Lekker koken en koffie drinken is één van cornerstones van ons bushcraft bestaan. Als we gezellig in het bos zitten, trekken we met plezier de nodige uren uit om iets lekkers klaar te maken. Maar als groene rakkers doen we dat natuurlijk wat graag op “onze” manier.

Omdat de nadruk niet per se ligt op het wandelen zelf, maar eerder om tot rust te komen in de natuur, biedt bushcraft enkele voordelen. Je rugzak heeft meer plaats voor lekkers, het mag allemaal gerust wat zwaarder wegen, en je hebt werkelijk de hele dag om te kokkerellen.

Omdat we allemaal toch wel een beetje pyromaantjes zijn, gaat onze voorkeur uit naar het maken van een kampvuur – waar dit legaal is natuurlijk – België hoort daar meestal niet bij, hoewel sommige Belgische campings toch wel vuurschalen ter beschikking stellen zodat je een gezellig kampvuur kan maken.

Hetzelfde kampvuur wordt gebruikt om ons eten te koken. Daarom gaat de voorkeur uit naar stainless steel – roestvrij staal – omdat dit de hogere temperaturen van een houtvuur kan weerstaan, én gezonder is. Een simpele pot, met steel of één of ander hangmechanisme, wordt dan gewoon tussen de vlammen geplaatst. Dergelijke potten worden wel eens billy cans genoemd, en kunnen gerust ook zelf gemaakt worden, met één of ander groot soepblik bijvoorbeeld, of je kan commerciële producten gebruiken, die dan typisch een paar extra’s hebben die het net dat beetje aangenamer maken, zoals een deksel dat klem gezet kan worden met bijvoorbeeld het handvat.

Hoe dan ook, die dingen wordt zwart. Erg zwart. Je mag die gerust schoonschuren na iedere trip, maar de meesten onder ons accepteren gewoon dat hun prachtige kookpot “tactical black” wordt na gebruik, en stoppen het dan gewoon zo, zwart, in een zakje om de rest van de rugzak niet vuil te maken. Tip: nog voor de pot helemaal is afgekoeld die even over mos wrijven helpt anders wel als natuurlijk schuursponsje. Het mos heeft het natuurlijk minder graag – hoewel sommige mossoortten een natuurlijk antibiotica bevat dat ontsmettend werkt. Bonuspoints!

Omdat hout in principe onbeperkt in voorraad is, in vergelijking met pakweg een gasblikje, is koken op hout ook zeer interessant voor ultralight hikers. Let wel, droog hout vinden in natte weersomstandigheden is een hele kunst, en eigenlijk iets waar je de hele dag een oog voor moet openhouden. Zodat je tegen de avond een goed droog bundeltje aanmaakhout hebt.

Ultralight backpackers die wat centen kunnen spenderen zullen wellicht voor een titanium houtstoof gaan. Trekkers en bushcrafters met een beperkter budget vinden wellicht hun gading in de 3.99 EUR Ikea houtstoof die we hier al uitgebreid besproken hebben. Het voordeel van zo’n stoof is dat je niet met een open vuur zit, en eigenlijk gewoon een brandertje op hout bij hebt. Plus met dergelijke stoof heb je een beter rendement dan met een open vuur. Maar we kunnen het niet genoeg zeggen, een vuur bouwen met gesprokkeld hout is moeilijk, en voor je een week op trektocht vertrekt met enkel een mini houtstoof als kooktoestel… zorg dat je een jaartje geoefend hebt, in alle omstandigheden, en tijdens alle seizoenen!

Voor een BBQ zijn we altijd wel te vinden, en spekreepjes (ontbijtspek) zijn werkelijk ideaal om die lekker crispy langs de vlammen te grillen. Het volstaat hier om een eenvoudige stok horizontaal of in een boog langs het vuur te monteren en de spekreepjes erover te draperen. Fingerfood!

Worstjes roosteren in het vuur blijft natuurlijk ook een klassieker. Een tak zoeken, scherpe punt aan maken, en maar grillen. Nu dit gezegd zijnde, we hebben al evenveel worsten op die manier verloren in het vuur. Light My Fire heeft sinds kort een leuk gadget hiervoor, een simpel stukje staaldraad, dat een prikker vormt, en een verende ring heeft die rond een stok gekneld kan worden. Het voordeel is tweeledig: je eten hangt beter vast én je kan gewoon een dode stok van de grond gebruiken, want de stok zelf komt niet meer in contact met je eten! Slim gezien. En omdat koffie drinken net zo belangrijk is, maar een extra tas wel eens vervelend veel plek kan innemen in de rugzak, zijn er de Light My Fire opvouwbare bekertjes. Disclaimer: neem geen roze als je crediet wilt opbouwen in de bushcraft community. Hunter orange kan er nog net door…

Op de achtergrond zie je een groene roestvrij stalen fles van Klean Kanteen. Dergelijke flessen zijn ecologisch gezien beter voor het milieu, en gezonder voor je lijf. Beter nog, ga voor de niet geverfde stainless steel “Reflect Kanteen” drinkfles. Die kan je zo in de vlammen werpen om je water te koken in een survival situation – denk er wel aan om het dopje open te houden of je heb een pijpbom gemaakt! En euch… probeer het niet met een dubbelwandige, en dus geïsoleerde fles! Hetzelfde boemresultaat.

In bushcraft zijn gietijzeren potten ook heel populair. Zoek maar eens “Dutch oven” op. Daarmee kan je werkelijk alles bakken, inclusief je eigen brood. Alleen is het weinig draagbaar en misschien net een brug te ver voor de gemiddelde bushcrafter, of de bushcraft / hiker hybride. Maar voor pakweg een scoutskamp, of een uitgebreide gathering, is gietijzer uiteraard een droom om mee te werken.

Investeer in een simpele roestvrij stalen drinkbeker, ideaal zijn die modellen met opvouwbaar handvat, en waar je fles mooi in past, een stalen kookpot of een stalen drinkfles. In de wildernis kan zo’n eenvoudig roestvrij stalen object je levensverzekering zijn.