Voor absoluut functionele uitrusting moet je bij Rab aankloppen. In de categorie fast & lite bekeken we het buitenbeentje de Rab Ventus Pull-on, een lichtgewicht windshell voor actief gebruik dat beschermd tegen wind en zon.
Ze noemen het geen windshirt, maar een windshell. Rab klasseert het ook niet als een softshell, maar eigenlijk is het dat wel: een heel, heel dunne softshell, die de wind gedeeltelijk tegenhoudt en nog beter adement dan een klassieke windshirt. Vandaar de moniker “actief gebruik”. De Ventus Pull-On dient om hard in te werken!
Het leuke aan Rab, zoals een vriend onlangs correct opmerkte, is dat je geen compromis hoeft te maken in de keuze van je uitrusting. Voor ieder nicheaspect van de bergsport hebben ze wel een model, of zelfs een hele kledingslijn. Binnen de stretch woven windshells vinden we drie modellen terug, de Ventus Pull-on, de Boreas Pull-On (met hood) en de Zephyr Jacket (met hood en volledige rits). Alle drie zijn ze windresistent, maar niet winddicht, bieden ze gigantisch veel stretch (14% spandex, wat heel veel is) en ligt de nadruk op extreem hoog ademend vermogen. Dezelfde lijn bestaat bij de vrouwen: Solar, Aurora en Lunar.
Je ziet mooi de overgang van een jas naar een pullover in de tabel hierboven. De jas maakt als enige gebruik van dikkere inzetstukken op de schouders. Die zijn gemaakt uit was ze bij Rab Matrix DWS noemen, een steviger nylon van 90dx150d – 182g/m2. Deze inzetstukken zijn als enige uit de lijn behandeld met een DWR. De overige delen van de Zephyr, zijn net zoals bij de Boreas en Ventus, uit het lichtere, onbehandelde Matrix SWS, polyester, 75d/40d.
Normaal gaan we altijd voor het model met de capuchon, maar omdat het hier om een windshell gaat, en de stof niet waterafstotend is (geen DWR behandeling) dient de capuchon enkel voor wat extra warmte, of bescherming tegen de zon. Niet als bescherming tegen vocht. Dus voor één keer kiezen we bewust het model zonder capuchon en gaan we fast & lite in gedachte voor het lichtste model, de Ventus. Het feit dat de Boreas geen duimlussen heeft en lycra mist in de manchetten en zoom, bevestigde de keuze voor de Ventus.
De Ventus kan makkelijk in het borstzakje opgeborgen worden, en biedt een diepe ventilerende rits. De kraag heeft een aangenaam dun laagje fleece. De stretchy polyester stof biedt UPF 50+ bescherming, en is behandeld met wat ze Polygiene noemen, tegen nare geurtjes bij actief gebruik. Deze Polygiene is een nieuwe toevoeging binnen deze lijn. Het actieve ingredient is silver salt. Zilver heeft inderdaad een gekende antibacteriële werking. Polygiene komt niet in contact met de huid zelf, maar moet eerder voorkomen dat de bacteriën zich op de stof kunnen nestelen. Onze ervaring met deze nieuwe behandeling is een beetje dubbel: je riekt misschien minder het zweet (de bacteriën dus) maar er is toch een lichte soort van “caoutchouc” geur bij intens gebruik.
We houden van de unieke positionering van deze lijn: het is een softshell, het is een windshirt, je kan het als tussenlaag aandoen (met het MeCo shirt heb je natuurlijk een killer combo). Het is zeer licht met zijn 250 gram (het kon nog lichter maar dan moet je inboeten op de hoeveelheid elastaan, en jongens is die gigantische stretch comfortabel!), het kan mooi opgeborgen worden in een net klein pakketje en het kost best weinig voor wat het te bieden heeft: 55 EUR.
Koop het niet als bescherming tegen lichte regen, daarvoor dient het niet, en kan je best een klassiek windshirt nemen (denk dan misschien richting Pertex). Zoals we al schreven beschermt het gedeeltelijk tegen de wind, waardoor je nog net een beetje bries erdoor voelt komen, om al dat zweet extra snel af te voeren. De windbescherming is minder dan een nylon windshirt maar een pak meer dan een fleece. En de bleekhuiden onder ons, die niet met korte mouwen in de bergen mogen, zullen blij zijn te horen dat we deze pullover konden verdragen tot temperaturen net onder 20°C. Bij actief gebruik. Eigenlijk vult het perfect de niche waar een baselayer te weinig is, maar een fleece of gelijkaardig te warm zou zijn. Denk 1000m bergop ploeteren in de Alpen door de laatste resten sneeuw op het einde van de lente. Of een eind gaan rennen bij vriesweer. Of zelfs een fietstocht bij de eerste zonnestralen in het voorjaar. Om het casual te dragen in de stad… neen daarvoor moet je niet bij Rab zijn; te technisch, te functioneel.
Ook mensen die een hekel hebben aan een “hard” windshirt maar toch bescherming nodig hebben tegen wind, of gewoon mensen die heel hard zweten, moeten dus eens kijken naar deze eigenzinnige, lichtgewicht super elastische softshell – dat Rab geen softshell wilt noemen. Windshell… what’s in a name.
Qua duurzaamheid kunnen we niets opmerken. In principe kies je voor de sterke Zephyr jas met nylon inzetstukken op de schouders als je vaak een zware rugzak draagt, maar het lichtere polyester dat wij sinds deze lente gebruiken toont geen sporen van slijtage. De slim fit past goed onder een rugzak of onder een klimgordel.
Het compromisloze aan Rab doet ons altijd glimlachen: gewoon no-nonsense, discrete spullen die werken, en vaak een heel specifiek doel in gedachten hebben. Deze Rab Ventus Pull-on is pure functionaliteit, en biedt exact dat beetje bescherming waar de ervaren buitensporter op zoek naar is: windbescherming maar niet ten koste van ademend vermogen. Licht, sterk en hopen bewegeningsvrijheid krijg je erbij. En je hebt nog eens keuze uit drie (zes) modellen ook.
rab.uk.com
55 EUR
Geef een reactie