Na de openbaring van de lichtgewicht Exos 38 rugzak van Osprey – alle testers hebben er ondertussen één gekocht – hadden we de kans om ook de 58 liter variant aan de tand te voelen. We vroegen ons al eerder af hoe groot die 58 liter nu wel was, en of die geschikt is voor volumineus wintertrekken.

Het uitpakken van de Osprey Exos 58 is vrij komiek. De rugzak zit heel compact ingepakt en is sterk gecomprimeerd: alle riempjes zijn op zijn hardst aangetrokken. We dachten heel even – wel eigenlijk vrij lang – dat het terug om het 38 liter model ging. Zo aangetrokken en aangespannen zie je werkelijk geen verschil. En met 1.20 kg, 150 gram zwaarder, blijft het gewicht laag en voel je niet het verschil wanneer je die zo even hanteert.

Geleidelijk aan de riempjes open zetten, het volume uitspreiden, dat nog wat wijder zetten, en we begonnen te geloven dat het om de juiste rugzak ging. Ja de 58 is inderdaad groter dan de 38. Ahum… qua nieuwswaarde kan dat tellen! Nu moet je weten dat de Exos lijn volledig identieke features heeft. De 38, 48 en 58 zijn identiek dezelfde rugzakken, en behalve meer stof en materiaal is er eigenlijk geen verschil. Maar goed ook want de Exos lijn is gewoon een schot in de roos voor ons: lichtgewicht, draagcomfort, lekker veel mesh en verder geen enkele overbodige feature.

We begonnen er winter slaapzakken (ongecomprimeerd…) in te proppen, en dikke, zware donsjassen (van meer dan één kg!). Wintersalopettes. Lekker veel Woolpower voor ’s avonds. De Primus ETA Lite stoof. Nalgene flessen om je ’s nachts warm te houden. Eten voor een paar dagen. Deze keer moesten we zelf geen gebruik maken van onze geliefde meshzakken, en kon alles netjes van binnen. With room to spare zoals ze dan zeggen. Ok alles kon er dus in.

Maar het inzicht kwam er pas echt toen we beide exemplaren naast elkaar zagen en gebruikten. Proefkonijn Q deed het experiment van de Kerst wintertrekking nog eens over en nam de 38 mee op trektocht in de Vogezen. Dat wil zeggen het strikte minimum, maar toch nog steeds twee (lichte) donsjassen en droge kleren voor ’s avonds. Gelukkig droeg hij een lichtgewicht opblaasmatje en deelden we een ultralichte tent met zijn drieën, dus op volume kon wat bespaard blijven voor hem.

Osprey Exos 58 en 38: hoger, breder en dikker.

Met beiden modellen naast elkaar, en in actie, zagen we pas hoe gigantisch de 58 werkelijk is. Iedereen was het erover eens dat hier een pak meer in kan, en in zit, dan de 58 liter. Deze rugzak is groot! Hoe groot? Wel sinds het begin van de (vorige generatie) Osprey Exos lijn vroegen we ons af of de grootste rugzak hier geschikt zou zijn voor wintertrekking. Wintertrekking betekent automatisch veel meer gerief, en niettegenstaande het wintergerief ook lichter is geworden, blijft het per definitie meer wegen dan zomergerief (meer isolatie, meer dons, meer synthetische vulling, dikkere wol, sterkere materialen, etc) en vooral, wintertrekking betekent een grote hoeveelheid extra volume. Denk bijvoorbeeld aan een synthetische winterslaapzak, die weegt uiteraard meer dan een drieseizoenen slaapzak, maar het is niet zozeer dat extra gewicht, maar wel dat exponentieel grotere volume dat je weg moet zien te krijgen in de rugzak. Bon, laten we duidelijk zijn, de 58 liter slikt het allemaal. En je moet nog niet eens je best doen.

De ondergesneeuwde Exos 58 terwijl de tent wordt opgezet. Merk op de gigantische rode donsjas.

De tweede dag toch mijn best gedaan, en de slaapzak netjes terug gecomprimeerd. Het “experiment” van de slaapzak ongecomprimeerd wegstoppen, met het gedacht dat die beter de hoekjes zou vormen, en algemene vorm van de rugzak zou overnemen, bracht eigenlijk niet zoveel op. Dus maar comprimeren en diep vanonder in de rugzak steken. Hetzelfde met de zware donsjas (die eigenlijk gewoon een tweede slaapzak is qua gewicht en volume). Nu was er plek op overschot.

Technische afdaling langs Rocher Hans en de 58 zit lekker strak.

Geschikt voor wintertrekking? Enorm! We durven zelf stellen dat de Osprey Exos 58 geschikt is voor klassieke trekkers zonder ultralicht gerief. Het design geeft je werkelijk een gigantisch praktisch volume. De Osprey Aether 60 die Manu droeg leek zelf kleiner.

Osprey Aether 60 en Exos 38.

Qua afmetingen merk je dat de Exos 58 in alle dimensies groter is: hij is hoger, breder en ook een pak dikker aan de zijkanten. Maar met de compressieriemen snoer je die eigenlijk helemaal terug naar de Exos 38 maten. Of zoals we in het begin schreven, bij het uitpakken dachten we dat het de verkeerde was! Best wel grappig: tijdens de wintertrekking met de 38 herkende niemand ons als trekkers, en werden we voor dayhikers aanzien door de paar passanten – de 38 kan perfect doorgaan als een daypack. En nu met de 58 hadden we het gevoel dat we een gigantische rugzak met ons meedroegen. Stop er nog eens sneeuwschop bij zoals wij deden, en je had meteen heel wat bekijks van de langlaufers!

Osprey Exos 58 eenzaam en indrukwekkend op de hoogvlakte van de Vogezen.

Het draagcomfort is zoals verwacht subliem. Logisch want ze gebruiken identiek hetzelfde systeem. Nu merk je wel dat met het grotere volume je evenwicht ook wat gewijzigd wordt tegenover een compactere rugzak. Of simpel gesteld: er steekt meer gewicht aan de buitenkant. Of nog anders: 15 kilo in de 38 zal natuurlijker dragen dan 15 kilo in de 58, omdat het gewicht compacter en dichter tegen je lijf hangt bij de 38. Wat betekent dit? Eén: dat je niet meteen voor de allergrootste rugzak moet kiezen, “voor het geval dat” of voor die ene keer dat je denkt op wintertrekking te gaan, maar dat je het volume moet nemen waar je het meest aan zult hebben, en het meest zult gebruiken. Twee: dat je de uitstekende compressieriempjes slim moet benutten van de 58, zodat je er het profiel van een 38 terug van kunt maken, wanneer je minder gerief & volume nodig hebt.

En dat brengt ons bij het laatste punt. Welk volume? Als je morgen voor een Exos zou gaan? Welk volume is dan het meest geschikt? Manu zou voor de 48 liter gaan, een mooi compromis tussen beide systemen, en is ondertussen effectief begonnen zijn rugzak collectie te herorganiseren. Young Gun Q houdt het hardcore bij één enkele 38 (maar houdt stiekem in zijn achterhoofd dat er een nieuw ultracomfort 50/65 liter model aankomt van een tweetal kilo – nvdr). En Mat houdt van extremen en zou beginnen bij een 38 maar dan toch snel een 58 aanschaffen zodat het breedst mogelijke spectrum gecoverd is.

Na deze ervaring met de Osprey Exos 58 is de originele vraag die wij ons eigenlijk al jaren stelden een beetje belachelijk: is de Exos 58 geschikt voor wintertrekking? Ja natuurlijk! Het is een gigantische rugzak. Schijn bedriegt, en er kan een hoop meer in dan de 58 liter doet uitschijnen, mede dankzij het praktische volume – en dan gebruiken we de stretch zakken nog niet! Alles is gewoon groter, inclusief het toplid, maar voor de rest is de rugzak identiek aan de Osprey Exos 38. De 58 is zo groot dat we die zonder aarzelen durven aanraden voor klassieke trekkers die nog geen lichtgewicht spullen hebben. Met 1.2 kg spaar je meteen al een pak uit qua gewicht.

www.ospreyeurope.com

 180 EUR