Deze prachtige wandeling brengt ons helemaal naar het oosten van de Hoge Venen, op de grens met Duitsland. Twee bergriviertjes, Eschbach en Steinbach, boetseren de omgeving tot een weinig bekende wildernis.

Deze prachtige wandeling brengt ons helemaal naar het oosten van de Hoge Venen, op de grens met Duitsland. Twee bergriviertjes, Eschbach en Steinbach boetseren de omgeving, wat zorgt voor een ander Hoge Venen gevoel. Een wandeling door een weinig bekende wildernis.

Je laat de wagen achter op een kleine parking ter hoogte van een sportclubje op het einde van de Wesertalstrasse. In het begin volg je even een verkeersvrije asfaltweg, om dan even op te letten om na één kilometer in te slaan langs een smal pad verstopt langs de prille Weser (Vesder). Moeilijk te geloven dat dit kleine stroompje een drietal kilometer verderop het grote stuwmeer van Eupen vormt. Je volgt dit kronkelpad over een goeie kilometer tot een duidelijk kruispunt van wegen. Net voorbij een stenen brug, waar de Eschbach in de Weser vloeit, sla je een zeer smal pad in.

Na enkele meters loop je langs de Eschbach. De natuur is hier bijzonder: strandjes met keien, uitgeslepen rode rotsen en koperkleurige water contrasteren mooi. De vele “stuwdammetjes” in de rivier door kinderen gemaakt getuigen dat dit de plek bij uitstek is voor waterpret in de zomer. Er lopen typisch twee paden langs de Eschbach: een klein kronkelpad vlak langs de oever, en een breder pad wat hoger. Wij kiezen het kronkelpad langs de rivier, om het bredere pad op de terugweg te nemen.

Na nogmaals een goeie kilometer kom je aan een picknicktafel met een mooie wandelbrug. Hier stroomt de Steinbach in de Eschbach. Straks komen we op dit punt opnieuw uit.

We steken de brug over en blijven de Eschbach volgen. De natuur verandert hier in een mooi ruig gebied, je verwacht zo een beer te zien, maar behalve wat uitstekende boomwortels is dit pad volledig zonder gevaar. Na een stevige kilometer wildernis kom je aan een asfaltweg ter hoogte van een stalen brug. De 11.5km wandeling gaat hier naar links (oosten) en volgt een asfaltweg gedurende een tweetal kilometer, de langere variant van zo’n 14km gaat rechtdoor en blijft de Eschbach volgen tot aan het Kutenhart veen, dat je volgt langs zijn rand om dan via het Reinartzhof (schuilhut) terug aan te sluiten op onze wandeling. Zie je niet op tegen enkele extra kilometers dan is de langere variant zeker aan te raden, dat langs het mooie Kutenhart veen loopt.

Op het einde van de asfaltweg komen we aan de Steinbach met een brugje, infobord en picknicktafel. We volgen de Steinbach langs de rechteroever opnieuw een tweetal kilometer stroomafwaarts, tot we terug aan de houten wandelbrug aankomen van daarnet.

Vanaf dan is de wandeling en omgeving bekend en volg je terug de Eschbach tot aan de samenvloeing van de Weser, om dan de laatste kilometers terug te stappen langs de Weser. De bewegwijzering durft je wel langs een parallele asfaltweg te sturen, maar het oorspronkelijk kronkelpad langs de Weser is wellicht aangenamer.

Niettegenstaande de wandeling goed aangegeven staat kan het bij momenten verwarrend zijn. Zorg dus zeker voor een wandelkaart en kompas, want je bent hier in een zeer uitgestrekt en verlaten gebied. En reken niet op je smartphone om even een kaartje tevoorschijn te toveren, hier is geen ontvangst! Geniet van dit stukje weinig bekende Hoge Venen!

De 11.5km wandeling kan hier gedownload worden in verschillende formaten.

De langere variant van 14km van de wandeling tot aan het veen en terug via Reinartzhof kan hier gedownload worden in verschillende formaten.

 

Parking: E40 Liège – Aachen, afrit 2, net de grens met Duitsland gepasseerd, om dan Monschauer Strasse richting Roetgen te volgen. GPS instellen op Wesertalstrasse, Raeren, België. De parking bevindt zich net terug op Belgische grondgebied.

Wandelroute: wandelroute “Domgarten” 11.5km vanuit Petergensfeld (Raeren), aangeduid met blauw kruis op de wandelkaart “Hoge Venen” (10.5km volgens kaart). Langere variant “Reinartzhof” (witte stip op groene rechthoek) komt op een goeie 14km uit en niet op 19km zoals aangegeven op onze wandelkaart.

Afstand: 11.5 km en 3 tot 4 uur. Tussen de 390m en 470m hoogte. Langere variant: 14km en 4 tot 5 uur. Tussen 390m en 520m hoogte.

Anders: je kan deze wandeling ook volledig vanuit een andere kant starten, vanuit de parking “Venn Kreuz” die midden in de uitgestrekte bossen ligt. Vertrekkend vanuit Eupen de GPS instellen op de kruising Vennstrasse / Waldstrasse, Raeren.

Horeca: helemaal niets langs de wandelroute maar in Roetgen zijn enkele typisch Duitse establishementen. En het populaire Monschau is vlot en snel bereikbaar van hieruit.