Superrobuste softshell met Gore Windstopper membraan dat zeer weerbestendig is, maar waarvan het ademend vermogen zich onherroepelijk lager bevindt dan de stretch woven softshells – gelukkig heeft Mammut de grootste ventilatie ritsen ooit voorzien, van de heup tot aan de elleboog! Met zijn gewicht van 584 gram bevindt de Ultimate Hoody zich in de hogere gewichtscategorie samen. Zijn prijs is de hoogste uit deze test: 250 EUR, en Windstopper zit daar zeker voor iets tussen, letterlijk en figuurlijk.

Onze vrienden bij Mammut wilden heel graag deze softshell in de test. Er was een dubbele reden: dit is hun beste softshell waar ze echt 100% achter staan, en een softshell met alle door ons vooropgestelde eigenschappen hadden ze deze zomer niet meer in hun gamma. De Mammut Elias Jacket kwam dicht in de buurt, maar ontbrak een capuchon.

Dus zo kwam buitenbeentje Mammut Ultimate Hoody op onze testbank terecht. Waar de Mountain Hardwear wat genen deelt met een fleecejas, deelt de Mammut Ultimate Hoody een pak genen met de typische winddichte Gore Windstopper fleeces. Ja… deze softshell heeft een membraan, en eigenlijk mocht dat dus niet volgens ons lastenboek. Maar het verhaal achter Gore Windstopper is best wel interessant, en van alle membranen uit de Gore stal is Windstopper wellicht het meest ademend, en zeker het meest authentiek. Lees even mee.

Wat veel mensen niet weten is dat het Gore Windstopper membraan behalve de wind tegenhoudt, ook perfect de regen tegenhoudt. Hoewel Gore het liever niet zo stelt, is Windstopper eigenlijk de eerste generatie Gore-Tex waterdicht membraan, toen nog opgebouwd uit één enkele laag PTFE – PTFE dat beter bekend staat onder de merknaam Teflon. We spreken nu wel eind de jaren 70. Een enkele laag PTFE is zeer ademend (voor een membraan), en damp – je zweet dus – kan rechtstreeks van binnen naar buiten, door het web van microporiën. Later bleek dat dit membraan door vervuiling aan de binnenkant, door onder meer vetten en olieën van je huid, niet geheel waterdicht bleef. Dus werd er maar een extra PU coating aangebracht aan de binnenkant, zodat het originele PTFE Gore-Tex membraan extra beschermd was. Inderdaad, de originele Gore-Tex was de beste ooit qua ademend vermogen, maar begon te lekken na vervuiling.

Welnu dit originele PTFE membraan zonder extra PU coating, dat dus eigenlijk nog wel redelijk kon ademen, zeker voor een membraan, is net wat ze vandaag nog in Windstopper gebruiken. Dit betekent dat deze softshell niet enkel winddicht is, maar ook waterdicht, in het begin toch, en als we even mogelijke lekken via de naden vergeten. De binnenkant heeft zo’n typische beschermende bekleding en zal dus de vervuiling die uiteindelijk tot lekjes zal leiden, tegen gaan. Je hebt dus een grotendeeels waterdichte jas die toch wat water kan doorlaten – en doen alle softshells dit niet? – dat gebruik maakt van het best ademend, originele membraan van Gore. Enkel winddicht? Neen hoor Windstopper kan heel goed tegen water, alleen durft Gore dit niet zo expliciet te stellen, en deze Mammut Ultimate Hoody uit 91% polyester en 9% PTFE “Windstopper” heeft ook nog eens een Durable Water Repellent (DWR) die het geheel nog waterdichter maakt, en ervoor moet zorgen dat de – hydrofobe, waterafstotende – polyester buitenstof niet gesatureerd geraakt met regen.

Genoeg over de waterdichtheid. De softshell zelf nu. Deze softshell is stevig en zwaar, en mooi gemaakt, met veel aandacht voor afwerking. Wat meteen opvalt zijn de twee gigantische, dubbele ritsen die helemaal vanaf de heup (de taille) lopen tot voorbij de oksels tot aan de elleboog. De kwaliteitsritsen gaan soepel open en dicht. Je kan zo vanaf de elleboog openen, of vanaf de heup, of een combinatie van beide. Je kan als je wilt de ritsen helemaal open zetten waardoor deze softshell op een schort lijkt, die volledig open is aan de zijkanten. Qua ventilatie zit het dus echt wel snor, en dat is dan ook het succes van deze softshell; je kan die goed aanpassen aan de omstandigheden. Stap je bergop, dan rits je alle twee de zijritsen open, desnoods zelf de dubbele voorrits. De frisse lucht stroomt binnen en meteen voel je het verschil in temperatuur. Op de top rits je opnieuw dicht, maar laat je de pitzips onder de oksel een beetje open, zodat je niet afkoelt, maar het overtollige zweet toch nog weggeraakt. Daarna rits je alles weer dicht om het lekker warm te hebben. Door te spelen met deze makkelijke ritsen kan je de temperatuur binnenin de softshell goed regelen.

Verder is de Ultimate Hoody ruim gesneden, waardoor er ruimte is voor een eventuele fleece of zo onder de softshell, wat zijn functie als volwaardige shell alleen maar benadrukt. Zeker in de winter, bij vriestemperaturen en sneeuw, zien we deze jas als een volwaardig alternatief voor een regenjas. Deze softshell stretch weliswaar niet – PTFE stretcht in het algemeen niet. De Ultimate Hoody heeft ook nog thumbholes, met mooie lange mouwen en één binnenzak. De capuchon is afgewerkt met twee nette aanspankoordjes vooraan. De zoom onderaan kan niet aangespannen worden omwille van de ritsen. Het gewicht en de dikte van de softshell maken dit in zijn volledig gesloten toestand een best wel warme softshell, even warm als een typische Windstopper fleece.

De toevoeging van een membraan, reduceert het ademend vermogen en de stetch, maar verhoogd de weersbestendigheid. Omdat het een Windstopper membraan is, én er uitstekende ritsen in de softshell verwerkt zitten, blijft het ademend vermogen bij de beste in zijn soort in de wereld van hardshells. Afwerking is typisch Mammut en Zwitsers: tot in de details en zeer functioneel.