Jetboil bestaat sinds 2001, en was sinds zijn lancering een openbaring voor wie graag buiten kookt. Net zoals alle betere ideeën is het concept vrij eenvoudig: je kookpot met geïntegreerde warmtevinnen bevat de brander en de gascartouche zodat alles een mooi compact geheel vormt.

Het is zo’n typisch product waarvan je gewoon moet weten dat het bestaat. Wat maakt het zo speciaal? Wel er zijn een aantal zaken die van de Jetboil een klasse apart maken. Eerst en vooral hun FluxRing, die steekt onderaan de pot, en die permanente vinnen zorgen voor een heel efficiente hitteoverdracht. Resultaat, koken gaat snel, heel snel, maar ook zuinig.

Het tweede grote voordeel van het Jetboil systeem is hoe compact alles wel is. Je kookpot – die meteen ook je drinkbeter vormt – bevat de brander, het gasblikje én de accessoires. Alles past netjes in één, en is met moeite groter dan een 1 liter Nalgene drinkfles. Je volledige keuken in een 1 liter drinkfles, inderdaad. Het is ook nog relatief licht, zeker als je beseft dat dit een volledig systeem is.

En een derde onderscheidend kenmerk is de neoprene hoes, die permanent rond de kookpot zit – ook als die op het vuur staat – wat ervoor zorgt dat warmteverlies beperkt wordt, hetgeen de Jetboil opnieuw zuiniger maakt, en je eten of drinken langer warm blijft. Plus je kan de hete pot nagenoeg meteen in je handen nemen, en dankzij de praktische handlus meteen ook de pot als beker of bord gebruiken.

De toverwoorden zijn dus snel, efficient, compact, licht en praktisch. Daarbovenop komen een hoop kleine details die het Jetboil systeem, en de verschillende modellen, zeer aangenaam maken.

Laten we beginnen bij het begin. In 2001 brachten ze de Jetboil Personal Cooking System (PCS) op de markt. Alles past netjes ineen zoals die Russische matroesjkas en de geintegreerde vinnen zorgen voor ongelofelijk snelle opwarming.

Vandaag is er de Jetboil Flash, de directe opvolger van PCS met enkele verbeteringen, een dooronwikkeling zeg maar. De Flash heeft een capaciteit van één liter, weegt 400 gram, heeft een piezo ontsteker, en kookt water in 2 minuten 30 seconden volgens de fabrikant – wij deden het deze zomer een pak sneller tussen haakjes. Een hele leuke nieuwigheid is het 3D Jetboil logo op de neopreen hoes dat verkleurt als het water begint te koken. Het logo van zwart naar oranje. Een gadget denk je? Wel, de Jetboil kookt zo snel, dat het goed is dat het systeem je aandacht trekt, want anders kook je het toch maar onnodig te lang. Plus, omdat het neopreen hoesje zo goed isoleert, kook je een koffie in een minuut, om daarna 5 minuten te wachten omdat het brouwsel gewoon te heet is! Afkoelen duurt véél langer dan aan de kook brengen. Dus zodra je de verkleuring begint te zien, je koffie van het vuur halen is de boodschap. Verder is het bovenste dekseltje, dat tijdens het koken op de pot blijft zodat er efficienter gekookt kan worden, nu transparent, zodat je naar binnen kan zien, zonder het af te moeten nemen. In dat dekseltje is ook nog eens een kleine opening voorzien om daardoor te drinken – denk koffiebeker voor in de auto. Mooi detail.

Andere details en verbeteringen zijn een metalen gasregelknopje, een transparente meetkopje onderaan – dat de vinnen beschermd wanneer de Jetboil niet in gebruik is. Een handvatriem zodat je de pot makkelijk kan vasthouden, en een sleufje langs de neopreen waarin je je lepel kan opbergen. In de pot steekt ook nog een stabilizerend voetje – wat van pas komt bij de hele kleine 100 gram blikjes – en een metalen pot steun zodat je ook met andere, gewone potten, op de Jetboil brander kan koken.

Naast de Flash (400g) zijn er nog een aantal alternatieve modellen. Zo is er de iets compactere en goedkopere Zip (345g) met een 0.8l pot maar zonder piezo ontsteking – het gewichtsverlies komt dus voornamelijk door de kleine pot. En dan heb je ook nog de gespecialiseerde en duurdere Sol lijn (300g), die ook een 0.8l pot heeft, iets lichter is – zeker het titanium model (240g) – en een betere regulator hebben, zodat de druk in de gascartouches gelijk gehouden kan worden, waardoor de brander consistenter en nog sneller werkt, ook bij bijna lege cartouches en koude temperaturen (gas verliest zijn druk, en daarom kracht, bij vriesweer in een gewoon systeem – tip: gascartouches opwarmen onder je kleren of bij je nemen in de slaapzak).

Onze ervaring met de Jetboil Flash was heel positief. Zoals we al schreven kookt het water – zeker op een warme zomeravond – een pak sneller dan de 2 minuten 30 seconden. In zo’n 90 seconden haalden we fel kokend water. Voor een snelle oploskoffie tijdens een wandelpauze wacht je best niet eens zo lang, of je koffie is veel te heet. Dus een kleine minuut opzetten, en je hebt meer dan warm genoeg water. Hoe hard je de knop opendraait bepaald natuurlijk mee hoe snel het water kookt. Ook de de wind zal een invloed hebben, hoewel de vele vinnen toch extra bescherming beiden in vergelijking met een klassiek systeem. Maar neem het van ons aan: je zal verbaasd zijn hoe snel dit ding kookt. Wij zijn het nog iedere keer.

De jetboil is vooral bedoeld om water te koken, en de typische pastas en vriesdroogmaaltijden met water op te warmen. Sudderen gaat nu ook goed, op een laag vlammetje, dankzij de iets preciezere knop. Let wel, de pot is hoog en smal, je hebt dus een lange lepel nodig en grote volumes koken is niet de bedoeling – daarbij Jetboil stelt dat je best maar een halve liter met de keer kookt, zodat je niet morst als het begint te koken.

De jetboil ineen zetten is eenvoudig en gewoonweg leuk. Als een volleerde MacGyver de onderdelen in elkaar schroeven en in een mum van tijd je koffie klaar hebben. Ook niet die-hards die opzien tegen het hele gedoe met klassieke brandertjes zijn voor dit systeem gewonnen. De alles in één formule, in combinatie met het snelle koken maakt het echt wel heel gemakkelijk – om het in perspectief te zetten, het duurt langer je suikertje en je oploskoffiezakje te vinden en het open te scheuren dan je water aan de kook te brengen.

Jetboil verkoopt zijn eigen gascartouches – die vanaf deze winter ook op de Belgische markt te vinden zullen zijn – maar werkt eigenlijk ook met andere gascartouches. Zolang ze maar gebruik maken van het B188 ventiel en voldoen aan de EN 417 norm. Dat betekent in de praktijk dat nagenoeg alle schroefventielen gaan werken (Coleman, MSR, Primus, Snow Peak, Jetboil, Edelrid), maar dat prikcartouches, of cartouches zonder schroef zoals de bekende blauwe blikjes van Campingaz niet werken.


Bovenaan schroefventiel, onderaan klikventiel – enkel de schroefventielen werken

Wil je graag je gascartouche binnenin de Jetboil opbergen, dan moet je voor de kleinste 100 gram exemplaren gaan. Grotere modellen werken ook op de Jetboil maar passen niet in de pot tijdens het opbergen, waardoor je wat compactheid verliest natuurlijk. En gezien de Jetboil een pak zuiniger is kan je een eind voort met zo’n klein 100 gram blikje (zou makkelijk 10 liter water kunnen koken, dat is 20 kooksessies met de Flash). Nu is er wat onduidelijkheid soms welke cartouches effectief passen binnenin de Jetboil Flash. Typisch zou een 100 gram variant 9cm doorsnede moeten hebben. Coleman 100 past. Primus Power Gas 100 past. Voor de MSR IsoPro 113 heerst wat onduidelijkheid maar zou passen. Snow Peak GigaPower 110 past maar is vooral te vinden op de Amerikaanse markt. Jetboil 100 past uiteraard en komt er dus aan deze winter. En van Edelrid – het voormalige Markill – weten we het niet, maar een 100 gram variant bestaat wel degelijk. Neem desnoods je Jetboil pot mee naar de winkel en pas het blikje. 100 gram blikjes zijn vaak even duur als de 200+ gram varianten, maar de ruimte die je wint is deze 4 euro investering meer dan waard!

Jetboil is een zeer efficient systeem dat eenvoudigweg werkt. Razendsnel kookt en zuinig is. Compact en licht. Het heeft de outdoorkeuken zo’n 10 jaar geleden verdiend op zijn kop gezet. Zonder meer een aanrader voor klassieke trektochten.

www.jetboil.com

100 EUR