Een nieuw paar schoenen kopen en die dan voor jaren gebruiken blijft een mijlpaal voor iedere wandelaar. Je huidige schoenen zijn tot op de draad versleten, maar net nu zijn ze zo comfortabel geworden, en wil je ze eigenlijk helemaal niet vervangen. Maar dat gat ter hoogte van de rechter kleine teen is ondertussen zo groot geworden dat het water er losjes in stroomt, en familieleden en vrienden beginnen zich bezorgd af te vragen of je geen nieuwe schoenen nodig hebt? En je vrouw vindt dat je zo niet meer op straat mag komen. Klinkt bekend? Ok dan is het tijd voor een nieuw paar schoenen.
En toen kwamen we KEEN tegen.
Eigenlijk kennen we KEEN al, en hebben we een decennia geleden een paar coole sandalen gekocht van KEEN in de USA. Mooie leren sandalen met een dikke stootrand vooraan, een vrij gesloten hiel en een stevige relief zool. KEEN bestond toen nog niet in België en eindelijk hadden we eens een sandaal die er niet te truttig uitzag, stoer en gekleed was, en waar je gerust de stad mee inkon in de zomer. Toen, in de USA, was KEEN net begonnen, en de verkopers waren enthousiast, héél groot draagcomfort en lekker stevig. Nu bijna 10 jaar later hebben we deze sandalen nog steeds, zien die er eigenlijk nog uit zoals de eerste dag, en gaan die systematisch mee op reis naar het zuiden – ze worden zelfs gebruikt voor lange autoritten achter het stuur.
En dat is eigenlijk een beetje de geschiedenis achter KEEN. Een toffe en mooie sandaal met een stevige stootrand. Ontwikkeld door zowat de knapste bollen in de outdoorschoenenwereld, want als je ziet wie KEEN opgericht heeft, en welke mensen samengekomen zijn, met welke achtergrond en ervaring, dan weet je dat dit bedrijf voor innovatie en comfort kan zorgen. De hele resem aan outdoorprijzen sinds 2003 bevestigen dit dan ook.
Onze bijna 10 jaar oude KEEN sandaal, still going strong!
Dus KEEN zijn gespecialiseerd in sandalen. En dat is dan ook het meest voorkomende type in hun gamma. En euch… net daarom kiezen wij voor een wandelschoen… een zogenaamde boot, een hiking boot. Maar een “mid”, dus niet te hoog, maar hoger dan pakweg een trail runner.
Best wel vreemde keuze, maar we waren benieuwd hoe een gespecialiseerd merk als KEEN het doet in de uitgebreide wandelschoen wereld. Hoe zien zij de ideale wandelschoen? En waarom heeft de KEEN Gypsum Mid al verscheidene prijzen gewonnen, waar merken met zowat honderd jaar ervaring naast de prijzen vallen?
Eerst en vooral, een paar praktische zaken. De Gypsum Mid komt in een aantal kleurcombinaties, is waterdicht dankzij hun eigen ontwikkeld membraan, gebruikt nubuck, heeft een anatomisch EVA voetbed, en een rubberen buitenzool. De maat kan je best naar boven afronden, onze gewone 43 werd een 44, en paste perfect. De Gypsum Mid lijkt eigenlijk een beetje op een doorontwikkeling van de Targhee, een populaire wandelschoen uit het gamma, met de toevoeging van waterdicht membraan en een imposantere zool, waardoor er nog meer tractie is op modder, sneeuw en ijs.
Heb je een bredere voet, dan kan je eigenlijk hier al stoppen met lezen. Doe jezelf een plezier en pas een paar KEEN schoenen. De schoenen moeten niet ingelopen worden en zullen als gegoten zitten. Wereldwijd zijn wandelaars het over eens: KEEN is uiterst geschikt voor brede voeten. Nu dat zullen de marketing boys niet graag horen. KEEN is er niet enkel voor brede voeten! Wel dat komt goed uit want ik heb eerder smalle voeten. Dus hoe presteert de uiterst geschikte schoen voor brede voeten op smallere voeten?
Het korte antwoord is zalig. Het lange antwoord komt er nu aan. De specs staan vol high tech benamingen zoals KEEN.Zorb strobel, torsion stability ESS shank en TPU heel stabilizer. Wat betekent dit en wat doet dit?
Die Zorb strobel zorgt voor extra demping in het voetbed, en het is genaaid in de schoen zoals in een sportschoen (de strobel steek). Het gele Zorb ding vind je terug onder de binnenzool. Hierdoor geniet je van EVA demping en nog eens extra Zorb demping. De TPU heel stabilizer is een voorgevormde cup die ervoor zorgt dat je hiel stevig op zijn plek gehouden wordt. De ESS schacht zorgt voor de nodige torsie in de lengte van de schoen, zodat de schoen beter kan omgaan met ruw terrein en niet te soepel plooit op oneffenheden, zonder te zwaar te worden.
Het in en uitstappen is heel gemakkelijk. Je spant één rij haakje aan en je trekt de veters aan. Gedaan. Omwille van de middelgrote hoogte en het hoge algemene comfort voelt het eerst wat vreemd aan. Alsof de voet niet voldoende strak zit in de schoen, alsof je er maar niet in slaagt om de schoenen voldoende aan te spannen. Maar komt het nu door die high tech features of niet, zodra je over het losse gevoel heen bent, merk je dat de schoen heel stevig en precies stapt. Of ligt het aan die riem die van achter de schoen loopt naar voren en door de veters mee aangespannen wordt? Ik weet het niet, maar het werkt wel. Wel even wennen hoor, en misschien iets waar je de schoen tijdens het passen wel eens onnodig op zou durven afstraffen.
Het resultaat is een pantoffel comfortabele, ultralichte schoen (574g voor één schoen in maat 44, mét vuil) waar je echt kilometers mee kunt gaan vreten. De voorbije maanden zijn we honderden kilometers gaan wandelen in de Ardennen en de Hoge Venen met deze schoenen, en nooit hebben we een blaar gehad, of pijnlijke voeten, of zijn we uitgegleden. Het lichte gewicht én uitzicht van de schoen gaat misschien de die-hard avonturier afschrikken, maar we kunnen enkel zeggen dat we de voorbije 10 jaar enkel full leather boots gedragen hebben om nu frisjes rond te huppelen met lichtgewicht high performance schoenen, we waren net zo sceptisch in het begin, maar hebben de schoen nog nergens zien falen tot nu toe. Plus je wordt dat pluimgewicht, en de extra kilometers of hoogtemeters die je hierdoor kan afleggen, zo gewoon dat de rest van de outdoorschoenkast echt wel zwaar begint te voelen.
Persoonlijk denken we dat de KEEN Gypsum Mid uitstekend is voor twee doelgroepen: mensen die voornamelijk in België wandelen, in Vlaanderen, de Hoge Venen of de Ardennen, en die in principe geen stuggere schoen nodig hebben; mensen die voornamelijk op zoek zijn naar comfort, stabiliteit en perfecte demping. Er is geen enkel pad in de Ardennen dat je niet kan stappen met deze schoen.
Anderzijds is deze schoen ook geschikt voor de ultralight avonturier, die goed zijn limieten kent, en bewust op zoek is naar een lichtere schoen voor trektochten die toch nog een volwaardige bescherming biedt.
Zijn er minpunten? Wel, persoonlijk heb ik het na 10 jaar volledig leren schoenen het niet zo op membranen. Deze bescherming tegen water zorgt er onherroepelijk voor dat de schoen ietsje minder goed ademt dan een schoen zonder membraan – wat voor alle wandelschoenen geldt. Dit is iets wat je voornamelijk in warm weer zal voelen, en tijdens de herfst, winter en lente weinig last van zal hebben. Er is wel extra ventilatie voorzien in de tong, en voor degene die absoluut tegen waterdichte membranen zijn is er natuurlijk nog de voorganger, de Targhee. Aan de andere kant, dit blijft België en een waterdicht membraan is de voorbije maanden goed van pas gekomen vrees ik… Een ander puntje is de enkele rij van haakjes, het lijkt zo weinig, maar het werkt wel degelijk, eerder een mentale kwestie zeker dat we graag onze stevige bergschoenen hard aanspannen?
Morgenochtend vertrekken we weer richting Ardennen. Welke schoenen dragen we? Yip, de KEEN Gypsum Mid, het is onze schoen geworden de voorbije maanden. Dat zegt eigenlijk genoeg. En dan hebben nog niet eens brede voeten!
Adviesprijs: 149,95 EUR
http://www.keenfootwear.com/be/en/product/ss12/shoes/men/trailhead/gypsum%20mid/dark%20earth!neutral%20gray#
Geef een reactie