Met 10 Dagen IJsland in het vooruitzicht was ik van plan om een nieuw paar wandelschoenen aan te schaffen. Tot er zich een opportuniteit voor deed om de nagelnieuwe herfst 2014 Durand boots van Keen in avant-premiere uit te testen. Een gelegenheid die ik niet aan mijn euch… voeten liet voorbijgaan.

Herken je dit? Het moment dat je nieuwe schoenen uit een doos haalt en je de fabrieksgeur nog ruikt. Je voelt het kriebelen van binnen en denkt “Daar wil ik NU mee op stap gaan!”. De kleuren van deze stevige hiking boots zijn “cool” al zeg ik het zelf. Een mooie diep oranje lijn die zich aftekent tussen de zool en het schoeisel, een echte eyecatcher en dat kan ik wel appreciëren. Een grote lip vooraan in stevig rubber waar ik eerst wat mijn twijfels bij had, maar dat ik er toch stoer vond uitzien. Het was wel grappig om een klein uitroepteken terug te vinden op de zool vooraan. Iets in het genre van “Opgelet, deze schoen kicks ass!”.

Zoals bij alle nieuwe schoenen was ik ook deze keer van plan om ze eerst eens goed in te lopen, alvorens er meerdere dagen mee rond te trekken met een volle rugzak en een handvol Compeed plakkers. Heel plezant trouwens als je een bureaujob hebt. Je vertrekt ’s morgens netjes naar je werk met je stadskleren aan en dan daar onder een paar van die ruige wandelschoenen. Aandacht genoeg op het werk maar dat kon me niet deren. Liever eerst de schoenen gewoon worden dan meerdere dagen met blaren te moeten rondlopen in IJsland.

Hoe voelt het nu om deze hikers voor het eerst aan te doen? In één woord “fantastisch!”. Het gaf me zo’n beetje het “Bear Grylls” gevoel. Met andere woorden, ze zitten echt als gegoten. Je glijdt er makkelijk in door de brede bovenkant en rijgt ze eenvoudig vast. De veters zijn zo voorzien dat je de bovenste twee haakjes niet hoeft te gebruiken en pas hoeft aan te trekken als je er volledig inzit. Een handige feature die we bij enkele andere merken ook al eens gezien hebben, wat het leven toch weer wat makkelijker maakt als je met ijskoude vingers je schoenen moet aantrekken wanneer je uit je tent komt ‘s ochtends. Ook het lusje achteraan de hiel is echt handig! Hulde aan KEEN om aan deze kleine details te denken!

Wat ook opvalt is de voorgevormde zool. Zo zit de hiel wat hoger dan de bal van de voet. Het lijkt wel alsof je hiel op een luchtkussentje steunt, wat wel aangenaam is. Onder de bal van de voet zit dus minder “cushioning” waardoor hij dus ook iets dichter bij de grond zit. Wat je het gevoel geeft tijdens het wandelen dat je echt wel grip hebt op het terrein. Bijkomend zitten er in de zool van de schoen vooraan aan de binnenkant ook enkele transpiratie-gaatjes. Zo’n beetje in de stijl van Geox zeg maar, maar dan minder extreem. De gaatjes zijn echter niet zichtbaar aan de buitenkant van de schoen, maar vermoedelijk draagt het wel bij aan het kwijtraken van al dat overtollige zweet dat zich ontwikkelt tijdens het wandelen. Ik heb in elk geval geen last van zweet gehad. De KEEN Durand is opgebouwd uit het “KEEN.DRY” waterproof membraan. Straks meer hierover.

Na enkele dagen viel het me op dat het eigenlijk niet nodig was om deze schoenen in te lopen. Geen greintje schuren tegen de wand, pijn of wat dan ook. Het is precies alsof je een sportschoen aan doet en je weet gewoon dat er niets kan misgaan. Kudos voor KEEN, want dat is zeker niet zo bij alle schoenen, ik spreek uit ervaring. KEEN heeft het over “out-of-the-box comfort” en dat kan ik beamen.

Rugzak gepakt, op de trein gesprongen (nvdr: en op het vliegtuig ook nemen we aan). Iceland here we come! Het enige paar schoenen wat ik mee had waren deze Durands van KEEN en ik heb er zeker en vast geen spijt van gehad. De onherbergzame gebieden en ruige terreinen die we hebben aangedaan hebben de schoenen niet kunnen deren. We spreken hier over bergachtig terrein, opgedroogde lava velden, diepe en ondiepe rivieren, ijs bedekt met wat sneeuw, .. zo’n beetje het hele gamma wat ik me kan voorstellen. Vooral handig was de grote rubberen beschermingslip vooraan aan de zool. Het nut ontging me in het begin een beetje, want ik dacht dat het meer een branding thing was. Maar in het rotsige terrein met zeer scherpe grote en kleine lavasteentjes was ik toch blij dat dit er op zat. Het heeft er voor gezorgd dat de schoen volledig onbeschadigd door de trip is gekomen. Mijn ander paar wandelschoenen hebben deze feature niet en ik ben er bijna zeker van dat het leer vooraan zeker zou afgezien hebben bij de neus van de schoen. In één zin ‘Dank u KEEN, nu pas weet ik dit te appreciëren!’. Zelfs zo ver dat ik dit zou meenemen in mijn overweging bij de aankoop van een nieuwe schoen, is de neus goed beschermd? Afhankelijk van waar je naartoe gaat natuurlijk. Voor de Ardennen zal dit misschien minder belangrijk zijn, maar de iets ruigere gebieden waar elke steen een mes is denk je toch wel eerst even na.

Ook de zool is zeer stevig uitgevoerd. Het gaat hier om een duurzame dual compound rubberen buitenzool: de buitenkant is gemaakt voor extra grip, de binnenkant voor extra duurzaamheid. De midzool bestaat uit PU, in de plaats van EVA, wat ervoor moet zorgen dat je na 1 miljoen keer stappen nog steeds een mooie dikke zool hebt, terwijl EVA tegen dan al van 10mm naar 4mm gereduceerd wordt. Wat de zool van KEEN als voordeel of nadeel heeft, is dat je net wat meer voelt met de bal van je voet dan bij een klassieke zool. Je zal zeker geen pijn aan je voeten krijgen, maar je kan wel merken dat er bijvoorbeeld een stuk rots onder je voet zit. Kort samengevat denk ik dat de klassieke zool iets meer rigide is, terwijl de KEEN zool meer feeling heeft met de ondergrond. Het is dus vooral een persoonlijke voorkeur. Het is ook fijn dat de hiel wordt opgevangen door een hoger en zachter stuk in de zool. Heel fijn om te dragen dus.

Hebben de schoenen het goed kunnen volhouden in de regen? Regen was er zeker en vast wel in IJsland, no doubt about that! Het antwoord daarop is vrij simpel: Ja! Geen drupje regen in de schoen, behalve dan de eerste dag. We waren pas toegekomen en ik had geen regenbroek aan. Het gevolg was uiteraard dat de schoen bovenaan beetje bij beetje water binnen nam en toch nat was geworden. Dit was uiteraard aan niemand anders te wijten dan aan mezelf. De schoenen hadden nog niet de hele nacht kunnen drogen en waren de dag erop al terug droog na een uurtje of twee stappen. Heel fijn!

Het enige nadeel wat ik me kan bedenken is het feit dat de schoen gemaakt is voor de iets bredere voet/enkel. Gezien je er makkelijk kan instappen is dit een logisch gevolg. Voor mensen met een smallere enkel is het wel aan te raden om de veters extra stevig aan te spannen.

Sterk punten van de KEEN Durand:
– Stevige rubberen lip vooraan voor bescherming van de tenen en de neus van de schoen
– Zeer goed ademend en waterafstotend membraan die ook nog eens snel drogen
– Aangename pasvorm, zitten heel comfortabel, uitstekende demping
– Eén paar losse haakjes bovenaan voor het vastmaken van de veters
– Brede ingang en een handig lusje achteraan, je kan ze dus makkelijk aantrekken
– Stijlvol, een leuk design en coole kleuren
– American built, in KEEN’s Portland, Oregon, fabriek

Verbeterpunten:
– Iets smallere tong voor mensen met een smalle enkel, zodat de schoen nog dichter kan

www.keenfootwear.com
159,95 EUR