Na vele weekends in Malmedy stond enkel nog La Warche op ons lijstje van te bezoeken valleien. In de toeristische kaart “Malmedy – Aan de rand van de Venen” vertrekt de wandeling vanuit Malmedy, maar wij kozen voor de Barrage de Robertville als uitvalsbasis. Zo liepen we de Warche af in de vallei, en stapten we terug via de crêtes.

La Warche par les crêtes et la vallée
Vertrekplaats: Malmedy (of zoals wij: Barrage de Robertville)
Afstand: 19km
Markering: gele horizontale streep
Aard: heuvelachtig, in het bos, langs de rivieroever

Je parkeert net voor je de stuwdam (komende vanuit Malmedy). Je stapt de stuwdam over en draait links af, richting Chateau de Reinhardstein. Na enkele minuten ben je ter hoogte van het kasteel. De GR via de vallei passeert in principe onder het kasteel. Je steekt La Warche over om een paar meter verder opnieuw de rivier te kruisen. Maar er is ook een weg boven Reinhardstein. Uiteindelijk komen beide wegen op hetzelfde punt uit: naast de rivier, aan de rechteroever. Je volgt nu via een makkelijk pad La Warche stroomafwaarts.

Na een tiental minuutjes goed doorstappen kom je aan de samenvloeing van de Bayehon met de Warche aan. Dit punt ken je als je de wandeling van Xhoffraix gestapt hebt. Je volgt nog steeds La Warche… het pad is breed genoeg, zelfs voor een jeep… dus op momenten een beetje saai en vooral… lang. Na een paar kronkels, waar je héél eventjes de rivier verlaat kom je aan een grote steengroeve. Nu ben je bijna aan je verste punt. Na de steengroeve heb je een asfaltweg die tot aan een camping leidt. Je kruist de camping en steekt La Warche over.

Aan de overkant moet je klimmen tot op de crêtes. Je kan links of rechts weg. Beide punten komen op hetzelfde uit. Crêtes is misschien wel een groot woord 😉 Maar allé, als je de regio wat kent ga je héél wat punten herkennen. Daarboven op de crêtes ga je zigzaggend de weg in tegengestelde richting volgen, richting stuwmeer. Toen wij het traject stapten lag er een pak sneew. Dat en een verwarrende bewegwijzering zorgden ervoor dat we plots in een dorpskern stonden en de rest van de wandeling via een nationale weg moesten afleggen… tja… dat komt ervan als je blindelings de bewegwijzering volgt… Enfin zo erg was het niet want ondertussen was het echt hard beginnen sneeuwen en begon het avond te worden. Maar uiteindelijk toch nog gemakklijk de wagen gevonden. Dank je GPS 😉

Wat kunnen we zeggen? Er zijn 3 valleien in deze regio. In volgorde van hiking gehalte: Trôs Marets, Bayehon en op een eerbiedwaardige (?) derde plaats staat La Warche. Maar waarschijnlijk zijn we verwend door de schoonheid van Trôs Marets waardoor we al de rest maar zwakjes vinden. La Warche is een lange wandeling. Ideaal om wat te trainen en je logboek met nog een wandeling aan te vullen, maar als je er toch bent, stap dan eerst de Trôs Marets! 😉