In ons “Lichtgewicht hoeft niet duur te zijn?” artikel duiken we voor de Big Three makkelijk onder de 3 kilo, tot zelfs 2 kilo. Maar 2 kilo is krankzinnig weinig niet?

Wel… als je denkt dat bovenstaande lijst gespecialiseerd is… weet dat het nog veel lichter kan. Met de nodige kennis, en een aantal bestellingen bij de zogenaamde cottage manufacturers in de US – de kerels die het één en ander in elkaar knutselen in hun garage en hun materiaal via het internet verkopen – begeef je je richting één kilo. Welkom in de wereld van Extreme Ultralight of XUL.

Rugzak: Z-packs Blast 22, 238g, $185

De Blast rugzakken komen zonder frame maar een opgerold, of opgeplooid, matje kan dienen als extra steun vanbinnen. Het materiaal is lichtgewicht maar sterk cuben fiber aan 1.43 oz / square yard. Cuben fiber, een materiaal dat o.m. gebruikt wordt voor zeilen van jachten, is extreem licht maar biedt toch de nodige scheur en perforatie berscherming. Deze lichtgewicht rugzak kan tot 11kg dragen, wat uiteraard niet de bedoeling is van de extreme ultralighter!

Shelter: Mountain Laurel Designs Cuben Fiber Ultralight Solo, 99g, $159

Opnieuw cuben fiber hier maar dan nog lichter aan 0.5 oz / square yard, met een totale oppervlakte van 3.5 vierkante meter voor net geen 100 gram…

Matje: Hyalite Peak Oyl lite Uber, 261g, $60

De gewichtsbesparing komt voornamelijk voort uit zijn lengte, en in mindere mate uit zijn diamond cut van de foam, omdat het hier om het “halve” model gaat, namelijk 94cm. Een half matje klinkt misschien griezelig maar weet dat het principe is dat je torso vooral beschermt moet worden, de benen hebben met de rugzak als “matje” genoeg. Met een R-waarde van een goeie 3.0 is dit een warm 3 seizoen matje.

Slaapzak: Nunatak Arc Edge, 284g, $332

Een extreem lichte quilt die goed is tot 5°C. Een quilt is eigenlijk een deken, een sprei. In dit geval een slaapzak waarvan de onderkant afwezig is – want daar komt het matje. Hun recept is eenvoudig: gebruik héél weinig en zorg dat het zeer licht en nauw is: 0.85 oz ripstop materiaal met 155 gram dons met schotten van een dikte van 2.5cm. Waardeer eventueel op met kleding die je toch bij hebt, want ook dit is het ultralight principe.

Samen is dit 882 gram en $736.

Maar jammer genoeg ben je er nog niet. Hier bovenop moet je transportkosten en importtax betalen, en dan nog eens 21% BTW. De importax hangt af van het product: op dit ogenblik 3.7% voor het matje en de slaapzak, 12% voor de tarp, en 9.7% voor de rugzak. Een beetje geluk met de douane is een vereiste, en zenuwachtig afwachten moet je erbij nemen, maar met dit materiaal uit de US ben je volledig uitgerust onder de kilo.