Deze tocht brengt ons naar de beroemde berghut Albert 1er, genaamd naar de Belgische koning die zelf ook een groot alpinist was.

We vertrekken met de télépherique vanuit Le Tour op 1244m. Aan het tussenstation nemen we nog een extra stoeltjeslift naar Charamillon op 2130m. In no time 900 hoogtemeters gewonnen.

Bovenaan het station nemen we het brede pad rechts (zuidwaarts). Een makkelijk en groen pad van 1,7km brengt ons tot aan het eerste uitzichtpunt boven de Glacier du Tour (2329m).

Hier draait het pad de hoek om (oostwaarts, we volgen nu de gletsjer) en wordt het nauwer en geaccidenteerder. Op de “leukste” plaatsen hangt een staalkabel als extra beveiliging.

Na een 1,1km kom je aan de morene uit (2484m). Hier moet je de laaste steile klim aanvangen tot aan de hut zelf. Als het niet te erg bewolkt is (wij hadden hondenweer) zou je de hut al moeten zien liggen. Je klimt een goeie 200 hoogtemeters over een afstand van 500m. Wanneer je Refuge Albert 1er bereikt heb je net de 2700m overschreven (2702m om precies te zijn).

Achter de hut liggen prachtige sneeuwvelden. Fotomateriaal genoeg dus, enfin, als het weer meevalt 😉 Waag je wel niet te ver op de sneeuw want er zijn wel degelijk crevasses (spleten)!

Ga zeker eens binnen in de berghut om er de (Belgische!) alpinistensfeer op te snuiven. Je kan er misschien een soepje drinken waar onze ex-vorst ooit nog gezeten heeft…