De eerste nylon gebaseerde softshell uit de reeks. Met zijn 91% nylon en 9% elastaan is de Vaude Badile Jacket zeer sportief en stretchy ontwikkeld. Wat meteen opvalt is de speciale capuchon, en hoe die mooi één wordt met de kraag van de jas. Met 470 gram behoort deze softshell duidelijk bij de lichtgewichten. De jas is dan ook één van de koelste uit de serie, perfect voor warmere omstandigheden dus. En met 160 EUR zitten we nog altijd mooi in de gemiddelde prijscategorie.

De snit is duidelijk sportief, zonder extreem snug te zijn. De lengte van de mouwen is goed, en er zijn ook nog eens thumbloops, iets wat we graag zien op een softshell. De omtrek van de mouwen is terug sportief. Het stretchvermogen is bij het allerbeste uit deze test.

Zijn lichte gewicht is absoluut één van de highlights. Enkel de vergelijkbare softshell van The North Face is 5 g lichter, maar die is een pak extremer gesneden en stretcht net wat minder goed. Je pakt deze softshell op en je voelt meteen hoe licht, fris en stretchy die is. Ideaal dus als een alles in één laag voor de warmere temperaturen, waar een fleece overkill lijkt, en je je dood zou zweten in een hardshell.

De structuur van binnen lijkt bijna op katoen en voelt dan ook aangenaam en luchtig op de blote huid. Vaude stelt dat de winddichtheid 80% is. Dit is prima – complete winddichtheid zal gegarandeerd zorgen voor oververhitting. Dus die 20% zorgt voor dat beetje verfrissing dat je nodig zal hebben om droog te blijven (van het zweet) tijdens intensieve inspanningen. Het feit alleen al dat Vaude expliciet stelt dat dit bewust maar 80% winddicht is, is een prima zaak.

Deze softshell heeft véél mooie details: dubbele rits, thumbloops, Napoleon zakje op de borst, aansnoerkoord van de taille verstopt in de zakken vooraan, én een zeer geslaagde, unieke capuchon.

Deze capuchon heeft geen verstelmogelijkheden, geen koordjes vooraan of achter. En eerlijk gezegd, de Badile Jacket heeft die niet nodig. De snug zittende capuchon komt van onder en naast de kraag vooraan vandaan, om dan over te lopen in de jas zelf achteraan, en past snug over het hoofd, zodat een eventuele helm er mooi bovenop past. Omdat er geen aanspandingetjes zijn steekt er ook niets in de weg, wat het één van de aangenaamste capuchons uit deze test maakt.

Zet je de capuchon niet op, dan heb je door deze unieke constructie toch nog een aangename kraag die vooraan wat bescherming biedt. Het is allemaal wat moeilijk te beschrijven, maar de capuchon snit is echt wel bijzonder, en werkt zonder meer goed. Bekijk even de foto’s en als je aan het shoppen bent, moet je het zelf maar even van dichtbij bekijken. Goed gevonden van Vaude.

De Vaude Badile Jacket werd onder meer getest tijdens een 300m hoge rotsklimroute in het Mont-Blanc massief. Het weer was warm en vochtig, onweerachtig. We wisten dus dat de kans groot was op regen naar het einde van de dag toe. Maar omdat het hier om een lange rotsklimroute ging, wilden we toch héél erg het gewicht in toom houden. Het lage gewicht van de Badile Jacket, samen met zijn zeer goeie stretch en zijn frisse stof zorgen ervoor dat deze softshell meeging.

Na een paar close encounters – een stevige rotsblok die los kwam en de route die plots “stopt”, waarna een abseil volgde die we best niet publiceren, halen we maar net de top, in de regen. Wat eerst druppeltjes waren verandert in een zeer stevig onweer met blikseminslagen veel te dichtbij. We moeten nog een dik uur naar beneden te stappen.

Het stortregent en bij momenten zien we hooguit enkele meters voor ons, zo intens en hard dat de regen valt. Geen softshell is hierop voorzien en water sijpelt uiteindelijk naar binnen. Maar koud krijgen we het niet; maar volledigheidshalve moeten we zeggen dat we dan ook geen pauze genomen hebben tijdens de afdaling. De Badile Jacket houdt de wind tegen, houdt ons warm niettegenstaande de super lichte stof die we expres voor deze warme dag gekozen hebben, maar voelt ondertussen klam aan de binnenkant. Aangekomen merken we dat de softshells echt wel door en door nat zijn aan de buitenkant, maar vanbinnen was er nog enige bescherming – er was een enorm verschil hoe de stof buiten tegenover binnen aanvoelde: buitenkant absoluut gesatureerd met water, terwijl de binnenkant “gewoon” klam aanvoelt met hier en daar een natte plek.

Qua real world test kon dit wel tellen. Hadden we nu enkel een softshell bij, en geen extra kleren om te wisselen in iets droog, dan hadden we wellicht een probleem. Sneldrogend zijn de softshells wel, maar je kan niet iets drogen in een luchtvochtigheid van nagenoeg 100% en een nachtlange stortbui. In een berghut hadden we deze softshell wel op een enkele nacht droog gekregen. Maar in basecamp “Kuiken” springen we gewoon snel in een droog shirt, trekken we een zakje chips open en drinken we een grote tas soep – we beschouwen dit als een volwaardige maaltijd – en zijn we vooral blij dat we niet meer op die rotswand zaten toen het onweer in alle hevigheid los barstte.

De Vaude Badile Jacket is licht, fris, zeer goed sportief gesneden en zeer stretch. Omwille van het dunne materiaal voelt het meer als een zeer comfortabele jas aan, dan je stugge stereotype softshell. Maar het is wel degelijk een softshell en voldoet aan alle door ons vooropgestelde eisen van wat een echte softshell moet hebben. De Vaude Badile is volledig stretch geweven in nylon, en bevat geen membraan noch voering, wat het zeer ademend maakt. De uitrusting is zeer volledig, inclusief een bijzonder geslaagde snugge capuchon. En windbescherming is bewust op 80% gelaten.