Klättermusen is een van die merken die ontstaan zijn vanuit de Zweedse wildernis en hun materiaal daar ook volledig op richten. Hun producten zijn origineel, koppig, functioneel, duurzaam en opvallend milieubewust. Met de Ask Jacket vult Klättermusen het marktsegment van lichtgewicht expeditiebestendige regenjassen.

Dat is dan ook het eerste wat opvalt als je deze jas vastneemt. Dit is geen regenjasje zoals er dertien in een dozijn zijn. Dit jasje lijkt wel te smeken om slecht weer. Designers doen vaak heel wat moeite om een knap product neer te zetten, maar hier heeft letterlijk elk draadje zijn doel. Klättermusen heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om naden niet te lassen (wat in de meeste moderne jassen nu wel standaard geworden is) maar de goeie ouwe getapte naald en draad te gebruiken. Want dat is duurzamer. Geen waterdichte ritsen, want die metalen ringetjes zijn blijkbaar een van de eerste dingen die kapot gaan bij andere jassen. Zelfs de afwerking van de mouwuiteinden is volgens de tests die Klättermusen ermee deed meer misbruikbestendig dan gelijk welke andere optie. De DWR is vrij van het schadelijke fluocarbon en ga zo maar verder.

Qua fabricage geeft Klättermusen zichzelf punten aan de hand van een zogeheten eco-index (klattermusen.se). De Ask scoort 3/8, wat in de Klättermusen catalogus niet eens zo heel goed is, maar over het algemeen waarschijnlijk stukken beter dan de meeste andere jassen die je lokale outdoor store verkoopt. Hier is over nagedacht. En geen klein beetje.

Ook wat het design betreft, kan gerust gezegd worden dat deze jas een buitenbeentje is. Bij de verschillende trips waar ik deze jas droeg, maakte nagenoeg iedereen, ervaren of onervaren, de opmerking dat ik toch echt wel een heel interessant stuk kledij aan had. Zo is bijvoorbeeld de hele rits schuin over de jas geplaatst. In de nek heeft dat een duidelijke functie: De rits vooraan creëert druk op de adamsappel, zeker als je verschillende lagen boven elkaar draagt (wat je met deze jas hoogstwaarschijnlijk zult doen). Een volledig asymmetrische rits heeft daarnaast het voordeel dat de dubbele stormrand (een langs binnen en een langs buiten) meer effect heeft. Water wil tenslotte liefst loodrecht naar beneden en zal dus over de rits “springen” in plaats van via de rits naar beneden te lopen en doorheen de rits te dringen. En als er toch water via de rits naar binnen geraakt, functioneert de binnenste stormrand simpelweg als gootje naar beneden, weg uit de jas.

Die schuine rits creëert ook wat extra ruimte op de buik, waar een heel originele driehoekige zak geplaatst is die langs 2 kanten kan geopend worden. Binnenin heeft de zak enkele compartimentjes waar je gemakkelijk een gps of kompas in kwijt kan. Daarnaast is er ook nog een meer traditionele zak op de borst waar ik al eens graag een energiereep in weg steek. Ik heb wel moeten merken dat bij hevig weer geen van beide zakken het droog houden. Maar goed, dat is in andere jassen ook niet echt het geval. Meer bijzonderheden vind je in het aantrekkoord op de heup, dat zowel op de traditionele manier kan aangespannen worden, alsook tussen de benen door kan samen geklikt worden met een gespje. Met de jas wordt ook een lintje meegeleverd zodat je het heupkoord op de gewone manier kan aantrekken en tegelijkertijd de jas vastzetten. 3 Verschillende manieren om je lichaam hermetisch af te sluiten van slecht weer. Ik ben onder de indruk. Aan de mouwuiteinden heeft Klättermusen ervoor gekozen om geen velcros te plaatsen (want bij veel sneeuw en ijs werkt velcro op den duur niet meer) maar een rekkertje dat je kan aantrekken om de mouwuiteinden te versmallen. Dat rekkertje doet bovendien ook dubbel dienst als duimlus. Daarnaast is er nog een klein mesh zakje voor een skipas, zitten er Recco transmitters in de mouwen, is het logo op de voorkant van de jas reflecterend en zit er in de zak een noodarmband vastgeklikt met een eenvoudig kompas en een fluitje. Omdat blijkbaar het membraan van een regenjas het sterkst wordt aangetast ter hoogte van de hals, voorzag Klättermusen een stuk stof in de nek dat volledig rondom de hals gaat en het membraan een extra laag bescherming geeft. En het voelt ook wel cosy. De schouders en de onderarmen zijn verstevigd met wat Klättermusen “Duracoat” noemt. Het doet een beetje denken aan een laagje verf dat op het materiaal is aangebracht. Onder de oksels vinden we de typische verluchtingsritsen en voor mij is dit de eerste jas waar ik die verluchtingsritsen zonder enige moeite kan bedienen.

Dan is er nog de heel bijzondere kap. Ze is ruim genoeg om te dragen over een helm, heeft een zogeheten “windvisor” (best te beschrijven als een buis die voor je gezicht zit, zodat bij stormwind je neus en kaken veel beter beschermd zijn tegen de kou), en natuurlijk een aantrekkoord achteraan om de kap op je hoofd vast te zetten. Ik moet echter toegeven dat het in een echte storm toch een beetje moeilijk wordt de kap correct te gebruiken. Bij gewoon regenweer zonder wind kan je de kap gerust wat open laten en gewoon over je hoofd laten rusten. Waait het een beetje meer, blokkeer je de kap eenvoudig door de windvisor onder je kin te haken. Maar bij echte stormwind wil je je kin en gezicht zo veel mogelijk beschermen en op zo’n momenten blijkt dat je de kap niet echt volledig kan vastzetten op je hoofd. De enige manier om de kap vast te zetten is dan om een skibril te dragen die breed genoeg is om de windvisor op te spannen zodat die niet meer kan rondgeblazen worden door de wind. Let wel op: een te brede skibril (zoals de mijne) zal de windvisor te veel opspannen en dat veroorzaakt veel druk op de kin. Wanneer je de kap niet draagt, vormt de windvisor een heel aangename kraag.

Wat de pasvorm betreft is deze jas heel erg smal gesneden. Ik draag bijna altijd maat medium, maar aangezien ik onder een stormjas wel wat laagjes wil kunnen dragen, heb ik hier een maat groter moeten nemen! Niet dat ik klaag hoor. In maat medium waren de mouwen lang genoeg, in maat large wordt dat ruimschoots lang genoeg. De jas is redelijk lang en het verlengde achterpand komt tot volledig onder het achterwerk. Ik ben het niet eens met het statement dat alle zakken uit de weg zitten van klim- en heupgordels -daarvoor komt de driehoekige zak iets te laag- maar een probleem vormt het zeker niet. Dankzij de extra lengte kan je de jas altijd een beetje naar boven trekken zonder in te boeten aan bescherming. De mouwen zijn voorgevormd en hoewel het dankzij de erg goede snit niet echt nodig is, zit er ook nog wat stretch in het materiaal van de jas.

Om heel eerlijk te zijn, ben ik helemaal geen fan van regenjassen. Zelfs de beste membranen ademen bijlange niet genoeg om me droog te houden bij een zweetpartij en daar is de Ask geen uitzondering op. Je wordt onvermijdelijk nat vanbinnen. Om die reden heb ik de jas ook enkel maar gedragen in het zwaarste hondenweer dat ik in het IJslandse voorjaar ben tegengekomen. Dat wil zeggen: temperaturen net boven het vriespunt, wind tot 40 meter per seconde en gietende regen of kletsnatte sneeuw. Dit vochtige weer gaat letterlijk door merg en been, maar ik heb met plezier mogen merken dat de ASK zich het best van al thuis voelde in het slechtste weer waar ik hem aan heb blootgesteld. Er zijn zo van die situaties waar je een regenjas echt kan appreciëren. Over het algemeen ben ik enorm onder de indruk.

Besluit: dit is een jas om te dragen bij hondenweer, hoewel de jas natuurlijk alles aan boord heeft om met gemak ook zachter weer te doorstaan. Een regenjas zijnde, is en blijft dit een jas waar je net als bij elke andere regenjas langs binnen nat wordt van het zweet. Het exceptionele oog voor detail en de overdaad aan kleine maar zinvolle oplossingen maken van deze jas echter wel een stuk materiaal dat andere jassen uit dezelfde prijsklasse met de duim in de mond en de staart tussen de benen doet afdruipen. Ben je iemand die een storm eerder zal gaan opzoeken dan ervan te gaan lopen, dan opent deze jas allicht heel wat deuren.

491 EUR
klattermusen.se