Tokke had die al getest. De beste slaapzak ooit zei hij, bij diep onder het nulpunt slapen “in je pure… “. En hij heeft meer slaapzakken liggen dan het Belgisch leger F16’s heeft. De specs leren ons dat het gaat om een slaapzak met 800 gram 800+ cuin dons. 800 gram dons valt al in de categorie “veel” en warm zal deze zak zeker zijn. Maar er zijn talloze slaapzakken die 800 gram dons aanbieden. Wat maakt deze Very Important Bag van Yeti nu zo bijzonder?

Wel de YETI V.I.B. 800 slaapzak is typisch zo’n zaak waar de cijfertjes je niet het volledige verhaal vertellen. Iemand met de nodige ervaring weet wat 800 gram kwaliteitsdons betekent, zo iemand kan zich daar iets bij voorstellen. Maar toch… dan kom je de YETI V.I.B. tegen… en de slaapzak overtreft al je verwachtingen: ultralicht, heel compact, en vooral… extreem dik. Is het hun zogenaamde CyrstalDown dons – een marketingnaam voor hun speciaal geselecteerde kwaliteitsdons, of hun ingenieuze baffle construction, hoe dan ook, deze slaapzak is zo dik, dat iedereen hier in die wou slapen. Testers genoeg dus.

Yip… specs vergelijkingen op het internet is één ding. De slaapzak in je handen houden, de kwaliteit ervan voelen, en die waanzinnig dikke loft is iets heel anders! Doe jezelf een plezier wanneer je op zoek bent naar een klasse slaapzak en bekijk die Yeti V.I.B. lijn even van dichtbij.

Wat meteen al opvalt is de langere en bredere snit: 230 x 85cm – dit is hun normale model. Eindelijk een slaapzak waar ik makkelijk in lig, waar de hood en de neckbaffles perfect passen. Waar je voeten lekker warm in liggen zonder de slaapzak uit te rekken. Yeti is van Duitse makelij en dat merk je dus ook in de afmetingen, ideaal dus voor de langere en bredere medemens.

Brecht nam de slaapzak mee voor een trektocht in de Vogezen deze winter. Voor Brecht was de slaapzak net iets te ruim met zijn 68kg. Maar 800 gram topkwaliteit dons kon hij evenmin negeren. 7 dagen slapen op de sneeuw, in een sneeuwhol, of in een tent, naargelang de omstandigheden. Ook een nachtje in een schuilhut om het geheel even te laten drogen.

Bij het slapen op de sneeuw kwam er veel koude langs onder. Het is dan ook onze ervaring dat de lichtgewicht opblaasmatjes moeite hebben met sneeuw en temperaturen diep onder nul – behalve natuurlijk de warmste matjes à la Exped Downmat 9. Een extra closed cell foam matje van enkele euro kan wonderen doen in dergelijke omstandigheden (CCF matje dan bovenop je opblaasmatje leggen, tegen je lichaam, daar kan het je het meest efficiënt isoleren).

Alleen had Brecht zo’n extra matje niet mee, en voelde hij de koude sneeuw toch wel doorstralen. Dat hij extra veel ruimte had in de slaapzak was natuurlijk ook geen pluspunt als je kleiner bent (176cm) want die ruimte moet je natuurlijk ook opwarmen, maar Tokke is nochtans ook geen reus, en die had het telkens heel warm in dezelfde slaapzak. De vrouwelijke testers konden de slaapzak alleen maar als “zalig” bestempelen en hadden het ook geen koud, weliswaar onder minder extreme omstandigheden als Brecht. Het zal dus wel het gebrek aan grondisolatie geweest zijn en de temperaturen die onder de -10°C doken.

Wat Brecht wel heel goed kon testen is hoe resistent de slaapzak tegen vocht is. De Yeti V.I.B. was beduidend beter in het water afstoten dan zijn normale slaapzak. Druppels bleven mooi op de tijk staan, in plaats van er meteen in te dringen. Met dank aan het zogenaamde SupCell nylonmateriaal van 30g / m2. Verluchten en drogen van de slaapzak ging dan ook makkelijker, wat zeker nodig is tijdens een trektocht van een week. Slapen in een (warm!) sneeuwhol was dan ook geen probleem.

De YETI V.I.B. 800 is een premium slaapzak voor de ervaren trekker die er in de winter tot -10°C mee wilt gaan. De slaapzak is beduidend warmer, lichter en dikker dan andere gelijkaardige slaapzakken met “dezelfde” specs. Overtuig jezelf vooraleer je dergelijke grote investering doet, en ga de slaapzak voelen. Dan weet je wat we bedoelen.

www.yetiworld.com