Een smakkelijk en zeer gemakkelijk te maken caloriebom om mee te nemen op trektocht. De ingredienten zijn enorm eenvoudig: honing, bloem, pindakaas en cornflakes. Geen oven nodig, gewoon mengen en gedaan. Met foto’s zodat iedere keukenprins(es) het kan maken!

De ingrediënten kunnen echt niet eenvoudiger, en waarschijnlijk heb je die gewoon al liggen in je kast: honing, bloem, pindakaas en cornflakes. Dit mag vloeibare of vaste honing zijn. Bloem is gewone bloem, maar zelfrijzende bloem mag in principe ook. Pindakaas koop je gewoon in een pot en je neemt hier best de gewone, zachte pindakaas zonder stukjes. Voor deze snacks gebruikten wij gewone cornflakes maar hier kan je uiteraard ook zelf kiezen welke cornflakes je toevoegt.

Ook de verhoudingen zijn makkelijk, je kan dus gerust eens proberen met wat minder voor de eerste keer, zolang je maar de verhoudingen respecteert.

– 100 g honing
– 100 g bloem
– 75 g pindakaas
– 50 g cornflakes

Voor wie het niet zo heeft voor wiskunde: 4 eenheden honing, 4 eenheden bloem, 3 eenheden pindakaas en 2 eenheden cornflakes. Ietsje meer of minder kan geen kwaad, je zal hooguit een wat drogere of smeuïge of zoetere massa hebben.

Je doet alles in een kom of in een schotel. Het maakt echt niet uit. De volgorde maakt ook al niet uit. Maak je geen zorgen als het resultaat nu echt op niets trekt. Van deze hoop ingrediënten maken we straks een deftig uitziende massa!

Roeren kan je best doen met een zachte spatel. Of desnoods met je handen. Meng alles goed samen, en kneed het als een deeg. De cornflakes gaan stuk gaan, maar dat kan geen kwaad. In enkele ogenblikken verandert het zoals je kan zien op de foto’s op iets wat op deeg lijkt. Je rolt er best een bolletje van in je hand. Daarna druk je dit bolletje plat zodat de deeg goed compact is. Daarna maak je er vormpjes van zoals je zelf wilt. Je kan er een snicker achtige repen van maken, of gewoon kleinere snoepjes, aan jouw de keuze.

En dit is het gewoon. Geen gedoe, je gebruikt zelfs geen oven. Je mag die in de koelkast bewaren, maar zelfs dit hoeft niet. Omdat er geen ingrediënten inzitten die slecht kunnen worden gaat dit lang meegaan, en is het dus ideaal als ontbijt of snack tijdens een trektocht. Omdat het geheel nogal smeuïg is kan je ze best inpakken in een diepvrieszakje.

Smakelijk!

Voor de wetenschappers

100 gram van dit mengsel levert 450 kcal op en bevat 10% eiwitten, 50% koolhydraten, 35% vetten en 5% vezels. Zowat alles wat je nodig hebt zit er dus in. Vooral de vetten uit de pindakaas gaan zorgen voor een extra boost.

De 100 – 100 – 75 – 50 gram samenstelling van hierboven levert samen 325 gram en 1500 kcal op. Om deze 1500 kcal in perspectief te zetten: een vrouw heeft gemiddeld 2000 kcal per dag nodig en een man 2500 kcal. Let wel zodra je sport, en dat doe je op een trektocht, heb je extra nodig. Is het koud, dan heb je nog meer nodig. Maak dus een dubbele portie en je kan in theorie een dag verder op deze snack alleen!

De allermakkelijkste snack met alledaagse ingrediënten en een poepsimpele bereiding levert een bom aan calorieën en al de voedingsstoffen die je nodig hebt op een trektocht. En het is nog lekker ook!