wandeling met de groene rechthoek. Volgen in tegenovergestelde richting. Enkele km verder bereik je een asfaltweg, linksaf. De volgende kilometers is het de plaatselijke wandeling met een rode ruit die je in tegenovergestelde richting moet volgen. Bij een kruispunt met rechts een kruis verlaat je het asfaltwegje en kiest voor een steenslagweg rechtdoor. Nabij een picknickplaats kom je weer op asfalt. Rechts tussen de narcissen ligt de befaamde “Weisser Stein”. Deze kwartsietrots ligt hier van in de laatste ijstijd. Naar verluidt zou dit na Botrange het hoogste punt van België zijn(692 m). Het bordje met de plaatsaanduiding en de hoogte geeft 665 m hoogte aan. Dit kan wel kloppen met de stafkaart. Misschien kan er iemand met een hoogtemeter langsgaan.

Je volgt nu de asfaltweg die flink afdaalt langs de Edesbach. Onderweg zie je bewegwijzering van een variante van GR56 , dit is een verbinding tussen de GR56 in de Oostkantons en de Matthiaswandelweg die Aken verbindt met Echternach. Regelmatig staan er infopanelen met informatie over de streek, ook in het Nederlands, erg interessant.Beneden ben je terug in de vallei van de Holzwarche. Je bemerkt er weer de rood-witte markering van GR 56. Voor de parking rechtsaf de GR tekens volgen. Deze laatste 4 km van de wandeling vonden wij de mooiste, de narcissen stonden hier al volop in bloei. Volg steeds het GR pad en geniet van de natuurpracht, na een uurtje ben je weer bij de vertrekpklaats.

Voor nog meer narcissenpracht kan je naar het Perlenbachtal gaan. Op het hiking.be forum staat er in de narcissentopic een beschrijving van een mogelijke wandeling. Maar de wandelaars zijn daar nog talrijker dan aan de Belgische kant van de grens.