De eerste woorden die bij ons opkwamen bij de Marmot Tempo Hoody waren zacht en comfortabel. En meteen daarna merkten we de enorme stretch op. Er zitten nog wat stretchy softshells in deze test maar de Tempo Hoody verslaat ze allemaal in dit domein! Een goeie snit dankzij “Angel-Wing Movement”, Marmot’s meest ademend M3 softshell stof en een goeie set zakken vervolledigen het plaatje.

De prijs is zeer scherp met zijn 130 EUR, samen met de Patagonia de meest economische aankoop. Met zijn gewicht van 636 gram is het dan weer de zwaarste uit de test, maar dit valt grotendeels te verklaren door zijn gigantische afmetingen. De maat L komt zowat overeen met een XXL. Gelukkig hadden we hier nog een naar Hardangervidda smachtende reus rondlopen die netjes paste in de Tempo Hoody. Je kan dus best even deze softshell passen alvorens die te kopen! De mouwen zijn aangenaam extra lang, de snit is sportief als je de jas in de juiste maat neemt.

De Tempo Hoody is gemiddeld warm, en is binnen die categorie wellicht de warmste. De zachtheid van de stof – hun eigen M3 softshell materiaal uit 90% polyester en 10% elastaan– en de grid aan de binnenkant beïnvloeden wellicht dit gevoel van warmte. De buitenkant van de stof is mooi egaal glad, zonder echt een bepaalde textuur te hebben, die we bij andere softshells soms wel zien, en is daardoor goed waterwerend. Het parelend effect van water wordt hierdoor alleen maar sterker hebben we de indruk.

De Tempo Hoody uit Marmot’s M3 softshell materiaal is volledig toegespitst op ademend vermogen. Marmot heeft hier sinds jaren al een goed systeem voor. Hun M1 softshells zijn de warmste, daar zijn bescherming en thermisch vermogen de top prioriteiten. M2 is tussenin, met nadruk op bescherming tegen de elementen, gecombineerd met voldoende ademend vermogen. Met M3 – het materiaal van deze softshell – ligt de nadruk nagenoeg volledig op ademend vermogen en komt thermische bescherming pas laatst. Anders gesteld: M1 is voor koude omgeving met lage inspanning, M2 is voor koud tot gematigde omgeving met gematigde inspanning, en M3 is voor sterke aerobische inspanning in milde klimaten.

Omdat dit systeem, en de denkoefening erachter best wel goed is, en ons bewust maakt wat een bepaald type softshell is, en niet is, lijsten we even op hoe Marmot zijn prioriteiten ziet voor deze verschillende types softshell. Je ziet duidelijk hoe de nuances verschuiven. M1 is de warmste, M3 is de softshell die we hier testen.

M1: weerbestendigheid – thermische bescherming – ademend vermogen – duurzaamheid – stretch.
M2: weerbestendigheid – ademend vermogen – thermische bescherming – duurzaamheid – stretch.
M3: ademend vermogen – duurzaamheid – stretch – weerbestendigheid – thermische bescherming.

De Marmot Tempo Hoody is zeer compleet uitgevoerd met 2 zeer grote ritszakken, een Napoleon borstzak, en een binnenzak. De capuchon kan aangespannen worden via de voorkant – de koordjes zijn netjes vastgemaakt aan de binnenkant – en via de achterkant. De mouwen hebben geen thumbholes maar zijn aanspanbaar met velcro. De zoom kan aangesnoerd worden via twee koordjes.

“Angel-Wing Movement” zoals Marmot het zelf noemt, flapperende engelen vleugeltjes zeg maar, is een snit die ervoor zorgt dat de jas niet omhoog kruipt als je je handen uitstrekt of omhoog steekt. Dus geen koude blote onderrug tijdens acrobatische toeren. En zoals je kan zien op de foto staan de mouwen inderdaad vrij omhoog wijzend op de jas, wat zorgt voor extra bewegingsvrijheid terwijl je jas mooi blijft zitten waar hij moet.

De Marmot Tempo Hoody is een zeer volledige softshell voor een scherpe prijs. Hun large is weliswaar een large voor reuzen, dus passen is noodzakelijk. Los daarvan heb je hier te maken met een uitstekende stof, die waanzinnig hard stretcht, en waarvan de overige softshell specs heel bewust en zorgvuldig gekozen zijn door Marmot – en ze weten duidelijk waarmee ze bezig zijn. Een softshell zoals we die graag zien.